Vyzerá ako repa a jej chuť prirovnávajú k zemiakom. Kvaka sa naozaj nemá čím chváliť, keď hovoríme o jej popularite, pretože ju len tak bežne v domácnostiach nenájdete. Ale prečo to tak je? Ide o extrémne chutnú a výživnú koreňovú zeleninu, ktorá prežíva top sezónu práve v zime, keď iná zelenina spí dlhým spánkom, čo je jej jednoznačná výhoda. Možno ju nepoužívame preto, lebo nevieme, ako na to. To sa však zmení. Povieme vám, ako si pripraviť jednoduché recepty z kvaky.
Kvakové pyré
Zemiakové pyré patrí do slovenskej kuchyne už odpradávna a nevieme si bez neho predstaviť rezne alebo mäso na šťave či iné tradičné jedlá. Aj zemiakové pyré nás môže po čase omrzieť a vtedy prichádza na scénu práve kvaka. Pyré z nej má hneď niekoľko výhod. Je výživnejšie a dokonca sa aj jednoduchšie pripravuje, pretože sa nemôže stať, že kvakové pyré pokazíte. Jednoducho kvaku ošúpte, nakrájajte na kocky a povarte do mäkka. Následne ju s maslom a mliekom potlačte alebo rozmixujte. Na kvake je krásne to, že sa z nej nedá spraviť lepidlová hustá hmota, keď to preženiete s varením či mixovaním.
Vyskúšaj aj: Recept na obrátený koláč s banánmi a karamelom: Dôvod začať piecť!
Kvakové hranolky
Milujete hranolky, no tie z vrecka z mrazničky si kvôli štíhlej línii doprajete len zriedka? Prejdite na oveľa zdravšiu a nutričnejšiu verziu, ktorú si zamilujete vy aj vaša rodina! Kvakové hranolky pripravíte podobne ako tie zemiakové, ktoré mnohé gazdinky pripravujú doma samy. Kvaku si olúpte, narežte na hranolčeky približne rovnakej veľkosti a potom ich polejte olivovým olejom, prípadne kokosovým či iným, podľa vlastnej preferencie. Pridajte soľ, korenie a granulovaný cesnak alebo iné korenie, ktoré máte radi. Napríklad aj chilli. Takto namarinované hranolky pečieme na pečiacom papieri v trúbe na 220 stupňov približne pol hodiny, kým sa nebudú pekne ligotať.
Zapekaná kvaka
Niekedy si ako prílohu k mäsu pripravujeme zemiaky, zapekané so smotanou a so syrom. Neexistuje dôvod, prečo by sme aj v tomto prípade nemohli zemiaky nahradiť kvakou. Kvaku nakrájajte na tenké plátky a poukladajte ju do maslom vytretej zapekacej nádoby. Posypte syrom a prelejte šľahačkovou smotanou alebo smotanou na varenie, v ktorej môžete syr predtým rozpustiť. Dajte zapekať na pol hodinu na 180 stupňov. Desať minút pred koncom môžete pridať vrstvu parmezánu.
Ak sa vám ani jeden z vyššie uvedených receptov nepozdáva, skúste s kvakou experimentovať ešte viac. Hodí sa do polievok, ale aj do zeleninových príloh, pod mäso spolu s ostatnou koreňovou zeleninou. Kvaku môžete dokonca pridať aj do koláčového cesta!