Blíži sa Sviatok všetkých svätých: Viete, aký význam majú farby sviečok?

Sviatok všetkých svätých farby sviečok

Sviatok všetkých svätých, ktorý si pripomíname 1. novembra, je pre mnohých z nás hlbokou tradíciou. Je to čas, keď si pripomíname našich zosnulých blízkych, navštevujeme cintoríny a zapaľujeme sviečky na ich hroboch. Tento sviatok nesie v sebe silnú symboliku svetla a nádeje. Zapálenie sviečky predstavuje svetlo, ktoré si v sebe uchovávame pre našich blízkych a tiež vieru, že ich duše sú na pokojnom mieste.

Možno ste si všimli, že sviečky, ktoré sa na tento sviatok používajú, sú rôznych farieb. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že je to len estetická voľba, každá farba nesie svoj vlastný symbolický význam. V tomto článku vám priblížime, aký význam sa spája s farbami sviečok a ako si správne vybrať tú, ktorá najlepšie vystihne vašu úctu a spomienky na zosnulých.

Prečítajte si: Kompletná mapa najkrajších vianočných trhov na Slovensku a v Česku v roku 2024

Symbolika farieb sviečok

Farby majú v našom živote veľký význam a odrážajú rôzne emocionálne stavy, duchovné posolstvá a energie. Pri výbere sviečok na Sviatok všetkých svätých môžu farby symbolizovať rôzne aspekty, ktoré chceme vyjadriť pri spomienkach na zosnulých. Poďme sa bližšie pozrieť na najbežnejšie farby sviečok a ich význam.

1. Biela – čistota a nádej

Biela sviečka je jednou z najčastejšie používaných farieb na cintorínoch počas Sviatku všetkých svätých. Symbolizuje čistotu, nevinnosť a nádej. Keď zapálite bielu sviečku, vyjadrujete vieru v to, že duše vašich zosnulých sú v pokoji a očistené od všetkých hriechov. Je to farba duchovnosti a spojenia s vyššími silami, ktorá nesie posolstvo nádeje a svetla pre tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Biela sviečka je tiež tradične vnímaná ako farba ochrany. Zapálením bielej sviečky môžete vyjadriť túžbu po ochrane a pokojnom prechode pre dušu zosnulého na druhý svet.

2. Červená – láska a vášeň

Červená sviečka predstavuje silné emócie lásky a oddanosti. Keď zapálite červenú sviečku, vzdávate hold nielen svojim zosnulým blízkym, ale aj svojim najintenzívnejším pocitom k nim. Červená farba sa často spája s krvou, čo symbolizuje rodinné puto a hlbokú emóciu, ktorá nás k našim blízkym viaže aj po ich odchode.

Okrem lásky je červená tiež symbolom sily a odvahy. Ak bol váš zosnulý človek, ktorý prežil svoj život s veľkou energiou, vášňou alebo odvahou, červená sviečka môže byť vhodným symbolom jeho pamiatky.

Odporúčame: Najkrajšie vianočné trhy v Európe 2024: Kde a kedy si užiť pravú sviatočnú atmosféru?

symbolika sviečok na hrob
Depositphotos

3. Zlatá – večnosť a božská prítomnosť

Zlatá farba symbolizuje večnosť, božskú prítomnosť a nesmrteľnosť. Zapálenie zlatej sviečky na hrobe znamená uctievanie a spomienku na tých, ktorí pre nás predstavovali hlbokú duchovnú hodnotu ,alebo ktorí žili život plný múdrosti a viery. Zlatá je farbou nebeského kráľovstva a vyjadruje myšlienku, že duše našich blízkych našli večný pokoj v Božej prítomnosti.

Zlaté sviečky sú menej časté, ale majú hlboký duchovný význam a môžu byť prejavom veľkej úcty.

4. Modrá – pokoj a harmónia

Modrá sviečka je symbolom pokory, pokoja a harmónie. Modrá farba sa často spája s oblohou a vodou, čo predstavuje nekonečnosť a pokoj. Keď zapálite modrú sviečku, posielate odkaz mieru a pokoja dušiam, ktoré odišli. Vyjadrujete túžbu, aby našli pokojný odpočinok a harmóniu na svojom večnom mieste.

Modrá sviečka je tiež vhodná, ak si spomínate na osobu, ktorá bola počas života plná pokoja a rovnováhy, alebo ak hľadáte mier a zmierenie v období smútku.

5. Fialová – rešpekt a duchovná cesta

Fialová sviečka symbolizuje rešpekt, dôstojnosť a duchovnú cestu. V mnohých kultúrach je fialová farba vnímaná ako farba duchovnosti a transformácie. Zapálenie fialovej sviečky môže byť vyjadrením úcty voči zosnulým, ktorí nás opustili, a vyjadrením nádeje, že ich duša pokračuje na svojej duchovnej ceste.

Fialová farba je tiež spájaná s pokorou a dôstojnosťou, preto sa často používa pri príležitostiach, ktoré si vyžadujú zvláštnu úctu.

Neprehliadnite: Horoskop na november 2024: Komu predpovedá silné emócie, nečakané stretnutia a zmeny v práci?

Prečo je dôležitá správna voľba sviečok?

Farby sviečok, ktoré zapálime na hroboch našich zosnulých, môžu vyjadriť naše pocity, spomienky a úctu. Každá farba nesie v sebe určitú symboliku a môže posilniť duchovný význam tohto gesta. Keď si vyberáte sviečku, je dôležité zamyslieť sa nad tým, čo chcete týmto činom vyjadriť a aké emócie chcete sprostredkovať.

Sviatok všetkých svätých je časom, keď sa mnohí z nás zastavia a ponoria do spomienok na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Zapaľovanie sviečok je nielen starou tradíciou, ale aj spôsobom, ako vyjadriť svoju lásku, úctu a vieru. Farba sviečky môže túto symboliku ešte viac prehĺbiť a spraviť tento moment o to osobnejším a duchovnejším.

Prečítajte si aj: Micro bob: Trend, ktorý zmení váš vzhľad túto jeseň

Príprava a výzdoba hrobov

Okrem farby sviečok je pre mnohých z nás dôležitá aj úprava a výzdoba hrobov. Sviatok všetkých svätých je príležitosťou, aby sme si našli čas a postarali sa o miesta posledného odpočinku našich blízkych. Kvety, vence a iné dekorácie sú ďalším spôsobom, ako vyjadriť svoju lásku a úctu.

Sviatok všetkých svätých nám dáva príležitosť nielen si pripomenúť našich zosnulých, ale aj prehĺbiť naše duchovné prepojenie s nimi. Výber správnej farby sviečky môže pridať tomuto aktu hlbší význam a symboliku, ktorú by ste možno inak nevedeli vyjadriť slovami. Nezáleží na tom, či si vyberiete bielu, červenú, zlatú, modrú alebo fialovú sviečku – podstatné je, že týmto gestom dávate najavo, že si pamätáte a že vaša láska a spomienky nikdy nezhasnú.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE