Liečivá sila ďumbiera lekárskeho, zvyčajne nazývaného zázvor, je známa už desiatky rokov. Vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov a ďalších dôležitých látok je to jeden z najlepších liekov proti chrípke a prechladnutiu. Ak ste doteraz zázvor pridávali len do čaju, recept na banánovo-ďumbierovú penu z knihy Recepty pre vegetariánov vám ukáže, že ďumbier má omnoho väčšie využitie v kuchyni ako ste si mysleli.
Recept (2 porcie):
- 2 zrelé banány
- 2 cm kúsok čerstvého ďumbiera (zázvoru)
- 1 polievková lyžica šťavy z biolimety alebo biocitrónu
- 1,25 dcl minerálky
- 50 ml mlieka
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Recepty pre vegetariánov (recenzia)
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Ošúpeme 2 zrelé banány a nakrájame ich na kocky. Asi 2 cm kúsok čerstvého ďumbiera ošúpeme a najemno posekáme. Horúcou vodou umyjeme jednu biolimetu alebo 1 malý biocitrón, osušíme, kôru natenko nastrúhame, šťavu vytlačíme.
Banány a ďumbier s limetovou kôrou a jednou polievkovou lyžicou šťavy s minerálkou a 50 ml mlieka vo vysokom pohári rozmixujeme. Ideálne podávame vychladené.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Zdroj foto: www.luci.sk