Bezchybná pečená zelenina: Koľko minút piecť ten-ktorý druh v rúre?

pečená zelenina

Jesť čo najviac zeleninky, to nás učili naše mamy aj staré mamy. Veru, mali pravdu, keď tvrdili, že jedálniček by mal byť pestrý a najmä farebný. Niekedy sme sa však už čerstvej zeleniny nabažili dosýta a potrebujeme alternatívu. Presne tým je pečená zelenina pripravená v rúre, ktorú môžete jesť ako hlavný chod či prílohu ku kvalitnému mäsku. 

My vám prezradíme, ako pečenú zeleninu pripraviť bezchybne podľa toho, koľko minút pečenia potrebujú jednotlivé druhy zeleniny. Kedy je zelenina upečená úplne dokonale? Ako dlho piecť zeleninu, aby chutila úplne každému? 

Ako sa pripravuje perfektná pečená zelenina v rúre?

Aby ste z obyčajných kúskov zeleniny spravili naozajstnú delikatesu, netreba vám veľa nástrojov. Stačí rúra, ktorú predhrejete na približne 220 °C , plech a papier na pečenie. Potom si už len nachystajte zeleninu podľa vašej chute – umyte ju, očistite a nakrájajte na kúsky. Ako nakrájame zeleninu najlepšie?

Pre inšpiráciu – karotka chutí najlepšie na obdĺžniky podobné hranolčekom, podobne aj bataty. Na kocky si nakrájajte klasické zemiaky, tekvicu či cuketu, brokolicu a karfiol pripravujte po ružičkách a fazuľky so špargľou nechajte tak, ako sú. Cibuľku pripravujte rozkrájanú na štvrtinky a ružičkový kel na polovice.

Inšpirácia pre teba: Prečo nemôžem schudnúť? Čo ak nepomáha diéta ani pohyb?

ako upiecť mrkvu
Shutterstock®

Koľko minút piecť zeleninu?

Keď už sme zvládli teóriu krájania a prípravy zeleniny, rúru máme rozpálenú na požadovanú teplotu a na plechu sa nám vyníma papier na pečenie, môžeme pristúpiť k pečeniu. Na plech si zeleninku jednoducho poukladajte, pričom ju môžete (ale nemusíte) pokvapkať olivovým olejom, alebo dosoliť či posypať obľúbenou koreninou. Ako dlho piecť jednotlivé druhy zeleniny?

  • 10 – 15 minút nechajte v rúre zelené fazuľky a špargľu

  • 15 – 20 minút sa pripravuje cuketa a baklažán či cherry paradajky

  • 20 – 25 minút venujte v teple brokolici, tekvici, prípadne paštrnáku aj farebnej paprike

  • 25 – 30 minút potrebuje na prípravu karotka, cibuľka aj karfiol

  • 30 – 35 minút pripravujte bataty (čas pečenia sa môže líšiť aj v závislosti od toho, na aké veľké kosy bataty nakrájame)

  • 35 – 40 minút potrebuje ružičkový kel aj klasické zemiaky

Ako upiecť zeleninu rôzneho druhu naraz?

Áno, aj rôzne druhy zeleniny sa dajú piecť naraz. Ak sa chystáte sebe a svojej rodinke pripraviť naozaj pestrú prílohu s viacerými druhmi pečenej zeleninky, neváhajte! Prípravu si však premyslite vopred. Začnite s pečením zeleniny, ktorá potrebuje najviac času a postupne pridávajte do rúry časovo menej náročné druhy. 

Dôležité je aj to, aby ste vždy po pár minútach nezabudli premiešať zeleninu, aby sa upiekla rovnomerne z každej strany. A ako by mal vyzerať dokonalý výsledok? Delikatesou bude vaša zeleninka vtedy, ak pekne zhnedne zvonka, čo jej dodá na povrchu mierne chrumkavú textúru. Vo vnútri však bude mäkká ako obláčik. Hotovou pečenou zeleninou môžete obložiť tanier.

Odporúčame: Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!

zdravá pečená zelenina
Shutterstock®

Recepty na perfektné pečené zeleninové prílohy:

1. Pečená koreňová zelenina s medom a tymianom

  • 4 stredne veľké mrkvy

  • 2 stredne veľké petržleny

  • 2 stredne veľké červené repy

  • 2 stredne veľké zemiaky

  • 1 cibuľa

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžice medu

  • 2 lyžičky čerstvého tymianu (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C. Ošúpeme a nakrájame mrkvu, petržleny, repy a zemiaky na rovnomerné kúsky (približne 2-3 cm). Nakrájame cibuľu na väčšie kúsky. Vo veľkej miske zmiešame olivový olej, med, tymian, soľ a čierne korenie. Pridáme nakrájanú zeleninu a dobre premiešame, aby bola zelenina rovnomerne pokrytá marinádou. 

Vysypeme marinovanú zeleninu na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo až kým zelenina nie je mäkká a zlatohnedá. Počas pečenia zeleninu raz alebo dvakrát premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Táto pečená zelenina na plechu je najchutnejšia teplá, podávame ako prílohu k hlavnému jedlu. 

2. Pečené cukety s parmezánom a cesnakom

  • 2 stredne veľké cukety

  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 50 g strúhaného parmezánu

  • 1 lyžička sušeného oregana

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie 

Postup: Vyhriata rúra musí byť na 200 °C. Cukety umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska alebo pozdĺžne na polovice. V miske zmiešame olivový olej, nasekaný cesnak, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Pridáme cukety a dobre premiešame, aby boli rovnomerne pokryté zmesou. Uložíme cukety na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve. Posypeme strúhaným parmezánom. 

Pečieme v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým cukety nie sú mäkké a parmezán zlatohnedý. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Táto dokonalá pečená zelenina sa skvelo hodí napríklad ku grilovanému kuraciemu mäsu či rybám. 

Odporúčame: Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!

pečený ružičkový kel
Depositphotos

3. Pečený ružičkový kel s pancettou a javorovým sirupom

  • 500 g ružičkového kelu

  • 100 g pancetty alebo slaniny, nakrájanej na malé kúsky

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžice javorového sirupu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C. Ružičkový kel očistíme a prekrojíme na polovice. V miske zmiešame olivový olej, javorový sirup, soľ a čierne korenie. Pridáme ružičkový kel a nakrájanú pancettu, dobre premiešame, aby boli všetky ingrediencie rovnomerne pokryté zmesou. 

Uložíme kel a pancettu na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve. Pečieme v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo až kým ružičkový kel nie je mäkký a pancetta chrumkavá, pričom počas pečenia raz premiešame. Pečené ružičkové kelíčky podávame teplé ako prílohu k hlavnému jedlu. 

Článok aktualizovaný 1.6.2024

Aktualizovaný článok: 02.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

05.02.2019 08:42

Mäso pečiem oveľa račej zeleninu len ako prílohu :D

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.02.2019 09:51

Dobrá príloha k niečomu lepšiemu...

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

05.02.2019 11:04

zapekala som len baklažán a ten som robila do tých 15 min. Inú zeleninu som len grilovala, alebo dusila na masle...ale vyzerá to chutne, hneď by som si dala. :o)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.02.2019 20:56

Rada som si prečítala

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

05.02.2019 21:31

Zeleninku milujeme.Pripravujem ju najčastejšie dusenú ako prílohu k mäsu,ale už som aj piekla a v lete pravidelne grilujeme.Je to mňamka...

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

06.02.2019 08:50

Zeleninku mám stále najradšej varenú ale už som prišla na chuť aj tej pečenej a grilovanej.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.02.2019 13:11

ja mám radšej dusenú alebo pripravenú na pare

Vaše meno:

Nadezda Baranova

Nadezda Baranova

09.02.2019 08:40

Veľmi zaujímavé! Určite vyskúšam ;)

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

10.02.2019 21:59

Pečenú som ešte neskúšala. Dcéra nás zásobuje grilovanou, čo je tiež veľmi chutné

Vaše meno:

Martin Benetin

Martin Benetin

11.02.2019 19:22

Moja najobľúbenejšia zdravá večera je pečená cvikla s pečenými batátmi a cibuľkou, mňam :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.