Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní, vďaka čomu sa potraviny pripravia rýchlejšie a dokonca v sebe udržia viac šťavy, čím sú lahodnejšie. Mnohým by sa zadalo, že vďaka širokým možnostiam využitia je to je perfektný výmysel.
Avšak, len málokto vie, že alobal je v skutočnosti škodlivý pre naše zdravie. Dokonca, hliníková fólia môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Obsiahnutý hliník spôsobuje rednutie kostí, môže poškodiť mozog. Prečo je to tak? Je naozaj používanie alobalu v domácnosti škodlivé?
Odporúčaná denná dávka hliníka
Ako pri všetkých vitamínoch a mineráloch, tak aj pri hliníku je stanovená maximálna dávka, ktorú môže dospelý človek prijať. V tomto prípade je maximálna hranica 60 mg hliníka denne. Avšak v prípade, že používate alobal pri pečení, tak sa vplyvom tepla do potravín uvoľňuje viac ako 400 mg hliníka, čo je extrémne prekročenie povolenej hranice. Preto sa neodporúčame používať alobal pri styku s kyslými potravinami, ale ani korenenými potravinami, či zeleninou.
Ako používať alobal a predchádzať zdravotným problémom?
Čo je však pozitívne, testy u nás dostupných alobalov boli hygienikmi označené za nezávadné, avšak len v prípade, že sa používajú správne, a hlavne minimálne.
Pri grilovaní zabudnite na balenie zeleniny alebo mäsa do alobalu. Vložte ich pekne do pekáča a ten prekryte alobalom. Takto je riziko nasiaknutia potravín hliníkom minimálne. Rovnako je nevhodné do alobalu baliť kyslé potraviny, pretože ich kyslosť prispieva k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka.
Ak už ste si zvykli na balenie desiaty alebo iných pokrmov do alobalu, tak to meniť nemusíte. Majte však na pamäti pravidlo 4 hodín. Pretože doba kontaktu potravín s hliníkom obsiahnutým v alobale by nemala prekročiť 4 hodiny.