Úprimne, je to začiatočnícky problém tých, ktorí toto ovocie síce zbožňujú, ale od jeho pravidelnej konzumácie ich odrádza práve všetok ten „servis“ okolo. Ako ošúpať granátové jablko? V skutočnosti žiadna veda, ak poznáte tie správne grify a ťahy. Osvojte si ich spolu s nami a odteraz už nikdy nebudete musieť za chuť granátového jablka platiť daň v podobe nekonečného čistenia kuchyne!
Za trochu námahy odmena v podobe zdravia a krásy
Granátové jablko je veľmi špecifické ovocie. Nielen tým, že keď si predstavíte jeho šúpanie, radšej si ho ponecháte len ako dekoráciu ovocnej misy, ale predovšetkým svojím výzorom, chuťou a obsahom. Pod napohľad nezdolateľnou šupkou granátového jablka sa skrýva niekoľko stoviek chutných guľôčok, plných zdravia. Mimochodom, vedeli ste, že granátové jablko je jedno z najstarších druhov ovocia na svete?
Toto ovocie si teda určite nezaslúži „sedieť v kúte“ s údelom ovocia na okrasu. Osvojte si preto spôsob, ako ho ošúpať čo najjednoduchšie a pochutnávajte si na ňom aspoň raz do týždňa!
Neprehliadni: Ovocie dula: Ešte pred pár rokmi bežné ako jablká. Ako je to dnes?
Ako sa mu dostať pod kožu?
Prvou, jednoduchšou možnosťou je granátové jablko rozkrojiť napoly a semienka následne vydlabať do misky. Avšak tu prichádzame k onému kameňu úrazu, pretože následkom takéhoto „vydlabávania“ bude červená šťava z ovocia doslova všade – od vašich predlaktí, cez trup, až po pramienky, stekajúce dolu linkou, o stenách a kachličkách ani nehovoriac. Preto je tu aj iná možnosť – takzvaná podvodná.
Nie, neľakajte sa, nebudeme vás navádzať na žiadne špinavé podvody. Máme totiž na mysli šúpanie granátového jablka pod vodou. Už si napúšťate vaňu? Opäť omyl – pod vodou, milé dámy, nebudete vy, ale granátové jablko! Takže, vyhrňte si rukávy a poďme na to!
Do vody to ide ľahšie
Granátové jablko si rozkrojte napoly. Pripravte si väčšiu misku s vodou, do ktorej rozkrojené granátové jablko ponorte a vydlabávajte prstami semienka – áno, priamo do vody. Oveľa jednoduchšie sa vám tak oddelia červené (jedlé) semienka od bielej (nejedlej) dužiny, ktorá ich drží pod šupkou. Vodu napokon len zlejte a môžete si pochutnávať na zdravých plodoch granátového jablka ihneď, teda nie po hodine čistenia kuchyne. :-)
Ak by ste si však niekedy potrebovali poriadne vybiť zlosť na partnera, šéfa alebo len tak – zo zvyku a mali by ste poruke granátové jablko, môžete dokonale spojiť príjemné s užitočným. Ako na to?
Odporúčame: Vieš, ako si prinavrátiť psychickú pohodu aj bez antidepresív?
Keď to nejde po dobrom... pôjde to varechou
Opäť si rozkrojíte granátové jablko napoly (alebo na mesiačiky), vezmete varešku a nad miskou udierate do polovice granátového jablka dovtedy, kým sa v miske neobjaví aj posledné červené semienko. Držte však ovocie dlaňou, aby ste si nepoklepali po prstoch a neprivodili si tak, okrem zlosti, ešte aj úraz. Semienka vám budú do misky padať pekne cez prsty. Práve tento spôsob si môžete pozrieť aj v tomto videu:
A prečo vlastne toľko námahy? Odpoveď je jednoznačná. Granátové jablko obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov (najmä železa) a vzácnych antioxidantov, naopak, minimum kalórií. Čo je na ňom teda úžasné je, že ide o takú energetickú bombu, že po jeho konzumácii sa budete cítiť výrazne vitálnejšie, a to takmer ihneď. Popritom má silné omladzujúce a detoxikačné účinky, takže za trošku námahy s jeho šúpaním rozhodne stojí, čo poviete?