Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?

Zdravé recepty z cukety

Máme pre vás zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať. Cuketa je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.

Pripravte si:  Zdravý recept: Pečené hrušky s orechami

Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.

Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.

Neprehliadnite:  Ako “snackovať” a zlepšiť si pri tom pleť?

Recept na cuketové lasane
Pinterest/ownshiftology.com

1. Recept na cuketové lasagne

Budeme potrebovať:

  • ½ kg mletého hovädzieho mäsa

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 balenie rajčinovej passaty
  • pár lístkov bazalky
  • 3 cukety
  • 400g ricotty
  • 450g strúhanej mozzarelly
  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1 väčšie vajíčko

Postup prípravy cuketových lasagní:

  1. Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.

  2. K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.
  3. Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.
  4. Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky

2. Cuketa plnená mäsom

Budeme potrebovať:

  • 1 cuketu

  • 0,5 kg bravčového plecka
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaný eidam (45 %)

Postup prípravy cukety plnenej mäsom:

  1. Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.

  2. Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.
  3. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.

Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia

plnená cuketa
Depositphotos

3. Recept na zdravé cuketové hranolčeky

Budeme potrebovať:

  • 4 mladé cukety

  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL sušeného tymianu
  • ½ ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup prípravy cuketových hranolčekov:

  1. V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.

  2. Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.
  3. Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom. 

cuketová polievka
Depositphotos

4. Cuketová polievka

Budeme potrebovať: 

  • 1 PL prepusteného masla

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 kus strednej bielej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 600 g cukety 
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g syru feta 
  • soľ a čierne korenie

Postup prípravy cuketovej polievky: 

  1. V hrnci si rozpálime maslo s olivovým olejom a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.

  2. Pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
  3. Opekáme pár minút a pridáme nakrájané kolieska cukety.
  4. Restujeme asi 10 minút a zalejeme vývarom. Povaríme asi 15 minút.
  5. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  6. Osolíme, okoreníme a pred podávaním posypeme nadrobenou fetou.

Recept na cuketový koláč
Pinterest/Schokohimmel

5. Recept na cuketový koláč

Budeme potrebovať:

  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky cukru
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 4 vajcia
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 hrnček nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup prípravy cuketového koláča:

  1. Predohrejte rúru na 180°C a vymastite formu na pečenie.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
  3. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a vanilkovým extraktom.
  4. Postupne pridávajte suchú zmes do mokrej a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Vmiešajte nastrúhanú cuketu a prípadne nasekané orechy.
  6. Cesto vylejte do pripravenej formy.
  7. Pečte 45-50 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  8. Nechajte koláč vychladnúť v forme asi 10 minút.
  9. Vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  10. Nakrájajte a podávajte. Môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.

Aktualizovaný článok: 28.8.2024

Aktualizovaný článok: 28.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

18 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

26.06.2017 07:24

cuketu mám veľmi rada, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, budem sa inšpirovať aj týmito...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2017 07:54

cuketové lasagne - to vyzerá naozaj dobre

Vaše meno:

benynka

benynka

26.06.2017 08:50

mám zasadenú na záhrade tak určite vyskúšam lebo ten prívarok je síce fajn ale už sa nám to prejedlo

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

26.06.2017 15:39

Cuketa na spôsob hranoliek, tak to určite bude výborné :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.06.2017 18:04

cuketa je úžasná na všetky spôsoby... mňam máme ju doma veľmi radi

Vaše meno:

Lucia Babjáková

Lucia Babjáková

26.06.2017 20:45

Kombinácia zeleniny a mäsa je skvelá, určite ju vyskúšam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

27.06.2017 15:19

jedlá z cukety sú zdravé, výborné a rýchlo pripravené...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.06.2017 18:27

plnená mäsom sa mi vidí najviac..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

29.06.2017 08:18

rozhodla som sa, dnes najprv urobím cuketové hranolčeky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.07.2017 11:28

určite vyskúšam

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

18.07.2017 21:39

Milujem cuketové recepty, jedla by som cuketu denne (ale ja robím len recepty bez mlieka - mliečnej bielkoviny)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.08.2017 19:16

mňam, milujem cuketu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

29.08.2017 15:56

všetky recepty sú zaujímavé

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2017 14:39

cuketu máme radi, určite recept vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

02.12.2018 00:45

vsetky tri recepty vyzeraju super... cuketa je fakt dobra zelenina.. v lete som ju casto jedavala

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 13:24

Všetky vyzerajú super, ale aj cuketa na sladko v nejakom chutnom koláčiku je výborná :-)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

07.09.2023 14:37

cuketu milujeme na rôzne spôsoby, cuketové hranolky som ešte neskúšala...

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

19.03.2024 13:52

teším sa, že prichádza jar, opäť bude dostatok čerstvej zdravej zeleniny z domácich zdrojov. Aj keď nemám nič proti zelenine zo supermarketov, ale naša, vypestovaná na Slovensku, je lepšia, lebo vieme ako hnojíme, ako ju ošetrujeme. budeme si môcť pripraviť zdravé recepty z cukín a iných tekvičiek.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.