Keď sa povie ovsené vločky, každý si hneď predstaví zdravý životný štýl – raňajky v miske s ovsenými vločkami, ovocím, orieškami, prípadne medom a zaliate najlepšie rastlinným mliekom či jogurtom. Ale čo tie ostatné vločky? Hrajú vedľajšiu úlohu oprávnene alebo ste ich jednoducho ešte neobjavili v obchode? Či radšej zostávate verní klasike? Objavte s nami benefity aj tých menej známych.
Odporúčame: Recept na zdravý dezert? Skús famózne proteínové guličky 3x inak
Vločky z obilnín
- Ražné – zlepšujú imunitný systém, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, dodávajú nám energiu.
- Pšeničné – obsahujú viac vlákniny ako ovsené vločky, zlepšujú trávenie, spomaľujú vstrebávanie tukov, ale pre ľudí s citlivým trávením môžu pri konzumácii väčšieho množstva spôsobovať nafukovanie.
- Špaldové – špalda je pôvodný druh pšenice s orieškovou chuťou, obsahuje viac bielkovín ako pšenica, menej sacharidov ako ovsené vločky, ale žiadny cholesterol. Z minerálov je tu zastúpený hlavne horčík a čo sa vitamínov týka, sú to najmä tie zo skupiny B.
- Kamutové – kamut je staroveká odroda tvrdej pšenice, obsahuje významné množstvo zinku a selénu, vďaka ktorému má antioxidančné schopnosti, vyšší obsah bielkovín a energetická hodnota z neho robí ideálnu potravinu pre športovcov a vysoko aktívnych ľudí.
- Jačmenné – regulujú hladinu tuku v krvi, sú prospešné pre pečeň, proti zápalom kože, pri problémoch so zápchou a aj pri vredových ochoreniach žalúdka. Jačmeň vraj taktiež pôsobí proti šediveniu vlasov a ak ho pravidelne zaradíme do stravy, mohol by nám pomôcť udržať krásne vlasy bez šedín.
Super pseudoobilniny
- Pohánkové – pohánka nie je klasická obilnina, je ľahko stráviteľná, má priaznivé zloženie bielkovín, tukov a vlákniny. Významný je obsah rutínu, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C, priaznivo pôsobí na cievny systém, tým aj na srdce, zabraňuje vzniku kŕčových žíl a reguluje vysoký krvný tlak.
- Quinoové – quinoa sú vlastne semená mrlíka čílského, vločky sú hodnotné pre svoj vysoký obsah bielkovín, vitamínov, všetkých aminokyselín a minerálov, ako je vápnik, železo a draslík. Neobsahujú lepok a sú dobre stráviteľné.
Bezlepkové vločky
- Teffové – teff je bezlepková obilnina, ktorá pochádza z Etiópie, vločky majú vynikajúci pomer bielkovín a sacharidov, sú výborným zdrojom vápnika – obsahujú ho 15-krát viac ako ryža a 5-krát viac ako pšenica. Železo je v nich zastúpené o 40 % viac ako v pšenici, sú ľahko stráviteľné, vhodné pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou.
- Pšenové – pšeno je proso zbavené šupky, dobre stráviteľné, obsahuje množstvo horčíka, fosforu, železa a vitamínov B1 a B2, pomáha proti vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, pri poškodenej zubnej sklovine, proti únave a aj depresiám.
- Ryžové – sú vyrobené z celozrnnej ryže. Ich výhodou je dobrá stráviteľnosť, ideálne sú pre ľudí s vysokým krvným tlakom, stabilizujú hladinu tuku v krvi, pomáhajú pri žalúdočných a črevných problémoch.
- Amarantové – amarant, resp. láskavec bol základnou potravinou Aztékov a Inkov. Obsahuje veľa železa a množstvom vápnika prevyšuje aj mlieko. Má veľa prospešných vlastností – okrem tradičného zlepšenia trávenia, znižuje cholesterol, podporuje imunitný systém, srdce a dokonca aj činnosť mozgu a pozitívne vplýva na duševné zdravie.
- Gaštanové – sa vyrábajú očistením, usušením a nasekaním gaštanov a majú jedinečnú chuť. Dodávajú nám vitamíny, minerály, omega-3 a 6 mastné kyseliny, čím prispievajú k správnemu fungovaniu mozgu, nervového systému, srdca i imunity.
Nezabúdajme na naše klasické ovsené
- Ovsené – tieto vločky obsahujú množstvo minerálov, hlavne rastlinné železo, antioxidanty, omega-3 a 6 mastné kyseliny aj množstvo vlákniny, čím sú ľahko stráviteľné. Majú výborný pomer bielkovín a tukov, pôsobia proti zápche, znižujú cholesterol a vysoký krvný tlak, čím pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám a osteoporóze, pozitívne vplývajú na nervový systém a krvotvorbu.
Ovsené vločky sú klasika, špaldové sú chutné a nezaťažujú žalúdok, jačmenné regulujú tuk v krvi, amarantové podporujú činnosť mozgu. Možno nenájdete všetky druhy vločiek hneď v prvom obchode, do ktorého vstúpite, ale oplatí sa hľadať. Zdravý životný štýl hovorí aj o pestrosti stravy. Nemusíte sa držať len kaše z jedného druhu vločiek, tak ako vám ich ponúkajú v obchode. Môžete si ich ľubovoľne skombinovať a takto získate každý deň inú chuť. Objavovaním chutí si zároveň aktivujeme mozgovú činnosť, čím nenásilne a príjemne trénujeme pamäť.