A je to tu. Čas, kedy slnko zapadá veľmi skoro, je nám čoraz väčšia zima, v nákupných strediskách to praská vo švíkoch, kuriérske či prepravné spoločnosti nestíhajú, my vypekáme perníčky a deti sa už nevedia dočkať, kedy si na adventnom kalendári otvoria okienko s číslom 24 a Ježiško im prinesie po hojnej štedrej večeri darčeky. Čo však my, dospelí vegáni? Kapor s majonézovým šalátom to asi nebude. Občas je skutočne ťažké odolať všetkým koláčom a tradičným jedlám, ktoré sú plné vajíčok a mliečnych výrobkov. My sme pre vás pripravili tipy, ako toto tradičné obdobie zvládnuť aj bez porušenia nášho životného štýlu.
Vianočné pečivo
Medovníky, linecké pečivo, vanilkové rožteky, zázvorníky a všetko ostatné vianočné pečivo. Ako si ho "povegánčiť"? Ide to úplne jednoducho a nikto nespozná rozdiel. Dnes už existujú domáce náhrady vajec, ako napríklad jablkové pyré či rozsekané chia alebo ľanové semienka s vodou. Mlieko hravo nahradí voda, prípadne rastlinné „mlieko“. Máme otestované, že najlepšie je na varenie práve ovsené, pretože je podobné konzistenciou aj vlastnosťami kravskému mlieku.
Majonézový zemiakový šalát
Toto poznáme, vajíčko natvrdo a aby to nestačilo, ešte aj s majonézou z vajec v jednom jedle. Ako to nahradím? Čo povie rodina? Najchutnejší a najpraktickejší recept je použiť vegánsku majonézu alebo si urobiť svoju vlastnú z kešu orieškov. Medzi originálne ingrediencie tohto šalátu patrí, bohužiaľ, aj vajíčko, ktoré tam však nedáme a namiesto neho použijeme čiernu himalájsku soľ. Tá nám dá aspoň chuť vajec vďaka svojej silnej sírovej aróme.
Kapor/iná ryba
Ryba. Pár dní nám pláva vo vani a zrazu zmizne. V lepšom prípade po príchode domov putuje rovno do chladničky. Zabrániť tomuto sa dá a nestojí to o nič viac úsilia ako typicky obaliť a vypražiť podkovičky z kapra. Riešením je tofu, robi alebo seitan s morskými riasami, ktoré mu dodajú ‚rybaciu‘ chuť. Ak chceme tradičné vyprážané podkovičky, vždy sa dajú tieto náhrady mäsa vyrezať do požadovaného tvaru a obaliť ho v morských riasach, múke, „vajíčku“ z drvených ľanových semienok a strúhanke, prípadne namiesto trojobalu použiť len múku a červenú papriku.
Toto sú základné tipy a triky ako prežiť vianočné sviatky a tradície po vegánsky. Musíme si však uvedomiť, že Vianoce nie sú len o jedle a strese z toho, čo budeme jesť. Prežime pokojné chvíle v rodinnom kruhu bez ubližovania ľuďom a zvieratkám.
Odporúčame: Omega 3 masté kyseliny - dôležité pre vaše zdravie