Zásadité potraviny: Odkyslite svoj organizmus pre lepšie zdravie

zásadité potraviny

Zásadité potraviny a odkyslenie organizmu sa stávajú čoraz obľúbenejšími témami medzi tými, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. Pre mnohých z nás môže byť ťažké uveriť, že rovnováha medzi kyslými a zásaditými (alkalickými) potravinami môže mať významný vplyv na celkové zdravie. Avšak náš organizmus denne bojuje s kyselinotvornými látkami, ktoré do tela prijímame prostredníctvom stravy, nápojov a dokonca aj stresu. Zásadité potraviny môžu pomôcť tento problém vyvážiť a zlepšiť naše zdravie.

Pozrime sa na to, čo znamená odkyslenie organizmu, aké sú jeho výhody a ktoré potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste podporili alkalickú rovnováhu tela.

Čo je rovnováha pH a prečo je dôležitá?

Naše telo sa prirodzene snaží udržiavať optimálnu rovnováhu pH v krvi, čo je meradlo kyslosti a zásaditosti. PH stupnica sa pohybuje od 0 do 14, pričom hodnota 7 predstavuje neutrálnu rovnováhu. Hodnoty pod 7 sú kyslé a hodnoty nad 7 sú zásadité. Zdravá krv má mierne zásadité pH, ktoré sa pohybuje medzi 7,35 a 7,45.

Náš organizmus denne čelí množstvu faktorov, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie kyslosti. Ak sa v tele hromadia kyseliny, môže to viesť k narušeniu rôznych telesných funkcií, oslabenému imunitnému systému, únave, zápalom a ďalším zdravotným problémom. Dlhodobá prekyslenosť organizmu môže viesť k vážnym ochoreniam, ako je osteoporóza, chronické zápaly, tráviace ťažkosti či problémy s obličkami.

Na druhej strane, konzumácia zásaditých potravín môže pomôcť neutralizovať nadbytočné kyseliny a zlepšiť celkové zdravie.

Prečítajte si: Micro bob: Trend, ktorý zmení váš vzhľad túto jeseň

Príznaky prekyslenia organizmu

Prekyslenie, známe aj ako acidóza, je stav, keď telo nedokáže efektívne neutralizovať a eliminovať kyseliny. Tento stav môže byť mierny alebo závažný, v závislosti od množstva kyselín nahromadených v tele. Medzi najčastejšie príznaky prekyslenia patria:

  • Chronická únava
  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Problémy so spánkom
  • Zápaly v tele
  • Problémy s trávením (nadúvanie, pálenie záhy)
  • Slabá imunita
  • Kožné problémy (akné, ekzémy)
  • Rednutie kostí a zubné problémy

Ak trpíte týmito príznakmi, môže byť užitočné preskúmať svoju stravu a zistiť, či neprijímate príliš veľa kyselinotvorných potravín.

Odporúčame: Najväčšie mýty o cukre – aj ty si verila týmto tvrdeniam?

odkyslenie organizmu
Depositphotos

Zásadité potraviny vs. kyslé potraviny

Potraviny môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín – kyslé a zásadité, na základe toho, ako ovplyvňujú pH rovnováhu v našom tele. To, či je potravina kyslá alebo zásaditá, nezávisí len na jej chuťových vlastnostiach, ale najmä na tom, aké metabolické zvyšky po spracovaní zanecháva v organizme.

Kyselinotvorné potraviny: Kyselinotvorné potraviny môžu prispievať k hromadeniu kyselín v tele. Medzi ne patria:

  • Cukor a sladkosti
  • Biely chlieb a rafinované obilniny
  • Červené mäso a spracované mäsové výrobky
  • Mliečne výrobky
  • Káva, čierny čaj a sladené nápoje
  • Alkohol
  • Spracované potraviny a jedlá bohaté na konzervanty

Zásadité potraviny: Na druhej strane, zásadité potraviny pomáhajú telu neutralizovať kyseliny a obnoviť zdravú rovnováhu pH. Tieto potraviny sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Medzi zásadité potraviny patria:

  • Listová zelenina: špenát, kel, rukola, šalát
  • Koreňová zelenina: mrkva, repa, sladké zemiaky
  • Ovocie: citróny, grapefruity, avokádo, banány, melóny
  • Strukoviny: šošovica, fazuľa
  • Orechy a semená: mandle, ľanové semienka, chia semienka
  • Bylinky a koreniny: zázvor, kurkuma, petržlen
  • Čerstvá voda a bylinkové čaje: harmančekový, mätový, zelený čaj

Aj keď sa niektoré potraviny, ako napríklad citróny, javia ako kyslé na základe svojej chuti, v tele pôsobia zásadito.

Neprehliadnite: Horoskop na november 2024: Komu predpovedá silné emócie, nečakané stretnutia a zmeny v práci?

Výhody odkyslenia organizmu

Zásaditá strava môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Tieto výhody zahŕňajú:

  1. Zlepšenie trávenia: Zásadité potraviny pomáhajú neutralizovať žalúdočné kyseliny, čo môže zmierniť problémy ako pálenie záhy a nadúvanie.
  2. Posilnenie kostí: Konzumácia zásaditých potravín podporuje zdravie kostí a zabraňuje ich demineralizácii, čo je dôležité najmä pri prevencii osteoporózy.
  3. Posilnenie imunity: Zásadité prostredie v tele podporuje optimálne fungovanie imunitného systému, čo pomáha telu efektívnejšie bojovať proti infekciám a zápalom.
  4. Zvýšenie energie a zníženie únavy: Keď je telo v rovnováhe, má viac energie a únava sa znižuje. Prekyslenie organizmu môže spôsobiť chronickú únavu a pocit vyčerpania.
  5. Lepšia hydratácia: Zásadité potraviny majú vyšší obsah vody a pomáhajú telu udržiavať správnu hydratáciu, čo je kľúčové pre optimálne fungovanie všetkých orgánov.
  6. Zdravšia pokožka a vlasy: Zásadité prostredie v tele zlepšuje cirkuláciu a podporuje regeneráciu buniek, čo sa môže prejaviť na zdravšej a jasnejšej pokožke a silnejších vlasoch.

Prečítajte si aj: Hollywoodske hviezdy, ktoré prekonali závislosti a vrátili sa silnejšie

Ako zaviesť zásadité potraviny do svojej stravy?

Začleniť zásadité potraviny do každodennej stravy nie je vôbec zložité. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

  1. Zamerajte sa na zeleninu – zaraďte čo najviac čerstvej zeleniny do každého jedla. Či už je to šalát na obed, alebo dusená zelenina na večeru, zelenina by mala byť základom vášho jedálnička.
  2. Vyberte si ovocie bohaté na vitamíny – ovocie ako citróny, limetky, pomaranče a melóny majú vysoký zásaditý účinok na organizmus.
  3. Nahraďte spracované potraviny prírodnými – vyhnite sa spracovaným potravinám a namiesto nich si vyberajte celé potraviny. Strukoviny, celozrnné obilniny a orechy sú výbornými zásaditými alternatívami.
  4. Obmedzte konzumáciu mäsa a mliečnych výrobkov – ak je to možné, znížte príjem červeného mäsa a mliečnych výrobkov, ktoré sú kyselinotvorné.
  5. Pite veľa vody – pitný režim je kľúčový pre zdravú rovnováhu pH. Pridanie citróna do vody zvýši jej zásaditosť a zároveň vás hydratuje.
  6. Bylinkové čaje – namiesto kávy si vyberte bylinkové čaje, ako je harmančekový, mätový alebo zelený čaj, ktoré podporujú odkyslenie organizmu.

Zásadité potraviny môžu mať významný vplyv na celkové zdravie a vitalitu. Zlepšenie rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v tele môže viesť k vyššej energii, lepšej imunite, zdravšiemu tráveniu a dokonca aj krajšej pleti. Zároveň môže pomôcť predchádzať mnohým zdravotným problémom spojeným s prekyslením organizmu.

Ak chcete odkysliť svoj organizmus, začnite jednoduchými zmenami vo svojej strave – viac čerstvej zeleniny, ovocia a menej spracovaných potravín. Výsledky sa môžu prejaviť už po krátkom čase a vaše telo sa vám poďakuje za zdravšiu rovnováhu.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE