Dosku na krájanie používame v kuchyni pravdepodobne všetci. Pri varení sa bez nej prakticky nezaobídeme. Krájať mäso či zeleninu na stole alebo kuchynskej pracovnej doske rozhodne nie je najlepší nápad. Časté používanie dosky na krájanie však následne súvisí i s potrebou jej dôkladného vyčistenia. Umytie saponátom a následné opláchnutie vodou ale nemusí vždy stačiť. Tento kuchynský pomocník sa tak ľahko môže stať miestom, kde sa rýchlo množia a udržiavajú baktérie. Rizikové sú pritom najmä dosky, ktoré sú pravidelne využívané na krájanie surového mäsa. Ako teda kuchynské dosky dôsledne vyčistiť?
Spoľahnite sa na jedlú sódu, soľ a citrón
Na to, aby ste svoje kuchynské dosky poriadne vyčistili, nepotrebujete v podstate žiadne špeciálne čističe. Postačia vám totiž tri suroviny, ktoré doma určite nájdete. Pripravte si obyčajnú soľ, sódu bikarbónu a citrón. Práve jedlá sóda sa postará o precízne vyčistenie povrchu dosky. Je totiž jedným z najlepších prírodných čističov, ktorý môžete v domácnosti bežne využívať. Nasypte ju spolu so soľou na dosku a pokvapkajte šťavou z jedného citróna. Nechajte pôsobiť aspoň 5 až 10 minút a následne dosku poriadne vydrhnite. Nakoniec ju opláchnite pod vlažnou tečúcou vodou a nechajte na vzduchu dôkladne vysušiť.
Odporúčame: 5 spôsobov, ako využiť pivo v domácnosti: To naozaj toto dokáže?!
S dezinfekciou pomôže ocot aj peroxid
Dosky na krájanie je dôležité nielen pravidelne čistiť, ale i dezinfikovať. Ryhy, ktoré na doske pri častom krájaní vznikajú, sú totižto ideálnym miestom pre baktérie. Ako ich teda dezinfikovať? I v tomto prípade môže byť nápomocná jedna surovina, ktorá má miesto v každej kuchyni, a tou je ocot. Po použití tak stačí dosku pretrieť čistou handričkou namočenou v octe. Práve kyselina octová je skvelým dezinfekčným prostriedkom, ktorý zabojuje proti neželaným a škodlivým hosťom na doske. Proti baktériám však môžete nasadiť ešte tvrdšieho bojovníka. Dosku najskôr pretrite papierovým obrúskom namočeným v octe a následne ju dočistite ešte obrúskom namočeným v 3 % peroxide vodíka. Ten zoženiete v lekárni.
Takéto dôkladné dezinfikovanie si vyžadujú najmä dosky, na ktorých je pravidelne krájané surové mäso. Navyše, čo sa hygienických opatrení pri používaní dosiek na krájanie týka, platí, že nie je vhodné používať jednu univerzálnu dosku. Majte dosku zvlášť na krájanie mäsa a potom na zeleninu a pečivo. Vyvarujte sa aj súčasnému krájaniu tepelne upravených a naopak surových potravín na jednej doske. Ľahko totiž môže dôjsť ku kontaminácii. Človek si tak môže privodiť nepríjemné zdravotné ťažkosti.
Ako si poradiť so zápachom?
Mnohé dosky dokážu veľmi rýchlo absorbovať pachy, čo je skutočne nežiaduce. Krájať čerstvú zeleninu na niečom, čo práve dvakrát nevonia, asi nie je veľmi príjemné. Čo sa s tým však dá urobiť? Veľkým pomocníkom môže byť v tomto prípade spomínaný citrón. Odkrojte si hrubšie koliesko citróna a dôkladne ním pretrite celý povrch dosky. Tento trik sa vám osvedčí najmä vtedy, ak ste na doske krájali nejaké aromatické suroviny, čiže napríklad cibuľu alebo cesnak.
Pozri aj: Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu za pár minút? 3 najúčinnejšie tipy overené skúsenosťami
Čo so sklenenou či plastovou doskou?
Vyššie spomenuté tipy a triky sa osvedčia pri drevených doskách na krájanie, no využiť ich, samozrejme, môžete aj pri doskách z iných materiálov. Pomerne obľúbené sú umelé dosky, pri ktorých sú však nároky na hygienu o to väčšie. Sú totiž náchylnejšie na vznik hlbokých rýh, v ktorých sa môžu množiť baktérie. Môžete na ne použiť spomínaný ocot. Zvyčajne však nie je problémom, ak ich vložíte i do umývačky riadu. V prípade, že je vaša plastová doska už značne poškodená, je vhodnejšie ju vymeniť.
Sklenené dosky sú veľmi pekné a moderné. Sú odolné voči pachom aj škvrnám. Vhodné je ich umývať pod horúcou tečúcou vodou. Rovnako sa môžete spoľahnúť na ocot alebo umývačku riadu. Pripomenúť však musíme, že pri tomto type dosiek treba byť opatrný. Ich povrch je šmykľavý, a preto hrozí riziko porezania. Ich nevýhodou je aj to, že pomerne rýchlo dokážu otupiť nôž.
Pozri aj: Super tipy pre gazdinky, ako upratať chladničku – rýchlo a prehľadne