Cesnakové mlieko: Predsudky bokom, do hry vchádza elixír zdravia!

cesnakové mlieko

O tom, aký silný bojovník proti rôznym neduhom a ochoreniam cesnak je, nemusíme ani diskutovať. No zatiaľ čo ešte prednedávnom sme ho konzumovali len s hriankami, nanajvýš ešte tak s pečeným mäsom či v inak pripravenom pokrme, dnes si už pre svoje zdravie bežne doprajeme aj cesnakový čaj. Lenže tým sa možnosti využitia tohto zázraku prírody ani zďaleka nekončia. Cesnakové mlieko je vynález, ktorého autor je síce neznámy, no šíri sa svetom rýchlosťou blesku a chýry o ňom, našťastie, neminuli ani nás.

A že si neviete predstaviť, ako môže asi tak chutiť? V tom prípade nie je nič jednoduchšie, než si ho pripraviť a ochutnať. A my vám k tomu všetkému prezradíme, prečo by ste to mali určite spraviť. Zostaňte s nami! Možno sa niektorým z vás nadvihlo obočie pri spojení cesnaku a mlieka, ale vedzte, že nejde o nijakú prevratnú novinku – naše staré a prastaré mamy ním liečili celú rodinu a skutočne úspešne. Aké zdravotné ťažkosti pomôže cesnak a mlieko zmierniť? Aké sú účinky cesnaku a zdravotné výhody cesnakového mlieka? Viac článku!

Cesnak ako prírodné antibiotikum – čo ste o ňom možno nevedeli?

Cesnak, často označovaný ako prírodný zázrak, je známy nielen svojou výraznou chuťou a vôňou, ale aj mimoriadnymi zdravotnými účinkami. Už od staroveku sa používa ako liečivo v rôznych kultúrach po celom svete. Cesnak obsahuje silné antioxidanty a zlúčeniny síry, ktoré podporujú imunitný systém a majú protizápalové vlastnosti.

Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia cesnaku môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, zlepšiť hladinu cholesterolu a dokonca aj znížiť krvný tlak. Navyše, alicín, hlavná aktívna zložka cesnaku, má silné antibakteriálne a antivírusové účinky, čo z neho robí účinný prírodný prostriedok proti infekciám. Mnohí si však neuvedomujú, že cesnak môže mať aj menej známe, ale rovnako zaujímavé účinky. Napríklad, niektoré štúdie naznačujú, že cesnak môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a chrániť mozog pred starnutím vďaka svojim neuroprotektívnym vlastnostiam.

Ďalej sa verí, že pravidelná konzumácia cesnaku môže podporiť detoxikáciu tela tým, že stimuluje pečeňové enzýmy, ktoré napomáhajú vylučovaniu toxínov. Dokonca aj tradičné použitie cesnaku v boji proti parazitom a hmyzu má svoje vedecké opodstatnenie, pretože cesnakové zlúčeniny môžu pôsobiť ako prirodzený repelent. Cesnak tak ukazuje, že jeho prínosy siahajú ďaleko za hranice kuchyne.

Ochutnaj: Sezamové mlieko: Vyrob si sama túto zdravú a lahodnú pochúťku!

účinky cesnaku na zdravie
Shutterstock®

Mlieko s cesnakom ako súčasť tradičnej medicíny

Cesnakové mlieko je tradičný domáci liek, ktorý kombinuje zdravotné výhody cesnaku a mlieka do jedného nápoja. Tento nápoj je obľúbený v tradičnej medicíne najmä pre jeho schopnosť bojovať proti infekciám a zápalom, vďaka antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam cesnaku. Mlieko zase dodáva telu vápnik, vitamíny a upokojujúce účinky, čo robí z cesnakového mlieka nielen liečivý, ale aj výživný nápoj. Hoci jeho chuť nemusí byť pre každého príjemná, jeho zdravotné prínosy ho robia populárnym liečivým prostriedkom v mnohých kultúrach.

Cesnakové mlieko má nasledovné pozitívne účinky a zdravotné prínosy pre naše zdravie:

  • lieči astmu, prechladnutie, zápal pľúc, artritídu, žltačku, impotenciu a chrípku,
  • navodzuje dobrý spánok,
  • odstraňuje suchý a dusivý kašeľ, ale aj chronický zápal kĺbov,
  • cesnakové mlieko pomáha posilňovať imunitu,
  • prospieva srdcu a pečeni,
  • zabraňuje vzniku krvných zrazenín,
  • zlepšuje krvný obeh,
  • cesnak znižuje hladinu cholesterolu,
  • úspešne znižuje bolesť pri zápale sedacieho nervu,
  • udržuje zdravé trávenie a zmierňuje tráviace problémy,
  • odstraňuje toxíny z organizmu,
  • cesnakové mlieko účinne pomáha mierniť príznaky astmy.

Cesnakové mlieko na kašeľ

Cesnakové mlieko je obľúbeným domácim liekom na kašeľ, ktorý využíva prírodné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti cesnaku v kombinácii s upokojujúcimi účinkami teplého mlieka. Cesnak pomáha uvoľniť hlien a znižovať zápal v dýchacích cestách, čím zmierňuje kašeľ a podporuje rýchlejšie zotavenie. 

Teplé mlieko zároveň upokojuje podráždené hrdlo a môže pomôcť pri lepšom spánku, čo je dôležité pre regeneráciu organizmu. Tento nápoj je účinný najmä pri suchom a dráždivom kašli, pričom ho možno dochutiť medom alebo kurkumou pre ešte lepší liečivý účinok.

Cesnakové mlieko na zvýšený cholesterol a pre zdravie pečene

Cesnakové mlieko je považované za účinný prostriedok na zníženie zvýšeného cholesterolu a podporu zdravia pečene. Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktoré môžu pomôcť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, čím prispievajú k ochrane srdca a ciev. Mlieko dodáva telu potrebné živiny, zatiaľ čo cesnak pomáha detoxikovať pečeň tým, že stimuluje produkciu enzýmov, ktoré napomáhajú rozkladu a eliminácii toxínov. 

Pravidelná konzumácia cesnakového mlieka môže tiež podporiť regeneráciu pečeňových buniek a zlepšiť jej funkciu. Tento nápoj tak kombinuje liečivé účinky cesnaku s výživnými vlastnosťami mlieka, čo z neho robí cenný doplnok na udržanie zdravia kardiovaskulárneho systému a pečene.

Prečítaj si: RECEPT: Jablkové pyré so salkom – neprekonateľná pochúťka

čo pomáha pri chrípke
Shutterstock®

Recept na cesnakové mlieko

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 250 ml mlieka
  • 125 ml vody
  • 1,5 ČL medu (alebo kryštálového cukru)

Príprava mlieka s cesnakom

V hrnci zohrejte mlieko s vodou, pridajte roztlačený cesnak a priveďte k varu. Akonáhle sa cesnakové mlieko začne variť, stiahnite oheň na mierny a miešajte, kým sa neodparí približne polovica objemu. Tým, že cesnak zbytočne neponecháte v bode varu, nestratia sa jeho najprospešnejšie zložky. Následne mlieko preceďte, pridajte med alebo cukor a dobre zamiešajte. Cesnakové mlieko pite horúce alebo aspoň teplé. Preventívne ho pite raz denne (max. 1 dcl), predovšetkým v tomto jesenno-zimnom období. Ak vás však mlieko príliš zahlieňuje, doprajte si tento elixír zdravia aspoň dvakrát do týždňa. 

Pozri aj: Ovsené vločky a chudnutie: Pomôžu alebo kvôli nim priberieš? 

mlieko s cesnakom
Shutterstock®

Správna konzumácia cesnakového mlieka

Pri chorobe alebo ktoromkoľvek vyššie uvedenom probléme si zvýšte dávku cesnakového mlieka na trikrát po jednom deci denne. Stále však platí, že ho treba piť teplé až horúce. Čo je veľmi žiadúce, varením sa nepríjemný zápach cesnaku výrazne eliminuje, preto bude tento nápoj prijateľný aj pre deti a je tak šanca, že pri jeho pití nepotečú zbytočné slzičky. Cesnakové mlieko môžu zároveň piť aj tí, ktorým inak surový cesnak spôsobuje zažívacie ťažkosti. Pri silnom dusivom kašli pridajte do cesnakového mlieka aj štipku kurkumy. 

Pre koho nie je vhodné cesnakové mlieko?

Cesnakové mlieko nemusí byť vhodné pre každého, najmä pre ľudí s určitými zdravotnými problémami alebo intoleranciami. Osoby s laktózovou intoleranciou alebo alergiou na mlieko by sa mali cesnakovému mlieku vyhýbať, pretože mlieko môže spôsobiť tráviace problémy, ako sú nadúvanie, hnačka a bolesti brucha. Ak trpíte intoleranciou mlieka alebo alergiou, pre vás existuje účinná alternatíva a tou je cesnakový čaj

Cesnakovému mlieku by sa tiež mali vyhnúť diabetici a dojčiace mamičky. Ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS) alebo citlivosťou na cesnak môžu tiež zaznamenať zhoršenie príznakov, pretože cesnak môže dráždiť tráviaci trakt a spôsobiť nepríjemné pocity, ako sú nadúvanie, plynatosť či kŕče.

Taktiež, ľudia, ktorí užívajú určité lieky, by mali byť opatrní pri konzumácii cesnakového mlieka, pretože cesnak môže interagovať s liekmi, ako sú antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi), a zvyšovať riziko krvácania. Ľudia s nízkym krvným tlakom by sa mali cesnaku v nadmerných množstvách vyhýbať, pretože cesnak môže krvný tlak ešte viac znížiť.

Článok aktualizovaný 12.8.2024

Aktualizovaný článok: 12.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Ján Komada

Ján Komada

21.11.2018 08:46

zaujímavé ešte som o tom nepočul

Vaše meno:

Vladimír Ťahún

Vladimír Ťahún

21.11.2018 09:39

Vyskúšame, uvidíme.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

21.11.2018 13:35

nepopieram účinky cesnaku, zázraky asi tiež nemožno čakať

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.11.2018 18:52

Rada vyskúšam, vďaka za recept!

Vaše meno:

Simona Káčerová

Simona Káčerová

21.11.2018 21:56

Zaujímavé,o cesnakovom mlieku som ešte nepočula ale určite ho vyskúšam a hneď zajtra keďže na mňa niečo lezie. :D

Vaše meno:

Michal Zima

Michal Zima

22.11.2018 12:59

...cesnak je kralom rastlin ktore prospievaju nasmu zdraviu,..... a kralovnou je zihlava,.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

22.11.2018 15:05

zaujimave, len nemam rada mlieko, ked som chora jem cesnak s medom

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

22.11.2018 18:06

Verím tomu že je zdravé,ale asi by som to nedala..

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

22.11.2018 22:19

Elixír zdravia by sa mi teraz naozaj hodil, keďže som chorá. Skúsim to a dúfam, že to zaberie.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.11.2018 14:40

no neviem...musela by som byť veľmi chorá, aby som to vypila...to už radšej samotný cesnak by som zjedla

Vaše meno:

Fezzky Joe

Fezzky Joe

24.11.2018 18:22

Dobrý deň, na základe tohto článku som pripravil nápoj pre celú rodinu (týždeň sme sa nevedeli zbaviť veľmi nepríjemnej choroby dychacich ciest) po 2 dňoch pitia cesnakového mlieka sme úplne na inej úrovni. Ďakujem autorke za veľmi fajn radu. Prajem veľa zdravia všetkým. J.

Vaše meno:

Ivana Riljaková

Ivana Riljaková

24.11.2018 19:29

Dobrý večer, tak to ma nesmierne teší a aj ja Vám a Vašej rodinke prajem len a len pekné a zdravé dni. :-)

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

24.11.2018 22:15

cesnam mám velmi rada, ale mlieko nemôžem

Vaše meno:

Sona Rojkova

Sona Rojkova

30.11.2018 09:42

Vďaka za tip, toto presne potrebujem, idem to skúsiť !

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

01.12.2018 23:03

Súhlasím s cesnakom, je to ozaj všeliek, no prečo mlieko, veď cesnak sa dá jesť napríklad s medom a hlavne surový, kvôli maximálnemu využitiu toho množstva zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje. Obávam sa, že varom sa tieto zničia.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

10.12.2018 11:24

Je to zaujímavé, ale preferoval by som asi viac cesnak na hrianke.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.12.2018 17:34

Určite je zdravé,ale asi by som to nevypila.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.01.2019 07:41

Cesnak používam veľa mlieko určite vyskúšam

Vaše meno:

Ivana Hlôšková

Ivana Hlôšková

16.10.2022 04:21

Zaujímavý článok, ešte som o tomto recepte nepočula. Určite sa niekedy bude hodiť. Ďakujem

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

31.10.2022 19:34

Tak tento recept mám ešte od mojej babičky a len potvrdzujem, že je skutočne účinný ... najlepší účinok je s domácim cesnakom. a medom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.