Avokádu prichádza na chuť čoraz viac ľudí. Toto zdravé ovocie, ktoré radíme medzi kôstkovice, má ľudskému telu čo ponúknuť. Je plné zdravých tukov, no nachádzajú sa v ňom aj bielkoviny či cenná vláknina. Hruškovec americký, ako sa odborne tento plod nazýva, obsahuje vápnik, horčík, zinok, draslík aj selén. Okrem toho je zdrojom luteínu, betakaroténu aj vitamínu E. Podporuje detoxikáciu tela, ochraňuje bunky a vplýva na zdravie ciev a srdca. Otázkou zostáva, ako si avokádo vychutnať čo najlepšie? Ak máte radi avokádo alebo mu ešte len prichádzate na chuť, dozaista si nenechajte ujsť týchto TOP 5 tipov na jeho rýchle, jednoduché a hlavne chutné a zdravé použitie.
Odporúčame: Ako odkysliť organizmus? Do jedálnička zaraďte tieto potraviny!
1. Avokádo, soľ a korenie
Ako sme spomínali vyššie, nasledujúce tipy na použitie avokáda sú v prvom rade jednoduché. Ale tak predsa chutí tento plod najlepšie! Avokádo stačí rozkrojiť na dve polovice, vybrať z neho kôstku, dužinu nakrájať na pásiky a vylúpnuť, napríklad za pomoci lyžice. Kúsky ovocia s typicky maslovitou chuťou môžete následne poukladať na krajec celozrnného chleba a najmä osoliť a okoreniť. Podľa chuti je možné avokádo ešte pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou. Výdatné raňajky sú na svete!
2. Súčasť zeleninového šalátu
Chutné a zdravé avokádo zvýši výživovú hodnotu akéhokoľvek zeleninového šalátu. Stačí ho nakrájať na menšie kocky a prihodiť k zmesi obľúbenej zeleniny. Dokonalá je pritom kombinácia s paradajkami a čerstvým zeleným chrumkavým rímskym či ľadovým šalátom. Celý šalát nezabudnite dochutiť aj soľou, korením, olivovým olejom, citrónovou šťavou a možno i nejakými bylinkami. Vychutnať si ho môžete samotný alebo si ho pripravte ako prílohu ku grilovaným kuracím prsiam.
3. Avokádo s pečeným vajcom
Ak máte trochu viac času ráno či popoludní na olovrant, určite si neváhajte pripraviť pečené vajcia v avokáde. Ako na to? Väčšie avokádo rozkrojte na polovicu, vyberte z neho kôstku a z každej polovice lyžicou odoberte trochu dužiny, aby ste tak uvoľnili miesto pre vajíčka. Do oboch častí následne rozbite jedno vajce. Naplnené avokáda poukladajte do zapekacej misky vystlanej papierom na pečenie a dajte do rúry asi na 15 minút. Pečieme pri teplote asi 200 °C. Keď sú vajcia pečené v avokáde hotové, dochutíme ich soľou, korením či červenou paprikou.
4. Avokádo ako nátierka
Dužinu zrelého avokáda môžete taktiež ľahko a rýchlo rozpučiť a vymiešať tak, aby z nej vznikla zmes s hladkou konzistenciou. Tú si môžete následne naniesť na krajec celozrnného chleba, napríklad i namiesto masla či margarínu. Následne môžete navrch pridať plátok morčacej šunky a nakrájanú paradajku. Skvelá je však aj kombinácia s vajíčkom vareným natvrdo. Takýmto spôsobom si opäť rýchlo, chutne a zdravo môžete pripraviť raňajky.
5. Guacamole
Jedným z najjednoduchších, no zároveň i najlepších receptov z avokáda je aj takzvané guacamole. Dužinu z avokáda opäť nahladko vymiešajte a pridajte do nej nadrobno nakrájanú cibuľku a na kocky nakrájané paradajky, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ, korenie a trochu čerstvej citrónovej šťavy. Ak máte radi pikantnú chuť, neváhajte pridaj i čili papričky. Takto pripravené guacamole môžete využiť ako nátierku, náplň do burrita či dip k tortilla chipsom.
Pozri aj: Prvá pomoc pri opuchnutých nohách: Čo vám takmer okamžite pomôže?