Ako využiť tekvicovú sezónu v kuchyni?

Tekvica patrí medzi najobľúbenejšie potraviny v jesennom období. Táto sezónna zelenina obsahuje nemalé množstvo vitamínov a minerálov, ktoré počas chrípkového obdobia dokážu posilniť našu imunitu. Vysoký obsah vody v dužine a zároveň nízky obsah tuku robia z tekvice skvelé diétne jedlo. Pripravte si doma pečenú tekvicu s čerstvými bylinkami alebo krémovú tekvicovú polievku a túto zeleninu si zamilujete

 

 Čo obsahuje?

 

Tekvica obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovú, omega-3 mastné kyseliny a minerálne látky horčík, draslík, vápnik a železo. Je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín. Nemalé množstvo vlákniny v tekvici prospieva tráviacemu traktu a pomáha pri vylučovaní toxínov z tela. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé jadierka

Okrem dužiny tekvice by ste mali do svojho jedálneho lístka pridať aj tekvicové jadierka. Obsahujú vitamín A, E, kyselinu listovú, zinok, vápnik, fosfor, železo, selén, draslík a nepriamo podporujú tvorbu vitamínu D.

 

Sú zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá ovplyvňuje hladinu serotonínu, známeho ako hormón šťastia. Tekvicové jadierka pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, prečisťujú obličky a močové cesty,  posilňujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

 Krémová tekvicová polievka

 

Recept:

  • 1 hokkaido tekvica
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • oregano
  • olivový olej

 

Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky. V hrnci na olivovom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridáme zemiaky, mrkvu a restujeme. Medzitým tekvicu očistíme a pokrájame na kocky. Potom ju pridáme k zemiakom a mrkve. Všetko zalejeme vodou tak, aby bola zelenina ponorená.

 

Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni približne 40 minút. Potom polievku rozmixujeme, aby vznikol hustejší krém. Pridáme mlieko, premiešame a môžeme podávať.

 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Tekvicová sezóna sa blíži

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.09.2016 17:42

tekvicová polievočka je úplne najlepšia k tomu trošku kyslej smotany jedli by sme ju doma aj každý deň

Vaše meno:

Božena Hajzušová

Božena Hajzušová

17.10.2016 23:03

dnes sme je vyskúšali a bola fakt chutná,len škoda že nič nezostalo a zajtra treba variť zase

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.10.2016 17:34

tekvicová polievka je mňam

Vaše meno:

Alena Ďurechová

Alena Ďurechová

13.11.2016 01:18

*krémová je naj*

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:11

Niečo pre našich :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.