Alergia na kakao: Čo všetko môže človeku spôsobiť čokoláda?

alergia na kakao

Veľa ľudí hovorí, že majú alergiu na čokoládu. To však nie je presný termín pre ich zdravotný problém. Vždy ide skôr o alergiu na konkrétnu ingredienciu, ktorá sa v obľúbenej pochúťke vyskytuje. Človek môže byť alergický na mlieko, sóju, oriešky alebo dokonca aj kakao, ktoré je vlastne hlavnou zložkou čokolády.

Alergia na kakao je pomerne zriedkavá a prejavuje sa rozličnými kožnými či tráviacimi ťažkosťami. Prečítajte si o všetkých príznakoch tejto alergie, alebo či je pri nej nutné rozlúčiť sa napríklad s chutnou čokoládou. Aké sú príčiny alergií na kakao? Aké sú prejavy alergie a čo robiť, ak mám alergiu na čokoládu? Viac v článku!

Vznik alergie na čokoládu

Ako sme už spomenuli, za alergiou na čokoládu sa skrýva problém s niektorou z jej zložiek. Medzi hlavné prísady tejto sladkosti patria i kakaové bôby, ktoré sú plodmi kakaovníka. Už Aztékovia a Mayovia si z nich pripravovali chutné nápoje. Do Európy sa dostali pravdepodobne ešte za čias Krištofa Kolumba. Spočiatku bol prístup ku kakau akousi výsadou vyšších vrstiev. Dnes patrí kakao medzi úplne bežné suroviny, ktoré sa dajú zakúpiť v akomkoľvek obchode s potravinami. Kakao a kakaový prášok sa využívajú najmä v gastronómii, alebo tiež vo farmácii pri výrobe čapíkov. 

Alergia na kakaové bôby, alebo na prášok z nich vyrábaný, je pomerne vzácnou. Predpokladá sa, že za ňu môžu bielkoviny obsiahnuté v semenách kakaovníka, ktoré organizmus považuje za škodlivé, pričom nie sú. Imunitný systém človeka následne vytvára protilátky na ochranu tela, ktoré v niektorých bunkách stimulujú tvorbu látky zvanej histamín. Tá práve môže byť zodpovedá za niektoré prejavy alergickej reakcie po konzumácii kakaa.

Avšak, predpokladá sa, za alergickú reakciu po konzumácii čokolády môžu byť zodpovedné aj niektoré obsiahnuté polyfenoly, zvyšky pesticídov, hmyzové zvyšky a podobné. Dôvody, prečo sa táto alergia vyvinie, môžu byť rôzne a zahŕňajú genetické aj environmentálne faktory.

 Pozri aj: Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

prejavy alergie na kakao
Shutterstock®

Príznaky alergie na kakao

Aké sú príznaky potravinovej alergie po konzumácii kakaa? Veľa alergií má v podstate podobné príznaky, ktoré však môžu mať u konkrétnej osoby rozličný priebeh. Alergia na kakao sa často prejavuje najmä na očiach, nose, hrdle, koži, či v tráviacom systéme. Priamo po konzumácii čokolády či inej potraviny obsahujúcej kakaový prášok sa môže objaviť:

  • svrbenie či opuch pier, 
  • svrbenie aj opuch jazyka, prípadne celého hrdla,
  • nevoľnosť, zvracanie, 
  • hnačka, 
  • žalúdočné kŕče,
  • plynatosť.

Niekedy dochádza i k respiračným problémom, napríklad k nadmernej dýchavičnosti, kašľu či pocitom tlaku na prsiach. Prejavy alergie na kakao sú viditeľné i na pokožke. Objavuje sa žihľavka, ekzém i vyrážky. Celkovo zhoršený je i stav pleti. 

Najzávažnejšie prejavy alergie na kakao

Niektorí ľudia môžu mať závažnú astmatickú reakciu na kakao, ktorá sa prejavuje ako respiračné ťažkosti. Dýchavičnosť, sipot, tlak na hrudi, kašeľ, a v ťažkých prípadoch môže dôjsť k bronchospazmu, ktorý vedie k zúženiu dýchacích ciest a vážnym problémom s dýchaním.

Anafylaxia je najzávažnejšou a potenciálne život ohrozujúcou reakciou na alergén. Ide o rýchlo sa rozvíjajúcu systémovú reakciu, ktorá postihuje viaceré orgánové systémy. Môže zahŕňať ťažkosti s dýchaním, zúženie dýchacích ciest, opuch hrdla alebo jazyka, rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, prudký pokles krvného tlaku (šok), závraty alebo mdloby. Anafylaxia vyžaduje okamžitú lekársku pomoc a podanie adrenalínu (epinefrínu).

Liečba alergie na kakao

Človek by nemal alergiu na kakao ignorovať, pretože jej prejavy sa časom zvyčajne stupňujú. Obvykle sa uplatňujú nasledujúce metódy liečby: 

  • VYHÝBANIE SA KAKAU: Liečba tejto alergie spočíva najmä vo vylúčení rizikových potravín z jedálnička. Najdôležitejšou stratégiou je úplné vyhýbanie sa kakau a všetkým výrobkom, ktoré ho obsahujú. To zahŕňa čokoládu č kakaové maslo, niektoré pečivo, dezerty, nápoje a potraviny, ktoré môžu obsahovať stopy kakaa.

  • ANTIHISTAMINIKÁ: Lekár taktiež môže v prípade alergických reakcií nariadiť užívanie liekov. Pri miernych alergických reakciách môžu pomôcť antihistaminiká, ktoré zmierňujú príznaky ako svrbenie, žihľavka alebo mierne respiračné problémy. Tieto lieky môžu byť dostupné voľne alebo na predpis a sú najúčinnejšie, ak sa užijú čoskoro po kontakte s alergénom.

  • ADRENALÍN: Osoby so známou ťažkou alergiou na kakao by mali mať vždy pri sebe adrenalínový autoinjektor (napr. EpiPen). Adrenalín je prvá a najdôležitejšia liečba v prípade anafylaxie a môže byť život zachraňujúci.

  • IMUNOTERAPIA: V niektorých prípadoch môže byť možné znížiť citlivosť na alergén pomocou alergénovej imunoterapie, hoci tento prístup je skôr bežný pri alergiách na peľ, prach alebo zvieracie chlpy než pri potravinových alergiách. Tento typ liečby však nie je bežne dostupný alebo odporúčaný pre alergiu na kakao.

Odporúčame: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?

karobový prášok
Shutterstock®

Karobový prášok ako skvelá náhrada kakaa

Ak vám lekár diagnostikoval alergiu na kakaové bôby, nemusíte mať hlavu v smútku, ak ste milovníkom čokolády. Súčasná výroba potravín je už tak pokročilá, že v obchodoch nájdete množstvo náhrad, ktorými si môžete osladiť deň. Riešením môže byť napríklad biela čokoláda vyrábaná z mlieka a určitých príchutí. Rovnako sa skúste v obchode rozhliadnuť po čokoládach určených priamo pre alergikov. 

Skvelou náhradou kakaa, napríklad pri pečení, je karobový prášok, ktorý je známy aj pod názvom svätojánsky chlieb. Ide o prášok vymletý z pražených i nepražených strukov karobu. Ak vám konzumácia kakaa spôsobuje ťažkosti, tento produkt je ideálnou náhradou. Obe suroviny majú totiž veľmi podobnú chuť. 

Karobový prášok má navyše v porovnaní s kakaom trikrát vyšší obsah dôležitého vápnika, má o tretinu menej kalórii a sedemnásťkrát nižší podiel tuku. Len pre zaujímavosť, ten najkvalitnejší karob rastie v Stredomorí a na strednom Východe, a to už takmer 4000 rokov.

 Článok aktualizovaný 27.8.2024

Aktualizovaný článok: 27.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

17 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.12.2017 08:16

veľmi nepríjemné, poznám to, dcéra, keď to trošku preženie, hneď sa jej to prejaví na rukách

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

27.12.2017 08:40

juj ti je mi luto alergikov... ale len tych ci maju na cokoladu... niektore alergie su este ovela neprijemnejsie... nastastie zijeme v dobe ked sa vela alergennych potravin da nahradit niecim inym... zdravsim a pre organizmus tolerujucim produktom

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.12.2017 10:28

Nastastie nemám,cokoládu milujem.

Vaše meno:

benynka

benynka

27.12.2017 10:40

nechcela by som byť alergická na kakao

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

27.12.2017 11:11

Kamarátka zatiaľ len kýcha, dúfam, že sa jej to nezhorší. Ale čokoládu a kakaové koláče miluje.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

27.12.2017 15:25

Asi budem cynická, ale toto ja nepovažujem za žiadny problém- keďže moja dcéra sa musela vzdať úplne cukru, polotovarov, akýchkoľvek sladkostí, väčšiny pečiva aj obľúbených syrov a mliečnych výrobkov, jej jedálniček sa veľmi kruto okresal...na každej oslave len môže pozerať, ako sa iní hostia...a aj tak jej je väčšinu času zle... a tak si teraz vravím- šťastný ten, čo má len nejakú smiešnu alergiu na čokoládu bez ktorej sa dá v pohode žiť.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.12.2017 17:00

myslím, že táto alergia sa dá ľahko zvládnuť, sú oveľa horšie

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

27.12.2017 18:02

Juuuj ,ešte šťastie, že ja na ňu alergiu nemám .. Milujem čokoládku .. Ale aj biela je fantastická ..

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

27.12.2017 19:27

Cokoladu milujem...

Vaše meno:

Tatiana Husárová

Tatiana Husárová

27.12.2017 20:56

coo, az sa mi nechce verit

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.12.2017 10:27

To mi je ľúto, som rada, že do tejto alergickej skupiny nepatrím.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

28.12.2017 10:27

samozrejme nepoteší keď niekto nemôže jesť čokoládu, no naozaj sú od toho horšie alergie alebo väčšie obmedzenia v životospráve

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

30.12.2017 18:54

milujem čokoládu, našťastie mi neškodí

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

01.01.2018 13:07

svätojánsky chlieb sme ako deti milovali.teraz ho nevidieť.ani som nevedala,že sa to volá karoba.samozrejme,všetci ľutujeme alergikov na hocičo.je to smutné,keď si musia čokoľvek odopierať.

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

01.01.2018 17:45

Mňa našťastie nič takéto netrápi ale určite aj keď je to zvládnuteľné nie je to nič príjemné.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

03.01.2018 07:36

som čokoholik...alergia ma chvalabohu netrápi

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

30.09.2021 15:48

Tak ja som z tých šťastných čo čokoládu milujem a našťastie nemám alergiu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.