Mandle majú špecifickú chuť, ktorej nemusí podľahnúť úplne každý. Napríklad v porovnaní s pistáciami alebo vlašskými orechmi sú mandle u nás konzumované v menšom množstve. A pritom boli označené za najlepšie zo všetkých dostupných orechov. Dokonca účinky mandlí boli preukázané mnohými klinickými štúdiami, ktoré potvrdili ich zdravotné účinky. Nie je to ale len zbytočné zavádzanie konzumentov?
Mandle obsahujú vitamíny, minerály, bielkoviny a vlákninu, vďaka čomu môžu každý deň človeku doplniť potrebnú výživovú hodnotu a rovnako prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu. No na druhej strane sú mandle kalorickou bombou pre náš organizmus. Už 100 gramov mandlí má približne 630 kalórií, čo je skutočne obrovské množstvo. Ak by sme si to mali porovnať, tak napríklad 100 gramov šunkovej pizze má len niečo cez 250 kalórií.
Pozri aj: Rakovina pažeráka: Ako sa prejavuje? Je ju možné včas rozpoznať?
Čo obsahujú mandle?
Mandle predovšetkým obsahujú mangán, horčík, fosfor, vápnik a železo. Z vitamínov to je predovšetkým vitamín E, ktorého podiel je taký vysoký, že len málo potravín sa vyrovná tejto hladine. Údajne sa v mandliach nachádza najväčšie množstvo vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom – chráni organizmus pred rakovinou, znižuje riziko vzniku ochorení srdca či Alzheimerovej choroby.
Avšak, aby ste z mandlí vyťažili skutočné maximum, tak ich je potrebné aktivovať. Aktivácia orechov a semien je nesmierne dôležitá pre zlepšenie ich účinkov a vplyvov na samotný organizmus. Mandle, ako aj iné orechy, je potrebné namočiť na 12 hodín a tým ich aktivovať. Takto sa stávajú ľahšie stráviteľnými a sú menej alergénne.
Aké sú účinky mandlí na organizmus?
Síce sú skutočnou kalorickou bombou, no treba brať na vedomie, že ich denne nebudete konzumovať vo veľkom množstve. Všetkého veľa škodí. Pri mandliach platí, že by ste si ich denne mali dopriať za hrsť. A to buď samostatne, alebo ako súčasť niektorého z jedál (najlepšie raňajok). Štúdiou bolo preukázané, že mandle dokážu chrániť pred obezitou a rovnako aj pred metabolickým syndrómom. Aj keď sú kalorické, dokážu vám byť vysoko nápomocné pri chudnutí. Okrem tukov obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie, ale aj cenné mastné kyseliny, vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k redukcii hmotnosti. Mandle sú tiež nápomocné pri znižovaní zlého cholesterolu (LDL).
Mandle tiež obsahujú proteíny, zdravé tuky, ale neobsahujú veľké množstvo sacharidov, čo z nich robí fantastickú potravinu pre diabetikov. Mandle sú tiež bohaté na magnézium, ktorý pomáha udržiavať hladinu inzulínu na optimálnej úrovni. Magnézium tiež pomáha pri problémoch s tlakom.
Neprehliadni: Aviváž – áno či nie? Ako prať športové oblečenie podľa odborníkov?