Zdravá pochúťka: Čo obsahuje ryba a ako často ju jesť?

Rýchlo, hádajte, aký zdroj potravy Američania ešte stále nekonzumujú tak často, ako by mali. Áno, správne, sú to ryby.

 

V niektorých krajinách sa rybám nedostáva takého úspechu, aký by si zaslúžili. Priemerný Američan skonzumuje len jednu tretinu odporúčanej dávky rýb týždenne. O čo prichádzajú? Poďme si zodpovedať niektoré otázky o týchto lahôdkach.

 

Čo obsahuje ryba? Je naozaj taká zdravá pre naše telo, ako tvrdí väčšina odborníkov? Prichádzajú všetci tí, ktorí sa stravujú rovnako ako naši americkí kolegovia, o potrebné výživné látky a vitamíny, ktoré nám tieto morské pochúťky ponúkajú?

 

Odporúčame: Rozmarín lekársky: Pre tieto dôvody si ho začneš pestovať doma!

grilovaná ryba

Zdroj: Shutterstock®

A čo taká ortuť?

Ostanete prekvapení, no odborníci pri prieskumoch zistili dva najväčšie dôvody, pre ktoré sa ryby tak často nekonzumujú. Ľudia rybu nevedia správne pripraviť a boja sa ortuti. Prvý dôvod ľahko odbúrate pri chvíľke hľadania v kuchárskych knihách alebo medzi našimi chutnými receptami a druhý si vysvetlíme. 

 

Ortuť je prirodzene sa vyskytujúci minerál, ktorý môže byť toxický vo vysokých úrovniach a má tendenciu usadiť sa v našom tele. Odborníci odporúčajú obmedziť konzumáciu rýb, ktoré ortuť obsahujú vo vyššom množstve. Tehotné a dojčiace ženy by si mali dávať pozor na to, ako často ich konzumujú, pretože vysoká hladina ortuti môže poškodiť vývoj mozgu a nervového systému plodu. To isté však platí aj u detí a žien v plodnom veku. 

 

Existuje viacero rýb s nízkym obsahom ortuti ako napríklad losos, platesa, homár a treska. Ryby väčších rozmerov ako je mečúň, niektoré druhy tuniaka, žraloky a makrely majú najviac ortuti, keďže jedia iné ryby obsahujúce ortuť.

 

Odporúčame: Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!

grilovaný losos

Zdroj: Shutterstock®

Samozrejme, obavy z účinkov ortute môžu byť trochu prehnané. V štúdii z roku 2013 sa zistilo, že morské plody obsahujú iba sedem percent ortuti a z toho len časť sa dokáže dostať do ľudského tela.

 

Zdá sa, že aj dietetické odporúčania sa časom menia. Niektorí odborníci v skutočnosti odporúčajú, aby tehotné ženy jedli viac varených morských plodov, aby získali látky, ktoré sa nachádzajú v rybách a ktoré sú dobré pre vývin plodu. Suma sumárum, výhody prevažujú nad rizikami.

 

Zrátané a podčiarknuté, každý z nás by mal jesť viac rýb a morských plodov. Pokiaľ máte radi ryby, ktoré sú známe svojím nízkym obsahom ortute, pokojne ich konzumujte aj každý deň. :)

 

Odporúčame: Nákup čerstvých rýb: Všetko, čo potrebujete vedieť!

pečená ryba

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

31.08.2017 07:38

preto su americania taky obezny..... predsa z ryb sa nepribera.... a z coho by mali potom take velke zadky???

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

31.08.2017 07:39

milujeme ryby ... pripravjrne ich na rozne sposoby... aspon raz ta tyzden musi byt ryba na stole

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

31.08.2017 07:47

ja ryby zbožňujem na všetky spôsoby

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.08.2017 07:57

rybí kráľ je najmä môj manžel, mohol by ich každý deň

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

31.08.2017 08:22

Tiež sa radím medzi milovníkov rýb. Ešte som nejedla rybu, ktorá by mi nechutila a ani som sa doteraz nestretla so spôsobom prípravy rýb, ktorý by mi nechutil. Najčastejšie si doma robievame pstruhov.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

31.08.2017 10:20

Ryby milujem,ale až tak často ich nemáme.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

31.08.2017 10:33

no tie morske maju teda dost tazkych kovov v sebe a nie len ortute, dvakrat do tyzdna sa odporuca ich konzumacia, co je podla mna aj dostacujuce, vsak strava ma byt pestra a su aj sladkovodne ryby, ktore su vyborne, ako zubac, pstruh, sumec, ....

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

31.08.2017 13:49

ryby mám veľmi rada, keď je možnosť vybrať si rybu alebo mäso, ryba jednoznačne vyhráva...

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

31.08.2017 16:40

rybu si z času na čas dáme ale veľmi často to nie je

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

31.08.2017 20:08

V tomto smere sme sa polepšili a rybu máme aspoň raz do týždňa na stole...no je aj pravda, že deti vtedy zväčša prevracajú oči :D

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

31.08.2017 21:00

Snažím sa pripraviť nejakú rybku aspoň raz do týždňa.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.09.2017 15:55

ryby máme radi, najčastejšie pripravujem pstruha a snažím sa vždy objaviť nejaký nový recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.