Dozrievajú nám práve v záhradách. Sú zdravé a dokážu skvele zasýtiť. Pre ich nízku energetickú hodnotu sú obľúbené pri redukčných diétach, pretože sa ich môžete bez výčitiek najesť do sýtosti. Popritom sú zdravé a nenabúrajú domáci rozpočet. Reč je o tekvicových plodoch – tekvici, cukete, patizóne a baklažánoch. Ak potrebujete schudnúť do plaviek, zaraďte ich do každodenného jedálnička. Môžete ich jesť dusené, sparené, grilované alebo pečené. Vyhnite sa akurát vyprážaniu.
Odporúčame: Jesenná dekorácia v nádobe, ktorú si zvládneš urobiť aj sama
Tekvica
Až 90 – 95% tekvice tvorí voda, takže jej energetická hodnota je veľmi nízka. Je ľahko straviteľná a pre rôzne, či už redukčné alebo zdravotné, diéty ideálna. Len 100 g tekvice nám pokryje 41 % dennej dávky vitamína A a 29 % betakaroténu. Sú v nej obsiahnuté aj antioxidanty a minerály, ako vápnik, horčík, železo, draslík a zinok. Z vitamínov tu nájdeme aj vitamín C, B1, B2 a E. Nielen samotná tekvica je zdraviu prospešná, ale aj tekvicové jadierka sú plné zdravých látok, ako nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na mozog, nervy a cievy. Rovnako tu nájdeme zinok a selén. Regulujú hladinu cholesterolu a používajú sa aj na odstránenie parazitov.
Cuketa
Štíhle tmavozelené plody pripomínajú šalátovú uhorku. Konzumujú sa aj so šupkou, ktorá obsahuje veľa živín, minerálov a vitamínov – horčík, vápnik, železo. Plod obsahuje tiež veľké množstvo vody, až 91 %. Z minerálov obsahuje hlavne draslík. Zlepšuje celkovú výkonnosť, posiľňuje srdce a svaly, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus.
Odporúčame: Čo ničí naše zdravie a ani o tom nevieme? Pozor na niektoré módne kúsky!
Patizón
Patizón je druh tekvice. Oproti ostatným obsahuje málo vitamínov a minerálov, okrem draslíka, no jeho výhodou je, že obsahuje minimum sodíka, takže sa hodí pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Takisto sa odporúča pri redukčných diétach pre nízku energetickú hodnotu.
Baklažán
Tento fialový plod je plný zdravia v podobe minerálov, ako draslík, fosfor, horčík a vápnik a vitamínov C a B. Znižuje cholesterol v krvi, podporuje trávenie a tiež je nízkokalorický. Dá sa grilovať, dusiť, pridať do omáčok i cestovín.
Odporúčame: Sú virálne, no nefungujú: Aké najhoršie tipy do domácnosti neskúšať?