Záhrady plné šťavnatého ovocia sú jasným dôkazom toho, že v našich domácnostiach sa začína obdobie domácich džemov a marmelád, na ktorých si pochutnávame počas celého roka.
Hoci tradičné recepty starých mám nikdy nesklamú, v kuchyni by sa malo experimentovať a skúšať nové veci. Tak je to aj v prípade domácich džemov. Inšpirujte sa preto chutnými receptami, ktoré si zamilujete.
Marhuľový džem so zázvorom
Suroviny:
- 1 kg marhúľ
- 500 g želírovacieho cukru
- kúsok čerstvého zázvoru (približne 2cm)
- šťava z 1 citróna
Príprava:
Očistené a vykôstkované marhule nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Počas stáleho miešania privedieme k varu, pridáme nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a cukor. Všetko varíme tak dlho, pokiaľ nie sú marhule rozvarené. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom a naplníme do zaváraninových pohárov.
Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je
Jahodový džem s mätou
Suroviny:
- 1 kg jahôd
- 350 g kryštálového cukru
- 1 balíček želírovacej zmesi
- 20 lístkov čerstvej mäty
Príprava:
Jahody očistíme a pokrájame na polovice. Vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody a necháme 10 minúť variť. Potom pridáme želírovaciu zmes zmiešanú s polievkovou lyžicou cukru a necháme variť jednu minútu. Pridáme zvyšný cukor, na kúsky pokrájanú mätu a varíme približne 30 – 40 minút. Zmes rozmixujeme a nalejeme do zaváraninových pohárov.
Odporúčame prečítať: Ako na to? Preplávajte sa k lepšej postave!
Tekvicový džem
Suroviny:
- 700 g dužiny maslovej tekvice
- šťavu z 1 citróna
- 500 g jabĺk
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 400 g kryštálového cukru
- 400 g želírovacieho cukru
Príprava:
Ako prvé tekvicu zbavíme šupky a semienok. Potom dužinu nakrájame na menšie kocky a spolu s nakrájanými jablkami ju vložíme do hrnca. Podlejeme trochou vody, pridáme citrónovú šťavu, škoricu a varíme približne 20 až 30 minút. Pridáme cukor a varíme ďalších 30 minút. Na záver rozmixujeme a vlejeme do zaváraninových pohárov.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
www.shutterstock.com