Zvykli ste si na kávu z kaviarne a radi by ste si pripravili dobrú kávu aj doma? Zastavte sa na moment a premyslite si, či je espresso kávovar na doma to pravé riešenie aj pre vás.
Moka
Espresso v kaviarni a moka-kávovar na doma. Takto v Taliansku už roky pije kávu nie jedna domácnosť.
AKO MOKA FUNGUJE?
Princíp fungovania spočíva v tom, že sa do spodnej nádobky naleje voda, do sitka stredne hrubo zomletá káva a moka kávovar sa nechá na sporáku, kým voda, ktorá pri vretí vytvára paru, pretlačí vodu cez sitko s kávou, až v hornej časti konvičky prebuble vytúžený nápoj.
Výsledná chuť je príjemná, menej intenzívna než espresso a podáva sa do o niečo väčšej šálky.
Neprehliadni: Návod, ako vyčistiť kávové škvrny: Zlezú zo sedačky aj oblečenia!
French press
Snáď najjednoduchší spôsob prípravy dobrej kávy, aký existuje. Ak ste si doteraz pripravovali zalievanú kávu, french press vám pripraví podobnú kávu, ale v oveľa vyššej kvalite a bez kávovej usadeniny. Je ľahko prenosný, môžete si ho zobrať so sebou takmer kdekoľvek.
AKO FRENCH PRESS FUNGUJE?
Do french press nádoby si nasypeme hrubšie zomletú kávu (vhodnú na filter), zalejeme horúcou vodou a premiešame. Necháme extrahovať 1 – 4 minúty. Potom sitkom prejdeme postupne až na spodok nádoby. Kávu rozlejeme do šálok a zvyšný kávový grunt zo spodku nádoby dáme do kompostu, kvetinám alebo si odložíme na píling na tvár. :)
French press môžete použiť aj na prípravu sypaného čaju, ale aj iného bylinného odvaru.
Rozdiel medzi french press a moka kávovarom je ten, že pri príprave nevzniká žiaden tlak, preto je chuť kávy jemnejšia a podáva sa vo väčšom množstve.
Aeropress
Aeropress sa radí medzi filtračné metódy prípravy kávy a najbližšie má ku french pressu, ale vďaka filtračnému papieriku má čistejšiu chuť. Aeropress je ľahko prenosný a možno si ho vziať so sebou takmer kdekoľvek. Vyrába sa z polykarbonátu, preto je takmer nerozbitný.
AKO AEROPRESS FUNGUJE?
Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko zasunieme do spodnej časti Aeropresu a položíme na obľúbenú šálku.
Nasypeme cca 18 gramov stredne hrubo zomletej kávy. Zalejeme horúcou vodou (90 – 93°), Do 1/3 objemu valca. Počas extrakcie premiešame a dolejeme zvyšné 2/3 horúcej vody. Necháme lúhovať ešte 60 sekúnd. Vložíme piest a pomaly vtlačíme zvyšnú kávu do šálky, až kým nezaznie syčanie.
Obrátený spôsob prípravy kávy spočíva v tom, že valec obrátime naopak a zalejeme kávu priamo vo valci. Vieme tak predĺžiť dobu lúhovania. Na vrch potom priložíme šálku hore dnom a spolu opatrne prevrátime. Následne začneme stláčať piest.
Zaujímavosť na záver: Evolúcia prípravy kávy
V súčasnosti existuje ďaleko viac spôsobov prípravy kávy, dôležité je nájsť si na daný spôsob prípravy aj najvhodnejšiu a ideálne čerstvo praženú kávu. V komentároch sa s nami môžete podeliť o to, ako si vašu kávu radi pripravujete vy.
Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).