Snáď nemusíme pripomínať, že aj také bylinkárčenie má svoje pravidlá a občas to vie byť teda hotová veda. Aby sme totiž uchovali čo najväčšiu silu liečivých rastlín, je potrebné vedieť, ako ich správne zbierať, sušiť aj skladovať. A hoci sme sa tejto téme už neraz venovali, tentoraz si posvietime skôr na konkrétny spôsob, ako dosiahnuť, aby nám bylinky dali presne to vzácne a prospešné, čo v sebe majú. Ak vás teda zaujíma, ako uchovať liečivú silu byliniek čo najlepšie, nikam neodchádzajte!
Zásada číslo jedna znie: Zbierajte výlučne len to, čo poznáte! Existuje totiž obrovská škála rastlín, ktoré sú si navzájom podobné a zatiaľ, čo jedna ľudskému zdraviu prospieva, iná môže byť dokonca pre človeka jedovatá. Takisto sa snažte vyhnúť zbieraniu bylín, rastúcich v blízkosti ciest alebo priemyselných zón. Dôležité je tiež vedieť, ktorá časť byliny má liečivé účinky. Niekedy sú to kvety, kôra a listy, inokedy vňať, plod alebo semeno a potom sú rastliny, pri ktorých sa všetka liečivá sila sústreďuje do koreňa či podzemku.
Prečítaj si: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!
Kedy zbierať bylinky?
Vo všeobecnosti platí, že liečivé rastliny treba zbierať za suchého a slnečného počasia, ideálne neskoro dopoludnia, keď obschne rosa. Nie každá bylinka má totiž liečivý účinok neustále rovnaký. Napríklad kvety sa zbierajú v čase plného rozkvitnutia, listy pred a po kvitnutí a semená v čase plnej zrelosti. Korene je dobré zbierať mimo vegetačného obdobia, teda na začiatku jari alebo potom na konci jesene, najlepšie večer.
Pokiaľ ide o sušenie, dôležité je dať rastliny sušiť ihneď po zbere. V žiadnom prípade ich však predtým neumývajte.
Čo nasleduje po usušení?
Bylinky, ktoré idete sušiť, musia byť zdravé, bez parazitov, dierok či škvŕn. Keď sú rastlinky usušené (začnú sa drobiť), umiestnite ich do uzatvárateľných sklenených alebo porcelánových nádob a uložte na tmavé miesto. Nádobky by mali mať štítok s druhom rastliny a časom jej zberu alebo sušenia. Jednoznačne najobľúbenejšími spôsobmi využitia liečivej sily byliniek sú čaje a obklady. Mimoriadne účinnými spôsobmi sú však aj tinktúry a tiež ich vonkajšie použitie, napríklad na potieranie častí tela, masáže alebo ako prísada do kúpeľa. My sa však dnes zameriame na jeden z najefektívnejších spôsobov, ako liečivú silu rastlín zbytočne neznížiť ale, naopak, uchovať ju v čo najväčšej miere, a to je macerovanie v alkohole.
Zaujme ťa: Vyskúšala si už všetky možné recepty proti akné? Skús to s prírodou!
Takto uchováte liečivú silu bylín najdlhšie!
Ako stvorená na macerovanie bylín je ražná pálenka, no vynikajúco ju zastúpi aj čistá vodka. Málokto však pozná a využíva maceráciu pomocou vína. Jeho veľkou výhodou, v porovnaní s pálenkou alebo vodkou je, že obsahuje kyseliny, vďaka ktorým sa rozpustia aj látky rastliny, nerozpustné a neschopné vylúhovať sa v inom alkohole. Ak sa rozhodnete pripraviť si takýto macerát, nakrájajte bylinky nadrobno a zalejte ich vínom tak, aby boli úplne ponorené.
Už po dvoch týždňoch môžete macerát precediť a používať, ale ideálnou voľbou bude, ak necháte bylinky lúhovať čo najdlhšie, pokojne aj niekoľko rokov. :-) Víno a látky, v ňom obsiahnuté, sa postarajú o to, aby boli čo najviac zachované liečivé účinky bylín.