Rýchlo, hádajte, aký zdroj potravy Američania ešte stále nekonzumujú tak často, ako by mali. Áno, správne, sú to ryby.
V niektorých krajinách sa rybám nedostáva takého úspechu, aký by si zaslúžili. Priemerný Američan skonzumuje len jednu tretinu odporúčanej dávky rýb týždenne. O čo prichádzajú? Poďme si zodpovedať niektoré otázky o týchto lahôdkach.
Čo obsahuje ryba? Je naozaj taká zdravá pre naše telo, ako tvrdí väčšina odborníkov? Prichádzajú všetci tí, ktorí sa stravujú rovnako ako naši americkí kolegovia, o potrebné výživné látky a vitamíny, ktoré nám tieto morské pochúťky ponúkajú?
Odporúčame: Rozmarín lekársky: Pre tieto dôvody si ho začneš pestovať doma!
A čo taká ortuť?
Ostanete prekvapení, no odborníci pri prieskumoch zistili dva najväčšie dôvody, pre ktoré sa ryby tak často nekonzumujú. Ľudia rybu nevedia správne pripraviť a boja sa ortuti. Prvý dôvod ľahko odbúrate pri chvíľke hľadania v kuchárskych knihách alebo medzi našimi chutnými receptami a druhý si vysvetlíme.
Ortuť je prirodzene sa vyskytujúci minerál, ktorý môže byť toxický vo vysokých úrovniach a má tendenciu usadiť sa v našom tele. Odborníci odporúčajú obmedziť konzumáciu rýb, ktoré ortuť obsahujú vo vyššom množstve. Tehotné a dojčiace ženy by si mali dávať pozor na to, ako často ich konzumujú, pretože vysoká hladina ortuti môže poškodiť vývoj mozgu a nervového systému plodu. To isté však platí aj u detí a žien v plodnom veku.
Existuje viacero rýb s nízkym obsahom ortuti ako napríklad losos, platesa, homár a treska. Ryby väčších rozmerov ako je mečúň, niektoré druhy tuniaka, žraloky a makrely majú najviac ortuti, keďže jedia iné ryby obsahujúce ortuť.
Odporúčame: Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!
Samozrejme, obavy z účinkov ortute môžu byť trochu prehnané. V štúdii z roku 2013 sa zistilo, že morské plody obsahujú iba sedem percent ortuti a z toho len časť sa dokáže dostať do ľudského tela.
Zdá sa, že aj dietetické odporúčania sa časom menia. Niektorí odborníci v skutočnosti odporúčajú, aby tehotné ženy jedli viac varených morských plodov, aby získali látky, ktoré sa nachádzajú v rybách a ktoré sú dobré pre vývin plodu. Suma sumárum, výhody prevažujú nad rizikami.
Zrátané a podčiarknuté, každý z nás by mal jesť viac rýb a morských plodov. Pokiaľ máte radi ryby, ktoré sú známe svojím nízkym obsahom ortute, pokojne ich konzumujte aj každý deň. :)
Odporúčame: Nákup čerstvých rýb: Všetko, čo potrebujete vedieť!