Obdobie domácej zeleniny a ovocia zo záhrad sa už dávno skončilo a v pivniciach máme uskladnené posledné zvyšky úrody. Naše telo však vitamíny a minerály potrebuje počas celého roka a chladné zimné obdobie nie je výnimkou. Okrem vitamínových doplnkov je skvelým zdrojom vitamínov aj tropické ovocie, ktoré nájdete v každých potravinách.
Mandarínky
Medzi najobľúbenejšie tropické ovocie, ktoré nechýba počas zimy v žiadnej domácnosti patria mandarínky. Tieto citrusové plody majú sviežu sladkú chuť, vďaka ich veľkému obsahu cukru. Napriek tomu sú však vhodné pri rôznych diétach, pretože obsahujú až 85% vody a 100 gramov mandarínok má len 40 kalórií. Z vitamínov sú bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, C, sú zdrojom kyseliny listovej a vlákniny. Mandarínky sa odporúčajú jesť pri problémoch s nadúvaním alebo zápchou.
Odporúčame vyskúšať: Prečo sa vybrať v jeseni na prechádzku?
Figy
Figy patria medzi sladké tropické ovocie, ktoré si najmä v sušenej podobe doprajeme počas vianočných sviatkov. Čerstvé figy obsahujú veľké množstvo vody, vápnika, fosforu, draslíka, ale aj množstvo vitamínov, vďaka čomu patria medzi skvelé antioxidanty. Medzi ich najznámejšie liečivé účinky patrí zlepšenie trávenia, koncentrácie a sú skvelým prírodným liekom na depresie.
Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.
Pomaranče
Pomaranče sa vzhľadovo podobajú na mandarínky, no veľkostne sú omnoho väčšie. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku rakovinotvorných buniek. Pomaranče majú vysoký obsah vitamínu C, stačí zjesť jeden pomaranč denne a pokryjete tým celú odporúčanú dávku vitamínu na deň. Zaujímavosťou je, že v bielej pomarančovej šupke, ktorú väčšina ľudí neje, sa nachádzajú dôležité látky, ktoré pomáhajú zlepšiť činnosť tráviaceho systému.
Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách
Avokádo
Avokádo patrí medzi ovocie, ktoré sa v našich domácnostiach stáva čoraz populárnejšie. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a taktiež minerálne látky vápnik, železo, magnézium a mnohé ďalšie. Z minerálnych látok obsahuje najviac draslíka, ktorý naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Veľkou výhodou avokáda je, že neobsahuje cholesterol a nachádzajú sa v ňom zdravé tuky.
Odporúčame prečítať: Ako správne uskladniť zeleninu a ovocie na zimu?
www.thinkstockphotos.com