Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!

Keď sa povie ovsené vločky, každý si hneď predstaví zdravý životný štýl – raňajky v miske s ovsenými vločkami, ovocím, orieškami, prípadne medom a zaliate najlepšie rastlinným mliekom či jogurtom. Ale čo tie ostatné vločky? Hrajú vedľajšiu úlohu oprávnene alebo ste ich jednoducho ešte neobjavili v obchode? Či radšej zostávate verní klasike? Objavte s nami benefity aj tých menej známych.

Odporúčame: Recept na zdravý dezert? Skús famózne proteínové guličky 3x inak

kamutové vločky

Zdroj: Shutterstock®

Vločky z obilnín

  • Ražné – zlepšujú imunitný systém, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, dodávajú nám energiu.
  • Pšeničné – obsahujú viac vlákniny ako ovsené vločky, zlepšujú trávenie, spomaľujú vstrebávanie tukov, ale pre ľudí s citlivým trávením môžu pri konzumácii väčšieho množstva spôsobovať nafukovanie.
  • Špaldové – špalda je pôvodný druh pšenice s orieškovou chuťou, obsahuje viac bielkovín ako pšenica, menej sacharidov ako ovsené vločky, ale žiadny cholesterol. Z minerálov je tu zastúpený hlavne horčík a čo sa vitamínov týka, sú to najmä tie zo skupiny B.
  • Kamutové – kamut je staroveká odroda tvrdej pšenice, obsahuje významné množstvo zinku a selénu, vďaka ktorému má antioxidančné schopnosti, vyšší obsah bielkovín a energetická hodnota z neho robí ideálnu potravinu pre športovcov a vysoko aktívnych ľudí.
  • Jačmenné – regulujú hladinu tuku v krvi, sú prospešné pre pečeň, proti zápalom kože, pri problémoch so zápchou a aj pri vredových ochoreniach žalúdka. Jačmeň vraj taktiež pôsobí proti šediveniu vlasov a ak ho pravidelne zaradíme do stravy, mohol by nám pomôcť udržať krásne vlasy bez šedín.
vločky z obylnín

Zdroj: Shutterstock®

Super pseudoobilniny

  • Pohánkové – pohánka nie je klasická obilnina, je ľahko stráviteľná, má priaznivé zloženie bielkovín, tukov a vlákniny. Významný je obsah rutínu, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C, priaznivo pôsobí na cievny systém, tým aj na srdce, zabraňuje vzniku kŕčových žíl a reguluje vysoký krvný tlak.
  • Quinoové – quinoa sú vlastne semená mrlíka čílského, vločky sú hodnotné pre svoj vysoký obsah bielkovín, vitamínov, všetkých aminokyselín a minerálov, ako je vápnik, železo a draslík. Neobsahujú lepok a sú dobre stráviteľné.
quinoové vločky

Zdroj: Shutterstock®

Bezlepkové vločky

  • Teffové – teff je bezlepková obilnina, ktorá pochádza z Etiópie, vločky majú vynikajúci pomer bielkovín a sacharidov, sú výborným zdrojom vápnika – obsahujú ho 15-krát viac ako ryža a 5-krát viac ako pšenica. Železo je v nich zastúpené o 40 % viac ako v pšenici, sú ľahko stráviteľné, vhodné pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou.
  • Pšenové – pšeno je proso zbavené šupky, dobre stráviteľné, obsahuje množstvo horčíka, fosforu, železa a vitamínov B1 a B2, pomáha proti vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, pri poškodenej zubnej sklovine, proti únave a aj depresiám.
  • Ryžové – sú vyrobené z celozrnnej ryže. Ich výhodou je dobrá stráviteľnosť, ideálne sú pre ľudí s vysokým krvným tlakom, stabilizujú hladinu tuku v krvi, pomáhajú pri žalúdočných a črevných problémoch.
  • Amarantové – amarant, resp. láskavec bol základnou potravinou Aztékov a Inkov. Obsahuje veľa železa a množstvom vápnika prevyšuje aj mlieko. Má veľa prospešných vlastností – okrem tradičného zlepšenia trávenia, znižuje cholesterol, podporuje imunitný systém, srdce a dokonca aj činnosť mozgu a pozitívne vplýva na duševné zdravie.
  • Gaštanové – sa vyrábajú očistením, usušením a nasekaním gaštanov a majú jedinečnú chuť. Dodávajú nám vitamíny, minerály, omega-3 a 6 mastné kyseliny, čím prispievajú k správnemu fungovaniu mozgu, nervového systému, srdca i imunity.
bezlepkové vločky

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajme na naše klasické ovsené

  • Ovsené – tieto vločky obsahujú množstvo minerálov, hlavne rastlinné železo, antioxidanty, omega-3 a 6 mastné kyseliny aj množstvo vlákniny, čím sú ľahko stráviteľné. Majú výborný pomer bielkovín a tukov, pôsobia proti zápche, znižujú cholesterol a vysoký krvný tlak, čím pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám a osteoporóze, pozitívne vplývajú na nervový systém a krvotvorbu.

Ovsené vločky sú klasika, špaldové sú chutné a nezaťažujú žalúdok, jačmenné regulujú tuk v krvi, amarantové podporujú činnosť mozgu. Možno nenájdete všetky druhy vločiek hneď v prvom obchode, do ktorého vstúpite, ale oplatí sa hľadať. Zdravý životný štýl hovorí aj o pestrosti stravy. Nemusíte sa držať len kaše z jedného druhu vločiek, tak ako vám ich ponúkajú v obchode. Môžete si ich ľubovoľne skombinovať a takto získate každý deň inú chuť. Objavovaním chutí si zároveň aktivujeme mozgovú činnosť, čím nenásilne a príjemne trénujeme pamäť.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

24.05.2019 05:30

Teffové sú pre mňa novinkou, ďakujem!

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

24.05.2019 08:31

Z ovsených vločiek si zvyknem robiť placky na slano.Sú vynikajúce.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

24.05.2019 18:34

Keď vločky tak ovsené (ostatné som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.05.2019 19:37

niektoré sú naozaj pre mňa novinkou

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

24.05.2019 22:08

no ja ich akosi nemusím

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

24.05.2019 23:40

Ovsené vločky milujem a často si ich robím.Už som mala aj pšenové,pohánkové a ľanové vločky.Vždy si spravím mix zo všetkého.A k tomu ešte konopné semienka,chia semienka,sušené hrozienka,brusnice,goji...všetko zalejem mliekom,alebo jogurtom a mňamka je na svete.

Vaše meno:

Simona Káčerová

Simona Káčerová

27.05.2019 19:29

Zaujímavy článok.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.