Vypestujte si šampiňóny u vás doma

 

Medzi najpoužívanejšie huby v našich kuchyniach patria šampiňóny, najmä pre ich dostupnosť v obchodoch počas celého roka.

 

Rovnako ako pri iných potravinách, aj pri šampiňónoch určite oceníte, ak si môžete vychutnať svoje vlastné vypestované hríby. A zvládne to naozaj každý.

 

Jedlo vegetariánov

 

Šampiňóny sú bohaté na bielkoviny, vitamíny B a majú vyšší obsah draslíka a biologicky aktívnych látok. Pomáhajú znižovať hladinu krvného cukru a sú vynikajúcou náhradou za mäsité pokrmy. Obľubujú ich najmä vegetariáni, no hodia sa aj ako príloha k mäsu. 

 

Šampiňónový substrát

 

Na pestovanie šampiňónov je potrebné si zaobstarať šampiňónový substrát, ktorý kúpite v každom väčšom záhradkárstve. Tento substrát sa zvyčajne predáva vo forme lisovanej kocky a v balení nájdete aj vrecko so zeminou. Prvé šampiňóny môžete zbierať asi po 4 týždňoch a z jedného balenia môžete očakávať aj 5 úrodných vĺn. 

 

 

Odporúčame prečítať: Oslaďte si život javorovým sirupom

Šampiňóny

Zdroj: Shutterstock®

Postup pri sadení

 

Substrát najskôr uskladnite v teplom prostredí, kde sa teplota pohybuje od 20 – 24 stupňoch. Pri tejto teplote za približne 20 dní je substrát prerastený a vonia po hríboch. Igelit na kocke orežte z vrchnej časti a pokryte zeminou, ktorá bola pribalená k substrátu. Povrch dobre urovnajte.

 

Zemina musí byť po celý čas pestovania dostatočne vlhká. Pravidelne ju preto polievajte a kontrolujte teplotu, ktorá by mala mať okolo 25 stupňov. Tento proces trvá približne 10 dní. Keď podhubie prerastie zeminu, je čas preniesť substrát do chladnejšej miestnosti s teplotou okolo 14 – 18 stupňov.

 

Po niekoľkých dňoch sa objavia prvé šampiňóny. Keď vyzbierate všetku úrodu, tento proces môžete opakovať a tešiť sa tak z doma vypestovaných šampiňónov. Treba len trochu trpezlivosti.

 

 

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Šampiňóny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.05.2015 14:36

šampiňony máme veľmi radi ale do ich pestovania sa asi nepustím :-)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.05.2015 06:08

zkoušeli jme to jednou, drželi jsme se návodu, ale z pytliku ze substrátem nám vyrostli dva žampiony a konec od té doby je raději kupujeme

Vaše meno:

Magdaléna Masárová

Magdaléna Masárová

24.06.2015 21:59

Ja som si cca pred 1 a pol mesiacom zasadila mix húb a zatiaľ v mojej hubo-záhradke rastie iba burina :/

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

10.12.2016 12:06

šampiňóny sú náročné na pestovanie

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 13:50

Stačí ísť na lúky, kde sa pasú kravičky, tam je ich hojne :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.