Ako nakrájať paradajku bez neporiadku? Vyskúšaj tento trik!

Poznáte to. Chcete nakrájať paradajku, je už trošku mäkká a tak sa šťava a zrniečka roztečú po celej doske na krájanie. Neporiadok je všade a z paradajky je niečo neidentifikovateľné. Ako nakrájať paradajku bez toho, aby sme si v kuchyni narobili poriadny neporiadok? 

 

Paradajky sú základnou prísadou prakticky každej kuchyne. Sú základom raňajok, omáčok, polievok a ďalších iných chutných pokrmov. Navyše sú plné výživových výhod, ako je napríklad vitamín A, C a K, a dokonca aj antioxidantov. Existuje však návod na ich správne krájanie?

 

Pozri aj: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

krájanie paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Potrebujeme špeciálny nôž alebo špeciálny trik?

Na úvod zdôrazňujeme, že pri akomkoľvek druhu rajčiakov, s ktorými pracujete, použite veľmi ostrú čepeľ. Žiadna zúbkovaná, šikmá, či iná špeciálna. V tomto prípade vám postačí obyčajná hladká a ostrá čepeľ noža. To vám pomôže lepšie sa dostať cez vonkajšiu kožu a vnútornú mäkkú dužinu bez toho, aby ste celé vnútro paradajky stratili niekde na doske. 

 

Existuje niekoľko spôsobov, akými môžete paradajku nakrájať. Ak potrebujete klasické hrubé plátky napríklad do šalátov alebo na chlebík, rozkrojte paradajku cez jej špic, čiže cez vrchnú zelenú časť a následne si nakrájajte plátky. Brnkačka. :)

 

Bude sa ti páčiť: Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!

ako nakrájať paradajku na tenké plátky

Zdroj: Shutterstock®

Ak ste kúpili menšie alebo mäkké paradajky, ich plátky je potrebné krájať vertikálne, zhora nadol a potom po štvrťkách na menšie kúsky. Ak je to príliš časovo náročné pri veľkom množstve malých paradajok, vyskúšajte trik, pri ktorom stlačíte väčšie množstvo paradajok medzi dvoma taniermi alebo viečkami a nakrájate ich všetky súčasne.

 

Prípadne vyskúšajte tento tip krok za krokom:

  • Nakrájajte paradajky na polovicu.
  • Plochú stranu paradajky postavte dužinatou časťou nadol na krájaciu dosku. Umiestnite ruku na hornú stranu, aby ste udržali dobrú priľnavosť k doske.
  • Pomocou ostrého noža urobte rezy horizontálne cez paradajku, rovnobežne s doskou. Nerozrezávajte celú paradajku, musíte totiž nechať nejaký priestor, aby ste ju mohli dobre držať.
  • Následne nakrájajte paradajku smerom dole, čiže vertikálne cez paradajku, podobne ako to robíte pri cibuli.
  • Paradajku tak budete mať nakrájanú na malé kocky.

 

Podrobnejší návod nájdete aj vo videu nižšie. :) 

 

Odporúčame: Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

09.01.2018 08:56

no vidím, že je to hotová veda, niet nad dobré nabrúsený nôž

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

09.01.2018 09:03

výborné rady...vždy sa mi pri krájaní paradajky podarí urobiť neporiadok

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

09.01.2018 12:14

nic nove

Vaše meno:

benynka

benynka

09.01.2018 12:20

krájam bez problémov s jemne zúbkovaným nožom, ten mi ľahko prereže šupku takže aj prezretá rajčina sa dá pekne najkrájať

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

09.01.2018 13:38

krájam s nožom so zúbkami a záleží aj na odrode paradajok

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.01.2018 19:36

Paradajky sú u nás takmer na dennom poriadku a keď sú i pekne nakrájané,...super!

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.01.2018 19:50

používam zúbkovaný nôž ... nemám s krájaním problém ...

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

09.01.2018 20:40

Ja používam keramický nôž, ale najradšej mám cherry paradajky, hlavne keď mám doma vnúčatá.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.01.2018 20:53

nemám problém pri krájaní paradajok...či už na koliečka,alebo na kocky

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

09.01.2018 21:33

ziadna veda :)

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

09.01.2018 23:57

dobra rada:-)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.01.2018 08:22

čakala som niečo extra...... toto sme vedeli predpokladám všetky čo sme kuchárky.... ale žiadne umenie k tomu netreba.... a dokonca ani kuchárkou byť...

Vaše meno:

Ria Petrová

Ria Petrová

10.01.2018 16:26

Tiez mám už dosť praxe a odskúšané nože.

Vaše meno:

Miroslava Zvončeková

Miroslava Zvončeková

10.01.2018 18:41

Paradajky moja najobľúbenejšia zelenina, milujem ich do šalátov už sa teším na leto keď budú sladké a voňavé :-) ďakujem za super trik vyskúšam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

13.01.2018 06:35

trochu neporiadku vždy ostane, ale to neriešim..

Vaše meno:

Tatiana Chovancova

Tatiana Chovancova

30.04.2019 15:30

ostrá pevná čepeľ je základ a preto uz len japonske noze dellingeru z damaskovej ocele s tymi ide rajcina hladku a bez vytecenia vnutorneho obsahu

Vaše meno:

Tatiana Chovancova

Tatiana Chovancova

28.05.2019 10:18

suhlasim - niet na dobre nabruseny ostry noz - moja srdcovka v kuchyni su ostre japonske noze z damaskovej ocele dellinger s cepelou ktora je ostra, pevna a odolna

Vaše meno:

Zuz Kosle

Zuz Kosle

08.05.2023 13:28

odkial ste kupovali noze na krajanie? je lepsie investovat do nejakch kvalitnych ci sa to neoplati?

Vaše meno:

Linda Nijkl

Linda Nijkl

11.05.2023 10:19

my sme si investovali do kvalitnych nozov, kupovali sme ich cez profikuchar, kvalita a ostrost su skvele

Inga Lodr

Inga Lodr

16.05.2023 11:46

krajat bez neporiadku celkom zvladam, skôr narobim neporiadok v kuchyni ked cosi peciem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.