3 sladké pochúťky z mandarínky

S príchodom zimy sa na pultoch obchodných reťazcov objavujú v oveľa väčšom množstve citrusy. Práve jeseň a zima je obdobím ich zberu, preto na Mikuláša vonia každý byt či dom po mandarínkach. V dnešnej dobe ich berieme ako samozrejmosť, no ešte pred pár rokmi boli veľmi vzácne, a to nielen pre deti.

 

Ak vás mandarínky omrzeli alebo len nemáte chuť jesť ich stále surové, máme pre vás niekoľko tipov. Z väčšiny ovocia sa dá urobiť džem, ale skúšali ste ho uvariť z mandarínok alebo iných citrusov? Ponúkame vám jednoduchý recept. Ak by ste si radi zamaškrtili, máme pre vás ďalšie tipy na sladkosti z mandarínok – taliansky dezert Panna Cotta a lahodný sladko-kyslý cheesecake.

 

Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna

 

 

 Mandarínkový džem

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 2 kg mandarínok
  • 2 veľké pomaranče
  • 40 ml pomarančového likéru
  • 1 kg cukru
  • lyžičku zázvoru
  • želírovací cukor

 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte pripraviť netradičné džemy

 

Postup:

 

1. Mandarínky a pomaranče ošúpeme, odstránime aj biele blanky (džem by mohol byť horký, ak by sme ich tam nechali) a odkôstkujeme. Polovicu mandarínok pomelieme, pomaranče odšťavíme, druhú polovicu mandarínok pokrájame na malé kúsky a všetko dáme spolu do  hrnca. Pridáme ešte zázvor a varíme asi 30 minút, občas premiešame.


2. Neskôr pridáme likér, cukor spolu so želírovacím (je na vás, aké množstvo ste zvyknutí používať) a varíme, dokým džem nezhustne. Zaváraninové poháre naplníme džemom a aby dlho vydržali, ovaríme ich v zaváraninovom hrnci. Po otvorení pohár skladujeme v chladničke.

 

Citrusová panna cotta

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať: (na 4 porcie)

  • 10 mandarínok
  • 150 ml mandarínkovej šťavy
  • 3 PL vody
  • 3 PL cukru
  • 2 ČL želatíny

 

  • 1 a pol hrnčeka (asi 320 ml) smotany na šľahanie
  • 1 a pol hrnčeka plnotučného mlieka
  • polovicu hrnčeka (asi 70 g) cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kôra z 1 mandarínky
  • 1 PL želatínového prášku
  • 3 PL vody

 

Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta

 

Postup:

 

1. Smotanu, mlieko a cukor dáme spolu do hrnca, pridáme celú kôru z mandarínky a semienka z vanilkového lusku (môžeme vyvariť aj samotný lusk). Zmes zohrejeme, ale nevaríme. Vypneme vtedy, keď je cukor dobre rozpustený, vyberieme kôru a lusk a nalejeme do misy.


2. Želatínový prášok zmiešame s vodou a necháme napučať asi 5 minút. Potom ju pridáme do smotanovej zmesi a miešame, dokým sa nerozpustí. Zmes nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť.


3. Pripravíme si mandarínkové želé. Do hrnca nalejeme mandarínkovú šťavu, pridáme nakrájané mandarínky a cukor. Miešame, dokým sa cukor nerozpustí, môžeme nechať prevrieť, potom vypneme. Želatínu si pripravíme rovnakým spôsobom ako v prvom prípade. Zmes nalejeme na stuhnutú smotanu a necháme vychladnúť.  

 

 

 Cheesecake s mandarínkami

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

 Budeme potrebovať:

 

Na korpus: sušienky a maslo

  • 15 mandarínok

Na plnku:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 4 vajíčka
  • 150 g cukru
  • vanilkový extrakt
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • šťavu a kôru z mandarínok

 

Odporúčame prečítať: Čokoládový cheesecake s černicami

Postup:

 

1. Podľa toho, akú veľkú formu použijeme, upravíme si aj množstvo ingrediencií. Sušienky pomelieme na prášok, pridáme maslo a vytvoríme korpus. Ten dáme zapiecť na 10 minút pri teplote 180°C.


2. Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Najskôr zmiešame tvaroh, smotanu a cukor, potom po jednom primiešame vajíčka. Pridáme vanilkový extrakt, šťavu a kôru z mandarínok. Na záver primiešame ešte škrob.


3. Korpus necháme trochu vychladnúť. Nalejeme naň 1/3 tvarohového krému, poukladáme mandarínky pokrájané na malé kúsky a nalejeme zvyšný krém. Pečieme asi hodinu pri teplote 160°C. Aby sa rovnomerne upiekol, je dobré ho piecť vo vodnom kúpeli. Je možné, že sa nám tento cheesecake kvôli mandarínkam praskne, ale to vôbec nevadí. Vrch môžeme posypať napríklad kakaom alebo poliať čokoládovou polevou.

Zdroj foto:

Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

14.11.2016 08:23

vyzerajú chutne, mandarínky mám rada

Vaše meno:

tofica

tofica

14.11.2016 18:11

Mňaaaam, ten džemík by som si hned dala..

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

02.12.2016 09:36

Ten cheesecake s mandarinkami vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.12.2016 20:26

mňamkovéé

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.12.2016 22:46

vyzerá to veľmi chutne ;)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:54

Až sa mi slinky zbiehajú :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:05

chutnučké recepty

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:07

mňam

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:46

tak toto určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.02.2017 15:14

Džem som ešte nerobila

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

18.06.2018 17:31

vyzera dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.