Keď sa pozerám na našu záhradu, som rád, že tam nemáme klasický trávnik, ale peknú lúku.
Na lúke totiž vždy nájdem široký výber bylín, ktoré použijem do šalátu.
Budeme potrebovať:
- bulgur 1 šálka = 2 porcie
- voda 2 šálky
- soľ
- baklažán, šampiňóny
- cibuľa
- cibuľová vňať
- olej
- lúčne byliny – repík, pupenec, čechrica voňavá, listy púpavy a skorocelu
- cesnak
- drvené čierne korenie
- citrónová šťava
Odporúčame vyskúšať: Bravčová pečienka na pive s polentou
Postup prípravy:
1. Bulgur zalejeme 2 šálkami vriacej vody, prikryjeme a necháme pol hodinu bokom. Bulgur vsiakne všetku vodu.
2. Baklažán nakrájame na kolieska, posolíme a necháme “spotiť”. Zatiaľ si preberieme bylinky, staršie a poškodené listy vyhodíme, ponecháme len tie mladé, čerstvé. Staršie majú horkú chuť a sú tvrdé.
3. Cibuľu nakrájame na pásiky, hodíme na olej opiecť. Pridáme pretlačený cesnak, bulgur, a restujeme, kým jemne nestmavne a bude ešte viac sypký. Mne tento postup vyhovuje viac, ako keď sa iba uvarí. Bulgur dostane výraznejšiu chuť. Zmes odstavíme z plameňa, posypeme posekanými bylinkami, soľou, drveným korením a zamiešame.
Zostatkové teplo uvolní vôňu byliniek. Vodu, ktorú baklažán vylúčil, osušíme papierovým obrúskom. Kolieska opekáme na oleji do zlata.
4. Pri podávaní, baklažán uložíme na bulgur a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Špagety s mrkvou a pórom