Vňate zo zeleniny sa využívajú len veľmi zriedka. Niektoré z nich hodia gazdinky do nedeľného vývaru, iné sa z času na čas používajú na dekorovanie jedál, no vo väčšine prípadov aj tak skončia v koši.
To je veľká škoda, pretože mnohé z nich dokážu podporiť naše zdravie a, dokonca, majú i liečivé účinky. Prezradíme vám, ktoré zeleninové vňate či listy by ste rozhodne vyhadzovať nemali! Ktoré čerstvé vňate rozhodne netreba vyhadzovať? Aké účinky má petržlenová vňať či mrkvová vňať? A čo listy reďkovky? Ako použiť mrkvovú vňať? Viac v článku!
Čo obsahujú čerstvé zeleninové vňate?
Zelené vňate sú často prehliadané a končia v koši, aj keď sú plné vitamínov a minerálnych látok. V prípade koreňovej zeleniny obsahuje vňať mnohokrát väčší podiel cenných látok ako samotná zelenina, ktorú konzumujeme. I keď sa využívajú iba v malom množstve, stále poskytnú telu nezanedbateľné množstvo živín.
Napríklad päť gramov petržlenovej vňate v sebe skrýva toľko vitamínu C ako jedno jablko. Vňate majú svoje uplatnenie hlavne v studenej kuchyni, no niektoré nie sú znehodnotené ani tepelnou úpravou.
Po umiestnení do mrazničky strácajú iba malé množstvo účinných látok, takže je takéto skladovanie veľmi vhodné. Naopak, pri sušení ubúda cenných látok o niečo viac, klesá hlavne obsah vitamínov. Zelené vňate môžete využiť mnohými spôsobmi. Skvelé sú do omáčok, šalátov, nátierok a z niektorých sa dajú pripraviť i liečivé odvary.
Odporúčame: Recepty na 3 zdravé domáce detské výživy
Shutterstock®Cviklové listy – chutné listy červenej repy namiesto špenátu
Cvikla patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Má vysoký obsah vlákniny, málo kalórií a je plná vitamínov a minerálnych látok. Zvyčajne sa na konzumáciu používa len tmavo ružová až fialová buľva. Tá sa hodí na zaváranie, do smoothie nápojov a skvelá je i na pečenie.
Vedeli ste však o tom, že pochutnať si môžete aj na jej listoch? Tie vám dodajú poriadnu dávku vitamínu E i B, a tiež minerálne látky ako horčík, kremík či zinok. Rovnako sú zdrojom cenných antioxidantov a bielkovín. Cviklové listy môžete konzumovať surové či varené.
Vyskúšajte ich použiť pri príprave zeleninových i ovocných nápojov, alebo ich pokojne nakrájajte do čerstvých šalátov. Tepelne spracované listy zase môžete použiť podobne ako špenát. Stačí ich povariť alebo podusiť a naservírovať s celozrnnými cestovinami či ako prílohu. Listy z cvikly nezabudnite pred použitím poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou.
Bude vás zaujímať: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?
Shutterstock®Kalerábové listy – kalerábová vňať do šalátov aj na chlieb
Kaleráb je typickou koreňovou zeleninou, ktorú využívame pri príprave mnohých polievok. Kalerábové listy však často končia v koši už priamo v obchode. Viete, prečo by sme ich vyhadzovať rozhodne nemali? Mladé listy kalerábu obsahujú omnoho viac vitamínu C ako samotná buľva.
Taktiež v sebe skrývajú niekoľkokrát vyššiu dávku potrebného vápnika. Zbavujte sa preto iba veľkých listov, ktoré sú zvädnuté a nepôsobia čerstvo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú mladé listy kalerábu čistiť tráviaci trakt a prítomnosť cenných minerálov zabezpečuje zlepšenie pleti a bráni lámavosti vlasov a nechtov. V kuchyni môžete tieto listy použiť podobne ako tie cviklové.
Surové sa hodia do smoothie nápojov alebo zeleninových šalátov. Pokojne si ich na raňajky nakrájajte na maslový chlieb namiesto papriky či rajčiny. Pri dusení sa zase z listov uvoľňujú cenné horčičné oleje, takže vhodné sú aj na tepelnú úpravu.
Zelená vňať z reďkovky – reďkovkové listy do polievok aj smoothies
Aj listy reďkovky sú jedlé. Reďkovkové listy sú často prehliadané, no pritom sú mimoriadne bohaté na živiny. Mladé vňate obsahujú množstvo vitamínov A, C a K, ktoré podporujú imunitu, zrak a zdravie kostí. Okrem toho obsahujú aj vlákninu, vápnik, železo a draslík, čo z nich robí skvelý prostriedok na podporu trávenia a detoxikácie tela. Prítomnosť antioxidantov pomáha v boji proti voľným radikálom a znižuje zápaly.
V kuchyni sa reďkovkové listy dajú využiť rôznymi spôsobmi. Môžete ich pridať do šalátov, smoothie, alebo ich tepelne upraviť ako špenát. Skvelo chutia aj ako súčasť polievok alebo omáčok, kde dodajú jemnú pikantnú chuť. Ak hľadáte nový spôsob, ako využiť zvyšky z kuchyne a zároveň obohatiť svoje jedlá o vitamíny, určite by ste mali skúsiť zaradiť reďkovkové listy do svojho jedálnička!
Odporúčame: Ružová voda: Spoznaj blahodárne účinky ruží v kozmetike
Shutterstock®Petržlenová vňať – na dochutenie rôznych jedál
Ak má niektorá zeleninová vňať skutočne liečivé vlastnosti, tak je to tá z petržlenu. Samotný petržlen patrí k silným prírodným liečivám, a to isté môžeme povedať i o jeho listoch či semenách. Vňať je plná vitamínov, vlákniny i bielkovín. Taktiež pozitívne vplýva na trávenie, podporuje vylučovanie a imunitu.
Opäť si ju skúste pridať do šalátov, mixovaných nápojov, nátierok, omáčok či cestovín. Prekvapí vás jej príjemná chuť. Zo zelenej časti petržlenu sa dá pripraviť i skvelá maska, ktorá vyčistí a upokojí vašu pleť. Rozmixujte zväzok vňate, 3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a 2 lyžice jablčného octu. Keď bude mať maska hladkú konzistenciu, dajte ju aspoň na hodinu odstáť do chladničky. Po nanesení na pleť ju nechajte pôsobiť okolo 15 minút.
TIP: Čaj z petržlenovej vňate
Siahnuť po ňom by mali ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ženy, ktoré trápi nepravidelný menštruačný cyklus. Odvar z petržlenovej vňate vám pomôže aj detoxikovať obličky, uplatňuje sa pri zadržiavaní vody v tele.
Vňať nadrobno nasekajte a nasypte do 1,5 litra vriacej vody. Zmes chvíľu povarte, nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Odvar skladujte v chladničke, denne si doprajte jednu šálku.
Zelerová vňať – dobrá náhrada petržlenovej vňate
Aké ďalšie čerstvé zeleninové vňate sa dajú konzumovať? No predsa listy buľvového zeleru. Listy buľvového zeleru sú vynikajúcou alternatívou k petržlenovej vňati, najmä ak hľadáte intenzívnejšiu chuť. Zelerová vňať je plná vitamínov A, C a K, pričom tiež obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktorý podporuje zdravie srdca a pomáha regulovať krvný tlak. Na rozdiel od petržlenovej vňate, zelerové listy majú silnejšiu, aromatickejšiu chuť, ktorá dokáže jedlá výrazne oživiť.
V kuchyni ich môžete využiť podobne ako petržlenovú vňať – skvelo sa hodia do polievok, omáčok, šalátov alebo dokonca ako prísada do smoothies. Môžete ich tiež nasekať na ozdobenie pečeného mäsa, rýb alebo zeleniny. Okrem toho, zelerová vňať má diuretické účinky, čo znamená, že podporuje vylučovanie prebytočných tekutín z tela a tým prispieva k detoxikácii organizmu. Ak teda máte doma zeler s listami, určite ich nevyhadzujte, ale využite ich vo vašich receptoch!
Bude vás zaujímať: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!
Shutterstock®Vňať z mrkvy – mrkvová vňať do praženice aj na čaj
Prečo ani mrkvovú vňať nevyhadzovať? Mrkvové listy obsahujú oveľa viac prospešných látok než koreň zeleniny. V prvom rade je vňať bohatá na vitamín K a draslík. Obsahuje tiež šesťkrát viac vitamínu C ako podzemná časť mrkvy. Mrkvová vňať výborne odstráni prebytočnú vodu z tela, keďže má močopudné účinky. Rovnako prospieva tráviacemu traktu a pôsobí antisepticky.
Túto vňať môžete použiť na mnoho spôsobov. Skvelá je do polievok a dokonale sa hodí k pokrmom z vajec. Nasekanú si ju nasypte napríklad na praženicu. Na liečebné účely sa používa čaj z čerstvej mrkvovej vňate. Dve šálky vňate zalejte ôsmimi šálkami vriacej vody. Zmes nechajte lúhovať, počkajte, kým vychladne a následne sceďte.
Tento nápoj očistí vaše telo, prospeje tráviacemu traktu a podporí regeneráciu pečene. Určite sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia infekcie močových ciest či močové kamene. Pomocníkom môže byť i v prípade, ak vaše telo neustále zadržiava nadbytočnú vodu.
TIP, ako použiť mrkvovú vňať: Pesto z mrkvovej vňate
Ingrediencie:
- 200 g mrkvovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g kešu orieškov
- 4 PL drožďových vločiek (alebo parmezánu)
- 1 citrón
- 4 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Mrkvovú vňať umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nahrubo nasekáme. Z citróna si vytlačíme citrónovú šťavu. Do mixéra dáme vňať, pridáme strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, kešu orechy, drožďové vločky a olivový olej. Dôkladne rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Skladujeme v chladničke.
Ako skladovať zelené vňate zo zeleniny?
Zelené vňate zo zeleniny môžete skladovať niekoľkými spôsobmi, aby ste predĺžili ich čerstvosť a zachovali ich výživové hodnoty:
- Chladnička: Čerstvé vňate najlepšie uchováte v chladničke. Zabaľte ich do navlhčenej papierovej utierky a vložte do plastového alebo uzatvárateľného vrecka. Umiestnite ich do priehradky na zeleninu, kde vydržia čerstvé niekoľko dní.
- Voda vo pohári: Podobne ako kvety, zelené vňate môžete dať do pohára s malým množstvom vody. Vodu v pohári meňte každý deň a vňate uchovávajte v chladničke. Takto môžu vydržať čerstvé až týždeň.
- Mrazenie: Pre dlhodobejšie skladovanie môžete vňate zmraziť. Nasekajte ich nadrobno, vložte do foriem na ľadové kocky a zalejte trochou vody alebo olivového oleja. Takto ich môžete jednoducho použiť pri varení – stačí hodiť kocku priamo do jedla.
- Sušenie: Niektoré vňate, ako napríklad petržlenová, môžete aj usušiť. Rozložte ich na plech a nechajte sušiť na suchom a tmavom mieste. Sušené vňate potom skladujte v uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste.
Článok aktualizovaný 6.9.2024
Aktualizovaný článok: 06.09.2024