Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Prípravu vášho espressa cez kávovar v kaviarni už poznáte dokonale. Vedeli ste však, že existuje viac spôsobov, ako pripraviť kávu? V niektorých kaviarňach vám tieto spôsoby ponúkajú. Radi vám vysvetlíme, ako fungujú a možno sa pri najbližšej návšteve nerozhodnete pre klasické espresso pripravené z kávovaru, ale pre jeden z nasledujúcich alternatívnych spôsobov.

Filtrovaná káva

 

Filtrovaná káva je taká, pri ktorej je využitý k extrakcii prirodzený proces lúhovania rozpustných látok vo vode. Horúca voda, ktorá má okolo 93 °C je v kontakte s kávou 3 až 5 minút. Potom je extrakcia zastavená. Takým spôsobom, akým je napríklad prefiltrovanie alebo cedenie. Filtrovaná káva vo vás môže vzbudiť dojem, že je to niečo nekvalitné vďaka prezentovaniu iných. Avšak to záleží na tom, akú kvalitnú kávu použijete. 

 

Odporúčame prečítať si: Druhy nápojov z kávy a ich príprava

Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Zdroj: Shutterstock®

French press

 

Do dopredu vyhriatej sklenenej nádoby sa nasype hrubo namletá kávy (60 g/1 l vody) a zaleje sa horúcou vodou (cca 93 °C). Dobre sa premieša, dá sa sitko, s ktorým sa stlačí vzniknutá krusta. Extrahuje sa 3-4 min a sitko sa dotlačí až ku dnu (pri stláčaní nepoužívajte silu). Potom chvíľočku počkajte, kým sa všetko usadí a zlejte do šálky. Zlieva sa celý obsah naraz. Nápoj nesmie zostať v french presse spolu so stlačenou usadeninou a potom sa doleje ďalšia dávka.

 

Odporúčame prečítať si: 7 skvelých trikov, ktoré vám uľahčia život

Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Zdroj: Shutterstock®

AeroPress

 

Výsledná chuť kávy cez AeroPress je to najlepšie, čo môžete dosiahnúť v domácich podmienkach. Plus jednoducho sa čistí. Zaberie vám to asi 10 sekúnd. Spôsob prípravy je nasledovný. Piest sa úplne vytiahne. Na komoru sa nasadí bajonetový uzáver s prepláchnutým papierovým filtrom. Nasype sa 16 g jemne namletej kávy a zaleje sa horúcou vodou (cca 93 °C). Extrahuje sa 10-20 sekúnd a potom sa to premieša. Nasadí sa piest s gumovým tesnením a opatrne sa vytláča extrakt do šálky.

 

Odporúčame prečítať si: Ako zväčšiť malý priestor? Vyskúšajte naše tipy

Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Zdroj: Shutterstock®

Moka konvička

 

Funguje na jednoduchom princípe rozpínavosti vody pri ohrievaní. Postup je nasledovný. Do spodnej časti sa naleje už pripravená horúca voda až pod ventil. Určite nelejte studenú vodu. Do ďalšej časti sa doplna nasype na sitko jemne namletá káva. Nestláča sa, iba sa zarovná s okrajom. Prišrubuje sa horná časť aj so sitkom a vloženým tesnením. Dobre sa utiahne závit, aby neunikala para, inak nebude tlačiť vodu dohora. Privedie sa k varu. Keď káva začne pretekať do horného zásobníka, je potrebné zmierniť plameň. Ešte pred koncom extrakcie oheň úplne vypneme, aby sa spodná časť nepripálila. 

 

Odporúčame prečítať si: Na akých terénoch by sme mali behávať?

 

Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Zdroj: Shutterstock®

Chemex

 

Chemex vyzerá ako veľké presýpacie hodiny. Postup sa v podstate neodlišuje od prekvapkávača. Do hornej časti sklenenej nádoby sa vloží papierový filter a poriadne sa prepláchne horúcou vodou. Nasype sa stredne, jemne namletá káva (60 g /1 l). Do nej sa naleje malé množstvo horúcej vody (93 °C). Akonáhle sa začnú uvolňovať bubliny oxidu uhličitého, a objavia sa prvé kvapky v spodnej časti nádoby, doleje sa voda a premieša. Opakujeme to tak dlho, kým sa nespotrebuje všetká voda na extrakciu. Celý proces filtrovania by mal trvať maximálne 4-5 minut. 

 

Odporúčame prečítať si: Melónové triky, ktoré zmenia váš stôl na pastvu pre oči

Spoznajte alternatívne spôsoby prípravy kávy

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.09.2016 19:40

zaujímavé spôsoby prípravy kávy a určite sa oplatí vyskúšať no trema mať na takú prípravu aj čas :-)

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

26.09.2016 19:58

zaujímavé a poučné čítanie:)

Vaše meno:

Jana Vaszily

Jana Vaszily

26.09.2016 20:59

SKVELE TIPY A TRIKY (Y)

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

27.09.2016 19:00

super, polovicu som doteraz nepoznala

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

28.09.2016 22:23

mňam kávička :)

Vaše meno:

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

03.10.2016 16:56

pekne prehladne je to napisane

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.