Večerné pojedanie sladkostí alebo orieškov dokáže za pár mesiacov pridať vašej postave aj niekoľko kíl navyše. Ak sa neviete vzdať tohto zlozvyku, nahraďte sladké čokolády a presolené chipsy zdravšími alternatívami, ktoré vám na kilách určite nepridajú. Aj zdravá zelenina či ovocie, dokážu chutne nahradiť všetky nezdravé potraviny. Stačí vedieť, ako na to!
Ako si pripraviť zdravú dobrotu k večernému posedeniu pri filme? Ktoré potraviny nie je problém jesť aj večer a ktoré zvlášť nenarušia kalorický deficit? Máme pre vás niekoľko tipov na zdravé snacky, ktoré musíte vyskúšať!
Zdravé recepty pre večerné maškrtenie:
1. Opečený karfiol – nenaruší váš kalorický deficit
Ako prvé karfiol porozdeľujeme na menšie ružičky a dáme variť na 5 minút do vriacej vody. Potom ho poukladáme na plech, posypeme soľou, červenou paprikou a trochou korenia. Dáme piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení by mal byť karfiol krásne zlatistý a jemne chrumkavý na povrchu.
Odporúčame: Prírodné lieky na odstránenie parazitov z tela
2. Chipsy zo sušených jabĺk
Najskôr jablká nakrájame na tenké plátky, tie potom stačí poukladať na plech a posypať škoricou. Dáme piecť na 15 minút pri 200 stupňoch, potom rúru vypneme a necháme ich v nej sušiť aspoň 4 hodiny. Po štyroch hodinách by mali byť jablká úplne suché a chrumkavé. Chipsy zo sušených jabĺk sú skvelou voľbou, pretože sú zdravou alternatívou k bežným sladkostiam a obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Navyše sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, čím pomáhajú posilniť imunitný systém a dodávajú energiu počas dňa.
3. Cukina so syrom
Cukinu nakrájame na rovnako hrubé kolieska, ktoré potrieme olejom. Na panvici opečieme plátky do zlatista z oboch strán. Potom ich posypeme nastrúhaným tvrdým syrom, polejeme trochou paradajkového pretlaku a vložíme do rúry na 10 minút zapiecť. Po zapečení by mal syr vytvoriť chutnú zlatistú kôrku, ktorá sa krásne spojí s paradajkovým pretlakom. Tento jednoduchý pokrm je skvelou rýchlou večerou alebo prílohou, ktorá je plná chutí a zároveň ľahká na prípravu.
4. Jablko s arašidovým maslom
Jabĺčka si pokrájame na mesiačiky. Potom na ne natrieme tenkú vrstvu kvalitného arašidového masla, posypeme ovsenými vločkami a polejeme kvalitnou vysokopercentnou čokoládou. Pozor ale na množstvo použitého arašidového masla, pretože pri použití väčšieho množstva sa zo zdravej maškrty stáva kalorická maškrta. Hoci arašidové maslo patrí medzi zdravé ingrediencie, nie je práve nízkokalorické.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Depositphotos5. Chrumkavý cícer – zdravý snack bohatý na bielkoviny
Cícer najskôr uvaríme. Potom ho rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posolíme. Dáme ho piecť pri teplote 180 °C na približne 30 minút. Počas pečenia ho občas premiešame. Keď je cícer krásne zlatistý a chrumkavý, môžeme ho vybrať z rúry a posypať obľúbenými koreninami, ako je cesnakový prášok alebo údená paprika. Tento chrumkavý snack je výbornou alternatívou k nezdravým pochutinám a je bohatý na bielkoviny a vlákninu.
6. Chrumkavý banán s medom
Máte večer chuť na sladké jedlá? Banán pokrájame na menšie kolieska, posypeme trochou škorice a pokvapkáme medom. Dáme ho na vopred rozohriatu panvicu a opekáme z každej strany 1 minútu. Po opečení by mali byť banánové kolieska jemne karamelizované a voňavé po škorici. Tento rýchly dezert je nielen chutný, ale aj výživný, vďaka kombinácii prírodných cukrov z banánu a medu.
7. Paradajky s mozzarellou
Paradajky pokrájame na kolieska a poukladáme ich na plech. Na každý plátok položíme kúsok mozzarelly a na kúsky pokrájanú bazalku. Okoreníme a dáme na 15 minút zapiecť do rúry. Po zapečení by mala byť mozzarella jemne roztopená a paradajky šťavnaté, vytvárajúc dokonalú chuťovú kombináciu. Tento jednoduchý, ale chutný recept je ideálny ako niečo drobné pod zub.
Odporúčame prečítať: Čo vám dodá energiu? Nechajte si poradiť od vášho znamenia!
Depositphotos8. Chrumkavá mrkva – nenaruší vaše chudnutie
Mrkvu nakrájame na tenké pásiky a dáme do vriacej vody na 10 minút variť. Potom ju dáme na plech, pokvapkáme trochou oleja, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou. Dáme piecť na 20 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení bude mrkva krásne chrumkavá na povrchu, ale stále šťavnatá vnútri.
9. Avokádové guacamole s pečenými batatovými hranolkami
Aké ďalšie večerné maškrty si môžeme prirpaviť? Pečené batatové hranolky sú výbornou náhradou za klasické chipsy. Stačí bataty nakrájať na tenké pásiky, posypať ich trochou olivového oleja a upiecť do chrumkava. K tomu si môžete pripraviť jednoduché guacamole z avokáda, limetky, soli a trochy čerstvého koriandra. Avokádo je plné zdravých tukov, ktoré ťa zasýtia bez nadbytočných kalórií.
10. Tofu chipsy
Nakrájajte tofu na tenké plátky, osušte ich a potom ich opečte v rúre na plechu pokrytom papierom na pečenie. Pred pečením tofu posypte trochou soli, čiernym korením a kurkumou pre extra chuť. Po upečení sú tofu plátky chrumkavé a bohaté na bielkoviny, takže sú ideálnou zdravou náhradou za bežné chipsy.
Článok aktualizovaný 9.9.2024
Aktualizovaný článok: 09.09.2024