Avokádo - chutné a výživné ovocie, ktoré sa stáva čoraz obľúbenejšou ingredienciou pri varení.
Možno by vás ale šokovalo, o čo výživnejšie a lepšie hodnoty má samotné avokádové jadro oproti inému ovociu.
Okrem nutričných hodnôt totiž disponuje aj tými liečivými. Napomáha nielen pri liečbe kožných problémov, ale aj pri bolesti svalov a kĺbov.
Prečo avokádové jadro?
Doktor Dr. Paul Haider vo svojej štúdii zistil priam revolučné informácie o tomto obľúbenom ovocí. Jeho jadierko má oproti ostatným omnoho viac antioxidantov (až 70%), obsahuje rozpustnú vlákninu a má polyfenoly v takej istej hodnote ako zelený čaj.
Antikoxidanty sú potrebné na zníženie cholesterolu a pomáhajú bojovať proti chorobám. Avokádo slúži ako dobrý ochranný prostriedok v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam a mŕtvici. Čo sa týka tráviacej sústavy, prekvapivo napomáha v prevencii proti žalúdočným vredom a hnačke!
Ak sa vám to zdá málo, môžem ešte spomenúť látky spomaľujúce starnutie, protizápalovú schopnosť či zvýšenie imunitného systému.
Odporúčame prečítať: Výborný trik, ako predĺžiť avokádu životnosť!
Antioxidačné schopnosti
Štúdia na National University of Singapore spracovala mnoho testov, vďaka ktorým zistila, že avokádové semená poskytujú silné antioxidačné účinky. Olej v semene môže obsahovať viac ako 70% antioxidantov, oproti celému plodu.
Tráviaca sústava
V indickej medicíne má avokádo veľmi dôležitú úlohu. Dokáže vyliečiť, alebo minimálne omnoho zlepšiť, akékoľvek ochorenia hrubého čreva a črevných zápalov. Práve tieto ochorenia často spôsobujú hnačky a vážne problémy.
Rozpustná vláknina
Doktor Dr. Tom WU, N.M.D., zistil, že v avokáde je najvyššie množstvo voľne sa vyskytujúceho zdroja rozpustnej vlákniny. Táto forma vlákniny je u pacientov so srdcovými ochoreniami dôležitá, pretože pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Doktor odporúča spojiť konzumáciu avokádového jadierka aj s konzumáciou vločiek.
Odporúčame prečítať: Zbavte sa tuku a spevnite akúkoľvek časť svojho tela!
Ako avokádové jadro konzumovať?
Avokádové semená majú horkú a trpkú chuť, práve vďaka ich liečivým vlastnostiam. Aby ich bolo možné konzumovať, je potrebné odstrániť jemnú vrstvu hnedej kože, následne ich nastrúhame a na miernom ohni opečieme, pokým nedosiahnu červenkastú farbu.
V prípade, že vám samotná chuť nesedí, pripravte si z nich kašu pomocou mlynčeka na kávu, ktorým vyrobíte prášok, ktorý následné zalejete.
Môžete ho použiť aj ako ozdobu do šalátov, polievok, duseného mäsa, ryže, cestovín atď.
Varovanie: Príliš veľká spotreba avokádových semien môže spôsobiť zápchu kvôli ich obsahu trieslovín.
www.thinkstockphotos.com