Špargľa je zelenina s lahodnou chuťou a množstvom výživných látok. Táto delikatesa je obľúbená najmä v jarných mesiacoch, kedy sa začína objavovať na trhoch a v obchodoch.
Mnohí z nás milujeme napríklad - syrová špargľa, špargľa v pare, grilovaná špargľa, špargľové rizoto, biela krémová špargľová polievka, opekaná špargľa, pečená špargľa či menšie kúsky špargle na grile - varenie špargle či príprava zelenej špargle je jednoducho vynikajúca! A preto sme si dnes pre vás pripravili, ako pripravovať a variť špargľu.
Špargľa je bohatým zdrojom vitamínov a prináša mnohé zdravotné benefity!
Špargľa má veľmi veľa zdravotných benefitov - sú bohaté na vitamíny A, C, E, K a B6, obsahujú aj draslík, vlákninu a ďalšie minerály. Sú nízkokalorické a majú detoxikačné účinky na telo. Špargle je možné pripravovať mnohými spôsobmi - pečené, grilované, dusené, varené alebo pridávané do rôznych pokrmov ako napríklad do šalátov, polievok alebo cestovín.
Sú vynikajúce tiež podávané s maslom, citrónovou šťavou a parmezánom. Takže ak máte radi zdravé, chutné a výživné jedlo, špargle sú skvelou voľbou pre každého, kto dbá na svoje zdravie a chutný jedlo.
V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si v krátkom čase pripraviť niekoľko základných, rýchlych, nenáročných a chutných dezertov z tejto superpotraviny.
Pripravili sme si pre vás tieto špargľové recepty a rýchle chuťovky:
Zapekaná biela špargľa so slaninkou
Špargľovo-jahodový šalát
Špargľový šalát so zeleninou
Chrumkavá zapekaná špargľa
Hrianky s opekanou špargľou
Máte chuť na niečo dobré ale nechce sa vám pri príprave jedla stráviť príliš veľa času? V tom prípade si vyskúšajte pripraviť chutné,rýchle, nenáročné a zdravé chuťovky zo špargle. Ich príprava vám nezaberie veľa času a kombinácie chutí ozvláštnia váš jedálniček.
Spôsob čistenia špargle
Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol. Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Hydratujúca pleťová maska z gréckeho jogurtu
Zapekaná špargľa so slaninkou
Ingrediencie:
- 500 g špargle (chuťovo je lepšia biela)
- 200 gramov plátkovej slaninky
- polievková lyžica masla
- polievková lyžica cukru
- štipka čierneho korenia
- polievková lyžica soli
- čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy:
Špargľu si očistíme a dáme predvariť do mierne osolenej vody (3/4 litra na 500 g špargle). Pridáme cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy a varíme pri vysokej teplote 2-5 minút (pri bielej špargli 5-8 minút). Špargľu vyberieme a po troch kúskoch balíme do slaninky. Syr môžeme na záver nastrúhať na vrch alebo ním môžeme špargľu obaliť. Zapekaciu misu si vytrieme maslom, jemne dosolíme, okoreníme a necháme zapiecť po dobu 10 minút na 180 stupňov. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame so zeleninkou.
Odporúčame prečítať: Zdravá a žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť
Špargľovo-jahodový šalát
Ingrediencie:
- 100 gramov špargle
- 150 gramov čerstvých jahôd
- 4 hrste rukoly
- hrsť baby špenátu
- polievková lyžica olivového oleja
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- hrsť vlašských orechov
- štipka soli a čierneho korenia
Postup prípravy:
Špargľu si očistíme a varíme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút. V pohári zmiešame spolu olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Špargľu si spolu s jahodami nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s rukolou a orechmi. Na záver prelejeme dressingom.
Tip: Baby špenát si môžete pokvapkať olivovým olejom a dať zapiecť do rúry na 5 minút pri teplote 180 stupňov. Špenátové chipsy v šaláte príjemne chrumkajú.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: Domáce bylinkové kúry pre všetky typy pleti
Špargľový šalát so zeleninou
Špargľový šalát si nemusíte pripraviť len s jahodami, môžete vyskúšať aj jeho zeleninový variant, ktorý je vhodnejší na večer.
Ingrediencie:
- 100 gramov špargle
- cherry rajčiny
- uhorku
- 1 papriku (najlepšie, keď môžete zmiešať viacfarebné papriky)
- 1/3 balkánskeho syra (môžete byť aj feta, prípadne tofu)
- 4 hrste baby špenátu
- polievková lyžica olivového oleja
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- štipku soli a čierneho korenia
Postup prípravy:
Špargľu si očistíme a varíme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky spolu s rajčinami, uhorkou, paprikou a syrom. V pohári zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zeleninu so špargľou zmiešame spolu so šalátom a prelejeme dressingom.
Tip: Do šalátu môžeme pridať aj niekoľko krutónov.
Odporúčame prečítať: Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy.
Chrumkavá špargľa
Ingrediencie:
- 500 gramov špargle
- polievková lyžička soli
- kávová lyžička cukru
- kávová lyžička citrónovej šťavy
- mesiačik cesnaku
- trochu olivového oleja
Postup prípravy:
Špargľu očistíme a varíme v mierne osolenej vode s cukrom pri vysokej teplote po dobu 2-6 minút (3/4 litra na 500 gramov špargle). Následne opečieme na panvici mesiačik cesnaku v olivovom oleji, pridáme špargľu a opečieme zo všetkých strán do zlatista. Na záver pokvapkáme s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Môžeme jesť samostatne alebo použiť ako prílohu k mäsu.
Odporúčame prečítať: Kocka ľadu - pokožka bez vrások, nerovností a tmavých kruhov
Hrianky s opekanou špargľou
Ingrediencie:
- 6 stoniek špargle
- 2 krajce chleba
- pár cherry rajčín
- trochu olivového oleja
- štipku soli a čierneho korenia
- trochu citrónovej šťavy
Postup prípravy:
Špargľu si pripravíme ako v predchádzajúcom popise. Chlebík si opečieme na panvici alebo v hriankovači, pokvapkáme olivovým olejom, jemne posolíme, naukladáme naň špargľu a nakrájané cherry rajčiny. Chlebíky dáme na plech a necháme zapiecť na cca 5 minút. Na záver pridáme korenie a citrónovú šťavu.
Tip: Na chlebík si môžeme dať do rúry zapiecť aj trochu mozzarelly.
Odporúčame prečítať: Koláč bez múky? Vyskúšajte lahodný mrkvovo-makový dezert
Dobrú chuť!
Aktualizované na 22.05.2024
Aktualizovaný článok: 22.05.2024