Vysoký podiel horčíka, aktivizácia bunkového metabolizmu, zlepšenie koncentrácie, prevencia srdcového infarktu... a predsa je odsúdená na to, byť jednou z mnohých, v zmesi balených šalátov v regáloch supermarketov. Valeriánka poľná je zelenina, ktorá stojí za našu pozornosť a hoci sa o nej takmer vôbec nehovorí, ukrýva v sebe obrovskú liečivú silu. Pozrime sa na ňu bližšie!
Známa tiež ako polníček
Valeriánku poľnú (lat. Valerianella locusta) pozná väčšina z nás ako polníček alebo ako šalátik poľný. Rastie tak vo voľnej prírode, ako aj v záhradách, no napriek tomu nie je príliš známa a využívaná, v porovnaní s inými druhmi šalátov. Či už ako divo rastúci alebo ako cielene vypestovaný šalát, valeriánka poľná chutí podobne, ešte dokonca o čosi výraznejšie, ako hlávkový šalát.
Na slnečnom mieste si ju môžete pestovať po celý rok, pričom zasieva sa od jari do jesene. Ak sa teda chcete vyhnúť valeriánke poľnej, plnej chemikálií a umelých hnojív, ideálnou voľbou bude, že si ju dopestujete samy.
Inšpiruj sa: Babička bylinkárka radí: Tieto júlové bylinky si určite nazbieraj!
Najlepšia je s citrónovou šťavou
V kuchyni valeriánku poľnú využijete ako chutnú a zdravú ingredienciu do šalátu alebo ako prílohu k mäsu. Aby sa znásobili jej účinky, je dobré pokvapkať ju troškou citrónovej šťavy. Vedeli ste, že horčík je najdôležitejší minerál proti stresu? A práve lístočky valeriánky poľnej sú horčíkom doslova preplnené. Viac ho už má len špenát. Okrem horčíka však vo valeriánke nájdeme aj vysoký obsah železa, draslíka, vápnika, kyseliny listovej a vitamínov (napríklad vitamínu C obsahuje viac, ako citrón).
Valeriánka poľná ako malý, ale zato šikovný lekár
Toto všetko sú schopnosti malej, nenápadnej a predsa neuveriteľne silnej a účinnej valeriánky poľnej:
- aktivizuje látkovú premenu
- čistí obličky
- chráni bunky v tele
- podporuje krvotvorbu
- posilňuje duševnú vitalitu, imunitu a srdce
- pôsobí ako prevencia proti poškodeniu srdca
- zlepšuje celkovú kondíciu
- zvyšuje odolnosť voči stresu