Domáca jahodová bublanina – TOP recept, ktorý si zamiluješ!

jahodová bublanina

Šťavnatý a nadýchaný koláč, ktorého chuť si väčšina z nás pripomína každé leto je bublanina. Hoci jeho klasická verzia s čerešňami chutí naozaj vynikajúco, vyskúšať môžete aj iné druhy ovocia, ktoré teraz v záhrade nájdete. 

Inšpirovať sa môžete aj receptom na domácu bublaninu z knihy Darujme si srdce z vlastnej záhrady, kde nájdete okrem receptov aj rady ako si vypestovať sladké ovocie, napríklad do koláčov. 

Čo taká jahodová bublanina? Máte aj vy chuť na domácu bublaninu s jahodami? Jahody bublanine pridávajú sviežosť a šťavnatosť. Tejto klasike sa skutočne nedá nič vytknúť. Sladučké a chutné jahody plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny, sú do múčnikov skrátka skvelou voľbou. Ako pripraviť nadýchanú bublaninu s letným ovocím? Poďme na to, tento jahodový koláčik nebude piecť len raz!

Jemná jahodová bublanina – suroviny:

  • 4 celé vajcia

  • 1 kypriaci prášok do pečiva (alebo jedlú sódu bikarbónu)

  • 350 g cukrovej múčky (zdravšia alternatíva je z hnedého trstinového nerafinovaného cukru)

  • 350 g hladkej špaldovej múky

  • 1 šľahačková smotana

  • čerstvé ovocie zo záhrady – čerstvé jahody, maliny, ríbezle (alebo iné obľúbené ovocie)

 Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kniha Darujme si srdce z vlastnej záhrady (recenzia)

Domáca jahodová bublanina
Lucia Hausknechtová

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava

Domáca jahodová bublanina
Lucia Hausknechtová

Vynikajúca jahodová bublanina – postup prípravy

Šťavnatá jahodová bublanina je hotová raz-dva. Celé vajcia vyšľaháme v šľahači, pridáme postupne cukor múčku, smotanu na šľahanie, kypriaci prášok do pečiva a múku. Všetko spolu dobre rozmiešame. Plech na pečenie vymastíme maslom a dno posypeme hrubou múkou alebo krupicou. 

Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme ovocie podľa chuti. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 °C na 40 minút. 

Keď sa koláč začne oddeľovať od krajov plechu, zapichneme do neho špajdľu, a keď po vytiahnutí nie sú na drievku stopy cesta, koláč je upečený. Nakoniec ho necháme vychladnúť pod čistou utierkou. Táto obyčajná jahodová bublanina je krásne neobyčajná a isto vám zachutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! 

Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly

Domáca jahodová bublanina
Lucia Hausknechtová

Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom

Domáca jahodová bublanina
Lucia Hausknechtová

Ďalšie recepty na bublaninu:

Článok aktualizovaný 5.6.2024

Aktualizovaný článok: 05.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2016 10:04

"kapli" ste mi do noty, premyslam, ze byto chcelo dnes nejaku bublaninku, ovocicko v zahrade mam, receptik prave citam, ingrediencie tiez mam, idem na to...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

26.06.2016 10:13

Bublaninu robievam často,je to rýchle a táto zdravšia verzia sa mi páči.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

26.06.2016 12:36

rýchle a zdravšie, musím vyskúšať, ďakujem

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

26.06.2016 19:17

bublanina má u nás doma veľký úspech s akýmkoľvek ovocím :) je ľahká, rýchla a podobnú zdravšiu verziu robievam už dlhšiu dobu

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.06.2016 19:51

...upiekla som a mozem povedat, ze ta slahackova smotana tomu dodala taku este lepsiu a lahodnejsiu chut, odteraz peciem tuto bublaninku

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

27.06.2016 08:39

Práve dnes chcem niečo piecť, tak už nemusím rozmýšľať, čo by to malo byť. Ďakujem za receptík.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:18

My bublaninu máme veľmi často... veľmi sme si ju obľúbili, okrem ovocia tam dávame aj tvaroh s kokosom a je úžasnáá :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:08

presne takto robím bublaninu a každému veľmi chutí

Vaše meno:

Nikuš Zelinková

Nikuš Zelinková

06.09.2016 13:34

Doma máme bublaninu veľmi radi :) vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.