S príchodom zimy sa na pultoch obchodných reťazcov objavujú v oveľa väčšom množstve citrusy. Práve jeseň a zima je obdobím ich zberu, preto na Mikuláša vonia každý byt či dom po mandarínkach. V dnešnej dobe ich berieme ako samozrejmosť, no ešte pred pár rokmi boli veľmi vzácne, a to nielen pre deti.
Ak vás mandarínky omrzeli alebo len nemáte chuť jesť ich stále surové, máme pre vás niekoľko tipov. Z väčšiny ovocia sa dá urobiť džem, ale skúšali ste ho uvariť z mandarínok alebo iných citrusov? Ponúkame vám jednoduchý recept. Ak by ste si radi zamaškrtili, máme pre vás ďalšie tipy na sladkosti z mandarínok – taliansky dezert Panna Cotta a lahodný sladko-kyslý cheesecake.
Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna
Mandarínkový džem
Budeme potrebovať:
- 2 kg mandarínok
- 2 veľké pomaranče
- 40 ml pomarančového likéru
- 1 kg cukru
- lyžičku zázvoru
- želírovací cukor
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte pripraviť netradičné džemy
Postup:
1. Mandarínky a pomaranče ošúpeme, odstránime aj biele blanky (džem by mohol byť horký, ak by sme ich tam nechali) a odkôstkujeme. Polovicu mandarínok pomelieme, pomaranče odšťavíme, druhú polovicu mandarínok pokrájame na malé kúsky a všetko dáme spolu do hrnca. Pridáme ešte zázvor a varíme asi 30 minút, občas premiešame.
2. Neskôr pridáme likér, cukor spolu so želírovacím (je na vás, aké množstvo ste zvyknutí používať) a varíme, dokým džem nezhustne. Zaváraninové poháre naplníme džemom a aby dlho vydržali, ovaríme ich v zaváraninovom hrnci. Po otvorení pohár skladujeme v chladničke.
Citrusová panna cotta
Budeme potrebovať: (na 4 porcie)
- 10 mandarínok
- 150 ml mandarínkovej šťavy
- 3 PL vody
- 3 PL cukru
- 2 ČL želatíny
- 1 a pol hrnčeka (asi 320 ml) smotany na šľahanie
- 1 a pol hrnčeka plnotučného mlieka
- polovicu hrnčeka (asi 70 g) cukru
- 1 vanilkový lusk
- kôra z 1 mandarínky
- 1 PL želatínového prášku
- 3 PL vody
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Postup:
1. Smotanu, mlieko a cukor dáme spolu do hrnca, pridáme celú kôru z mandarínky a semienka z vanilkového lusku (môžeme vyvariť aj samotný lusk). Zmes zohrejeme, ale nevaríme. Vypneme vtedy, keď je cukor dobre rozpustený, vyberieme kôru a lusk a nalejeme do misy.
2. Želatínový prášok zmiešame s vodou a necháme napučať asi 5 minút. Potom ju pridáme do smotanovej zmesi a miešame, dokým sa nerozpustí. Zmes nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť.
3. Pripravíme si mandarínkové želé. Do hrnca nalejeme mandarínkovú šťavu, pridáme nakrájané mandarínky a cukor. Miešame, dokým sa cukor nerozpustí, môžeme nechať prevrieť, potom vypneme. Želatínu si pripravíme rovnakým spôsobom ako v prvom prípade. Zmes nalejeme na stuhnutú smotanu a necháme vychladnúť.
Cheesecake s mandarínkami
Budeme potrebovať:
Na korpus: sušienky a maslo
- 15 mandarínok
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 4 vajíčka
- 150 g cukru
- vanilkový extrakt
- 2 PL kukuričného škrobu
- šťavu a kôru z mandarínok
Odporúčame prečítať: Čokoládový cheesecake s černicami
Postup:
1. Podľa toho, akú veľkú formu použijeme, upravíme si aj množstvo ingrediencií. Sušienky pomelieme na prášok, pridáme maslo a vytvoríme korpus. Ten dáme zapiecť na 10 minút pri teplote 180°C.
2. Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Najskôr zmiešame tvaroh, smotanu a cukor, potom po jednom primiešame vajíčka. Pridáme vanilkový extrakt, šťavu a kôru z mandarínok. Na záver primiešame ešte škrob.
3. Korpus necháme trochu vychladnúť. Nalejeme naň 1/3 tvarohového krému, poukladáme mandarínky pokrájané na malé kúsky a nalejeme zvyšný krém. Pečieme asi hodinu pri teplote 160°C. Aby sa rovnomerne upiekol, je dobré ho piecť vo vodnom kúpeli. Je možné, že sa nám tento cheesecake kvôli mandarínkam praskne, ale to vôbec nevadí. Vrch môžeme posypať napríklad kakaom alebo poliať čokoládovou polevou.
Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.