Toto sa stane, keď sa obaríš! Aká je prvá pomoc pre popálený jazyk?

popálený jazyk

Práve uvarená polievka a netrpezlivý hladný človek nie sú veľmi dobrou kombináciou. Určite sa stalo aj vám, že namiesto zahnania hladu vám po prvom súste zostali skôr len oči pre plač. Popálenie jazyka v podstate nepredstavuje vážny úraz, no spája sa s nemalou bolesťou. Taktiež trvá nejaký čas, kým sa všetko upokojí a dá do poriadku. 

Páčivá bolesť v ústach sa dá potlačiť viacerými jednoduchými spôsobmi. Pomôže kocka cukru i odvar z mäty. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo sa po obarení deje s jazykom a aká je prvá pomoc. Vďaka týmto pomocníkom zabudnete, že máte popálený jazyk!

Jazyk ako dôležitá súčasť tela

Jazyk je svalový orgán pokrytý sliznicou, ktorý sa nachádza v ústnej dutine. V rámci organizmu plní niekoľko dôležitých funkcií. Užitočný je pri príjme a spracovávaní potravy a napomáha aj pri tvorbe zvukov, čiže reči. Okrem toho je tiež hmatovým orgánom. 

Vie totiž presne určiť prítomnosť cudzích telies v ústnej dutine, a to aj akokoľvek malých. Jazyk je v neposlednom rade najmä orgánom chuti. Práve na ňom sa nachádza väčšina chuťových pohárikov.

Čo sa deje pri popálení jazyka?

Ak dôjde k jeho popáleniu, chuťové poháriky s bunkami sú tie, ktoré najviac trpia. Nie je však potrebné sa obávať, pretože nedochádza k ich odumieraniu či trvalému poškodeniu. Bunky nachádzajúce sa v chuťových pohárikoch sa zvyčajne veľmi rýchlo obnovujú. 

Po spálení zostanú sčervenané a znecitlivené. Práve preto môže dochádzať k tomu, že človek určitý čas po úraze nevníma poriadne chuť. Po pár dňoch sa však popáleniny zahoja a poškodené chuťové bunky sa nahradia novými, ktoré sú funkčné.

Prečo popálený jazyk bolí?

Jazyk je jedným z najcitlivejších orgánov v tele, pretože je pokrytý hustou sieťou nervových zakončení a chuťových pohárikov. Pri kontakte s vysokou teplotou dochádza k poškodeniu sliznice, čo spôsobuje podráždenie týchto nervov. Výsledkom je intenzívna pálivá bolesť, ktorá je typická pre popálenie jazyka. Okrem toho sa môžu objaviť aj dočasné problémy s chuťou, pretože poškodené chuťové bunky prestanú na chvíľu správne fungovať.

cmúľanie nanukov
Shutterstock®

5 účinných tipov na popálený jazyk:

1. Voda

Základom prvej pomoci pri popálení jazyka horúcim jedlom či nápojom je jednoznačne studená voda. Na akúkoľvek popáleninu totiž najlepšie funguje práve ochladzovanie. Ústa si dôkladne prepláchnite chladnou vodou, a to aspoň 5 až 6-krát za sebou. Hydratácia jazyka je v tomto momente veľmi dôležitá. 

2. Ľad

Výborným pomocníkom je aj ľad. Pocmúľajte jednu kocku v ústach, uľaví to od pálčivej bolesti. Ak máte doma zásobu nanukov, môžete cmúľať aj tie. S chutnou mrazenou pochúťkou v ústach zabudnete na bolesť ešte rýchlejšie.

3. Cukor

Na popálený jazyk sa ďalej odporúča použiť niečo sladké. Do úst si vložte lyžičku alebo kocku cukru a nechajte pomaly rozpustiť. Poškodené bunky by sa mali postupne upokojiť, čím odznie aj nepríjemná bolesť. 

4. Med

Taktiež môžete vyskúšať med. Neprehĺtajte ho, iba ho pomaly premieľajte v ústach. Ideálne je jazyk po úraze rýchlo schladiť studenou vodou a následne upokojiť spomínaným cukrom alebo medom.

mäta prieporná
Shutterstock®

6. Mäta pieporná

Spálený jazyk môžete upokojiť aj niektorými bylinkami. Výborná je napríklad mäta pieporná. Tá je totiž charakteristická svojimi chladivými účinkami, za čo vďačí mentolu v listoch. Taktiež má antiseptické a antibiotické účinky. Práve preto sa ju oplatí vyskúšať, ak sa vám stane nehoda. Pripravte si z nej odvar a nechajte ho vychladnúť. Následne si ním povyplachujte ústa. Mentol zabezpečí ochladenie, a tým aj úľavu od bolesti.

7. Žuvačky

Môže sa to zdať zvláštne, no i obyčajné žuvačky vám vedia pomôcť. Siahnuť by ste však mali po tých štipľavých, ideálne mentolových. Tie dokážu dokonale schladiť celú ústnu dutinu, a tým aj potlačiť bolesť vyvolanú popáleným jazykom. 

8. Šalviové listy

Ak máte doma čerstvú šalviu, prípadne už spomínanú mätu, požujte zopár ich listov. Zo šalvie lekárskej, ktorá má tiež silné antiseptické a antibiotické účinky, si však môžete pripraviť aj odvar, rovnako ako z mäty priepornej.

slaná voda
Shutterstock®

9. Slaná voda

Po obarení úst vám pomôže aj soľ. Jednu lyžičku nechajte rozpustiť v pohári vody a následne dôkladne vypláchnite ústnu dutinu. Počas prvých pár hodín po nehode nezabúdajte tento proces opakovať hneď niekoľkokrát. Pomôže to aj rýchlejšiemu zahojeniu jazyka. Na popáleniny je vhodná aj sóda bikarbóna.

Čo nerobiť, keď si popálime jazyk?

Niektorým jedlám by ste mali dať na určitý čas zbohom. Krátko po popálení by ste jazyk vôbec nemali dráždiť teplým jedlom či nápojmi. Niektoré potraviny dokážu spálený jazyk poriadne dráždiť. Vyhýbajte sa hlavne kyslej chuti. Na čas si odpustite citrusové plody, ananás, rôzne šťavy aj ocot. Vhodné nie sú ani korenisté a pikantné jedlá. Naopak sa skúste sem-tam nadýchnuť ústami. Pri nasávaní studeného vzduchu sa jazyk príjemne schladí.

Závažné popálenie jazyka

Aj keď väčšina popálení jazyka je mierna a rýchlo sa hojí, závažné prípady môžu vyžadovať odbornú pomoc. Ak sa na jazyku vytvoria veľké pľuzgiere, jazyk opuchne do takej miery, že sťažuje dýchanie alebo rozprávanie, alebo ak sa pridruží silná bolesť, ktorá neustupuje, mali by ste čo najskôr vyhľadať lekára. 

Takéto stavy môžu byť vážnejšie, než sa zdá, a môžu si vyžadovať špecifickú liečbu na podporu hojenia a zníženie rizika infekcie. Včasná reakcia je kľúčová pre predchádzanie komplikáciám.

Aktualizovaný článok: 24.01.2025

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

24.01.2018 07:59

Dakujem za tipy.Dosť často sa mi stáva,že neodhadnem teplotu nápoja alebo polievky.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.01.2018 08:03

najskôr sa mi to stane, keď varím vývar a idem ho ochutnať, dobré rady...

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

24.01.2018 08:59

Sú to dobré rady, stáva sa to každému.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

24.01.2018 09:11

nepríjemná skúsenosť, asi ju už zažil každý

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

24.01.2018 11:09

má hrdlo vyplechované, hovorieva moja mamička..... dokážem zjesť naozaj horúce jedná.... takže sa mi to veľmi málo krát stáva že "Ja" sa popálim... inak výber článku je skvelý.... zase som sa niečo naučila..

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

24.01.2018 14:32

nabudúce určite niečo z toho vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.