Klasické omáčky s knedľou nerobievam často… Nedávno ma však prepadla silná chuť na sviečkovú omáčku. Stále som namotaný na tlakový hrniec. Varím v ňom všetky jedlá, ktoré potrebujú dlhú prípravu a sviečková nebola výnimkou.
Sviečková sa nerobí zo sviečkovice (to by bola veľká chyba), ale z hovädzieho stehna – falošnej sviečkovej, alebo inej časti. V tlakovom hrnci bola hotová za 45 minút. No aby sa chute navzájom dobre premiešali, pripravil som sviečkovú večer. Cez noc som nechal hrniec vychladnúť aj s mäsom a omáčku som dokončil pred obedom. Mäso nebolo vysušené, ani tvrdé. Práve naopak, jemné a šťavnaté.
Potraviny potrebné na prípravu:
- hovädzie mäso – stehno 1kg
- mrkva, petržlen, zeler, množstvo v pomere 2:1:1
- cibuľa 1 veľká
- soľ
- celé čierne korenie
- bobkový list
- nové korenie
- horčica – niekoľko lyžíc
- olej podľa potreby
- cukor 1 lyžica
- smotana na šľahanie
- smotana kyslá
- citrónová šťava z 1 citróna
- brusnicový džem
Načistíme si všetku zeleninu a pokrájame ju na väčšie kusy.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pripravte si chutný chlieb - LAVAŠ
Postup prípravy:
1. Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme podrveným čiernym korením a potrieme horčicou. Do panvice dáme olej a mäso sprudka opečieme z každej strany. Preložíme do tlakového hrnca.
2. Do výpeku vysypeme cukor a urobíme karamel. Zalejeme vodou, prevaríme, aby sa uvoľnil výpek a vylejeme k mäsu. Mierne tmavších kúskov vo výpeku sa nebojte, nie sú na škodu, no ak výpek moc prihorel, do omáčky ho nedávajte. Karamel urobte zvlášť.
3. V panvici, na troche oleja opečiem zeleninu. Kým sa opečie, pripravím si koreniny na sviečkovú omáčku. Na kúsok poprekladanej gázy, poukladám korenie. Z gázy urobím batôžtek. Pridám ho do hrnca. Korenie sa v gáze nerozlezie po celej omáčke a nemusíme ho prácne vyberať.
Odporúčame vyskúšať: Ryžové rezance s bravčovým mäsom
4. Zeleninu miešame a opekáme, kým nezíska opečené hrany. Presuniem ju do hrnca k mäsu, výpek prepláchneme vodou, pridáme k zelenine a mäsu. Hrniec uzavrieme, a dusíme 45 minút. Potom odstavíme a necháme tak.
5. Na druhý deň, hovädzie mäso vyberieme a nezabudneme aj koreniny. Zeleninu so šťavou zohrejeme a rozmixujme tyčovým mixérom. Smotany zmiešame s trochou omáčky a pomaly po troškách primiešavame do omáčky. Tak by sa nemala zraziť. Ja som ich tam nalial obe naraz a trochu sa mi zrazili :(.
Rozmixujeme do hladka. V prípade potreby ochutíme soľou, citrónovou šťavou, alebo cukrom.
Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Pohánkový šalát s kelom
6. Omáčka je hotová. Podávame s knedľou. Nezabudnite aj na brusnicový džem, bez neho nie je omáčka dokonalá. :)
Odporúčame vyskúšať: Čučoriedkový koláč s orechovou posýpkou
Zdroj: www.fooddrink.sk