V rubrike o varení si dnes predstavíme známu a najmä zdravú zelenú ružičkovú zeleninu, ktorou je práve brokolica. Brokolicu nemá rád každý, avšak treba vedieť, že je bohatým zdrojom vitamínu C, karoténov i vápnika. Zlepšuje naše trávenie, pôsobí proti infekciám či podporuje náš imunitný systém. Ako vidíte, brokolica by jednoducho vo vašej kuchyni nemala chýbať. Poďme si preto predstaviť zopár chutných receptov.
Pozri aj: Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné
Krémová brokolicová polievka
Táto polievočka zachutí snáď každému milovníkovi brokolice. Navyše je rýchla a sýta. Receptov na polievku je mnoho, stačí si len vybrať ten svoj.
Na polievku budeme potrebovať:
- brokolicu (strednej veľkosti),
- 2 menšie cibuľky,
- mlieko (podľa potreby),
- 1 šľahačkovú smotanu (bude stačiť približne polovica),
- 2 – 3 zemiaky na zahustenie,
- soľ, čierne korenie,
- chlebík na chutné krutóny (najlepšie starý).
Postup: Cibuľku ošúpeme, nakrájame a opražíme na oleji, pokým nestratí farbu. Medzitým si brokolicu rozkrájame na drobné ružičky (čím budú menšie, tým si skrátime čas ich varenia). Brokolicu pridáme k cibuľke a spolu popražíme. Po miernom zmäknutí brokolice podlejeme vodou, dochutíme soľou, okoreníme a pridáme i nakrájané zemiaky.
Po dostatočnom zmäknutí zeleniny si odoberieme trochu vzniknutého vývaru, ktorý samostatne vymiešame so šľahačkou a trochou mlieka. Po dôkladnom zmiešaní vrátime späť do hrnca a mixérom zmes rozmixujeme. Podľa potreby pridávame mlieko a dochutíme. K polievke najlepšie chutia krutóny, ktoré pripravíme zo starého chlebíka, nakrájaného na kocky a opraženého na rozpálenom oleji.
Pozri aj: Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?
Karbonátky z brokolice
Karbonátky sa dajú vyrobiť takmer z ktorejkoľvek zeleniny, nás však zaujali tie brokolicové.
Na karbonátky budeme potrebovať:
- menšiu brokolicu (alebo polovicu z veľkej, podľa počtu stravníkov),
- 2 vajíčka,
- syr Niva,
- strúhanku na obalenie.
Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Vo vriacej vode si do mäkka uvaríme brokolicu. Nivu (alebo iný vhodný syr) si nadrobno rozmrvíme. Vidličkou mäkkú brokolicu spolu s nivou roztlačíme na zmes, do ktorej pridáme rozšľahané vajíčka. V prípade potreby dosypeme do zmesi strúhanku k zahusteniu. Tvarujeme malé oválne karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a do zlatista opražíme v rozpálenom oleji. Ako príloha je najvhodnejšia zemiaková kaša, ale i pečené zemiaky.
Pozri aj: Rýchla tuniakova nátierka s vajíčkom: Jemná pomazánka na chlebík
Cestoviny s brokolicovou omáčkou
Tento recept je vhodný pre všetkých, ktorým sa nechce dlho zotrvať v kuchyni, no napriek tomu majú chuť na niečo chutné a navyše i zdravé.
Na cestoviny s omáčkou budeme potrebovať:
- balenie obľúbených cestovín (najlepšie sa však k omáčke hodia klasické penne),
- menšiu brokolicu,
- syr Niva (podľa potreby),
- tavený syr v črievku,
- 1 sladkú smotanu,
- 2 – 3 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie na dochutenie.
Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode na spôsob al dente. Medzitým si uvaríme v mierne osolenej vode i brokolicu. Po uvarení brokolicu rozmixujeme, pridáme pomaly smotanu, syr v črievku, rozdrvenú nivu. Syr necháme rozpustiť a zmes zmiešame. V prípade rozriedenia môžeme pridať i mlieko. Na záver pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a omáčku podávame preliatu cez cestoviny.
Prajeme Vám dobrú chuť!