Pesto s petržlenovou vňaťou: Svieža alternatíva k bazalkovej klasike

Petržlenové pesto

Ak ste aj vy podľahli gastronomickému trendu a bez „zelenej omáčky“ si už neviete predstaviť chutné cestoviny, môžete sa inšpirovať receptom na petržlenové pesto z knihy Liečenie šťavami.

Hoci sa klasické pesto vyrába z bazalkových listov, oleja, soli a cesnaku, v súčasnosti ľudia skúšajú rôzne kombinácie chutí, ktorými by spestrili svoje jedlo. A toto je jedna z nich.

Reklama

Recept na petržlenové pesto

Petržlenové pesto je sviežou obmenou klasického talianskeho receptu a vďaka jemne horkastej chuti petržlenovej vňate pôsobí odľahčene a sviežo. Výborne sa hodí ako omáčka k cestovinám, ale aj ako nátierka na chlieb či dip k zelenine. Navyše, jeho príprava je rýchla a zvládnete ju doslova za pár minút. 

Suroviny na petržlenové pesto:

  • 3 zväzky petržlenovej vňate
  • pár vylúpaných vlašských orechov
  • 2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • strúčik cesnaku

Pesto s petržlenovou vňaťou
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Príprava petržlenového pesta:

Zmixujeme petržlenovú vňať, pár vylúpaných vlašských orechov a olivový olej. Dochutíme soľou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Omáčku môžeme skladovať 2 týždne v chladničke. Je výborná k syrom, údeninám alebo k cestovinám. Dobrú chuť!

Reklama

Tipy na variácie receptu

  • Orechová obmena – namiesto vlašských orechov môžete použiť mandle, kešu alebo píniové oriešky, ktoré dodajú omáčke odlišný charakter.

  • Bylinkové kombinácie – petržlen sa výborne dopĺňa s rukolou, špenátom či bazalkou, čo prinesie nové vrstvy chutí.

  • S citrusovým nádychom – pár kvapiek citrónovej alebo limetkovej šťavy dodá pestu sviežosť a lepšie zvýrazní chuť jedla.

  • Krémovejšia verzia – pridajte trochu nastrúhaného parmezánu alebo pecorina a dosiahnete sýtejšiu textúru aj chuť.

  • Vegánska alternatíva – ak sa chcete vyhnúť syru, môžete pridať drožďové vločky, ktoré nahradia syrovú príchuť.

Pesto s petržlenovou vňaťou
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Ako skladovať petržlenové pesto a predĺžiť jeho trvanlivosť

Najlepšie je uchovávať pesto v sklenenej nádobe v chladničke. Aby si zachovalo sviežu farbu a chuť, zalejte povrch tenkou vrstvou olivového oleja, ktorá zabráni kontaktu so vzduchom a spomalí oxidáciu.

Ak pripravíte väčšie množstvo, môžete ho rozdeliť do malých nádobiek alebo formy na ľad a zamraziť. Takto vydrží niekoľko mesiacov a vždy si vyberiete len potrebnú porciu, ktorú necháte rozmraziť pri izbovej teplote.

Pesto s petržlenovou vňaťou
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Praktické tipy a použitie petržlenového pesta

  • Omáčka na cestoviny – stačí zmiešať s horúcimi cestovinami a troškou vody z varenia, čím vznikne krémová omáčka.

  • Nátierka na pečivo – natretá na čerstvý chlieb alebo opečenú bagetu je rýchlym a chutným snackom.

  • Dochucovadlo do šalátov – lyžička pesta v zeleninovom či cestovinovom šaláte dodá jedinečný šmrnc.

  • Marináda na mäso a ryby – zmiešané s trochou citrónovej šťavy a oleja poslúži ako originálna marináda.

  • Základ do polievok – pridajte pred servírovaním do zeleninovej alebo paradajkovej polievky pre výraznejšiu chuť.

Pesto s petržlenovou vňaťou
Redakcia - Lucia Hausknechtová

Malý detail s veľkým efektom

Petržlenové pesto je dôkazom, že aj jednoduchý recept môže priniesť do kuchyne veľa radosti a chutných možností. Je rýchlo pripravené, univerzálne a ľahko prispôsobiteľné podľa toho, čo máte práve doma.

Reklama

Ak si ho pripravíte do zásoby a budete experimentovať s variáciami, rýchlo zistíte, že sa stane vaším verným pomocníkom pri tvorbe rýchlych a originálnych jedál.

Aktualizovaný článok: 03.09.2025

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:25

No musím vyskúšať, z petržlenovej vňate som ešte pesto nerobila iba z bazalky a medvedieho cesnaku :-)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

02.12.2018 11:18

petrzlenovu vnat pravidelne mavam ako prilohu k jedlam, alebo do polievky.. mam rada jej chut takze myslim ze aj toto mi bude chutit

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

03.01.2017 19:23

Pesto si robím z medvedieho cesnaku je súper

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:30

Super... pesto väčšinou kupujeme, ale toto vyskúšame spraviť :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

04.09.2016 07:04

tak toto bude moje prvé, vďaka za tip

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

01.09.2016 10:47

Super recept na Pesto,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 08:58

milujem pesto a v kombinácii s cestovinami mňam :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

30.08.2016 13:49

Mám rada chuť petržlenovej vňate(bazalku neznášam),vyskúšam so špagetami.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

26.08.2016 07:09

toto som este neskusala, robim len zatial z medvedieho cesnaku, ale vyzera to vyborne same zdrave veci

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

24.08.2016 11:14

petržlen je velmi zdravý na močové cesty

Vaše meno:

Majka F.

Majka F.

22.08.2016 14:59

Pesto si robím na rôzne spôsoby, je úplne ideálne na cestoviny...stačí trochu pesto, paradajok a parmezánu a fantastická ligt večera alebo obed je hotový

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.08.2016 14:26

Vyzerá to zdravo :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.08.2016 22:06

naposledy som robila pesto z medvedieho cesnaku, odskúšam aj toto

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

21.08.2016 11:36

dobrý tip na lahku večeru

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE