V našich článkoch sa často venujeme potravinám, ktoré sú vhodné na potlačenie hnačky alebo odstránenie zápchy. Keď vás však jedna z týchto zdravotných ťažkostí reálne postihne, väčšinou je problém dopracovať sa ku komplexným informáciám o tom, čo jesť a čomu sa, naopak, vyhnúť, aby bola ťažkosť rýchlo preč. Práve preto sme sa rozhodli priniesť vám na jednom mieste informácie o tom, čo jesť a nejesť pri zápche a hnačke tak, aby sa vám uľavilo zaručene a predovšetkým rýchlo. Nech sa páči, čítajte ďalej!
V rámci hesla prevencia je zaručene lepšia, ako liečba, by ste si mali nižšie uvedené potraviny zaradiť do jedálnička aj bez toho, aby vás trápil niektorý zo spomínaných zdravotných problémov. Prípadne, ak vás hnačka či zápcha postihujú často a opakovane, posilnite príjem týchto potravín skôr, než k ťažkostiam reálne dôjde. Na druhej strane, majte sa na pozore pri potravinách, ktoré majú schopnosť hnačku alebo zápchu vyvolávať či posilňovať.
Vyskúšaj: 13 dôvodov, prečo jesť figy čerstvé, ale aj sušené: Podľahneš im?
Hnačka
Kľúčové je dodržiavanie pitného režimu a príjem potravín, ktoré čo najskôr upokoja váš tráviaci trakt. Pomôžu vám tieto potraviny:
- ananás
- cesnak
- čučoriedky
- jablkový džús a jablká
- kurací či hovädzí vývar bez rezancov
- len slabo ochutená uvarená ryža alebo zemiaky
- nátržníkový a čučoriedkový čaj
- pohánka
- poriadne dozreté banány
- reďkovka
- ryžový odvar
- šťava z čiernych ríbezlí
- voda s citrónovou šťavou
- zelený hrášok
- zeler
Naopak, vyhnúť sa treba:
- broskyniam, slivkám a hruškám
- mastným, pikantným a vyprážaným jedlám
- mlieku a mliečnym výrobkom
- ovseným vločkám
- perlivým nápojom
- strukovinám, najmä hrachu a fazuli
- surovej zelenine, predovšetkým kapuste, karfiolu, kukurici a kelu
- všetkému, čo obsahuje vysoký podiel vlákniny
- zaváraninám
- zmrzline
Zápcha
Keď vás postihne nepríjemná zápcha, základ je staviť na vlákninu. Ani s tou to však nemôžete preháňať, pretože vo veľkom množstve vám spôsobí nadúvanie. Vlákninu si preto dávkujte priebežne, ideálne aj preventívne. Nezabúdajte ani na dostatočný príjem čistej neperlivej vody. Pomôžu vám tieto potraviny:
- agar (rôsol)
- bylinkový čaj, ideálne žihľavový alebo čakankový
- celozrnné obilniny
- čerstvá zelenina, predovšetkým brokolica, fenikel, kučeravý aj ružičkový kel, pór, rebarbora, cvikla, červená kapusta, cuketa a čakanka
- čerstvé ovocie, hlavne jablká, figy, broskyne, hrozno a slivky
- káva, pred ktorou vypijete aspoň dva poháre vody
- ľanové semienka
- ovsené vločky a otruby
- probiotický jogurt
- sušené ovocie, najmä marhule, figy a slivky
- šošovica, cícer a fazuľa
Naopak, vyhnúť sa treba:
- alkoholu
- bielemu chlebu a bielej ryži
- čiernemu čaju
- ešte zelenkastým, práve dozretým banánom
- tučným a presoleným jedlám
- vitamínovým doplnkom s obsahom železa
Otestuj: Poznáš tieto liečivé účinky sliviek? Je čas si na nich pochutnať!
Avšak nezabúdajte, že hoci hnačka a zápcha sa môžu javiť ako krátkodobý problém, netreba ich podceňovať. V prípade, že sa u vás vyskytujú často a opakovane, prípadne trvajú príliš dlho, rozhodne navštívte lekára. Môže ísť totiž o sprievodný jav iných ochorení či vážnejších chorôb.
Ochutnaj: Recepty z trniek: Priprav si tieto nevšedné, ale zdravé dobroty!