Grécke citrónové kura s baby zemiakmi z jedného pekáča

grécke citrónové kura

Grécka kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou, výraznými chuťami a dôrazom na čerstvé suroviny. Jedným z ikonických pokrmov, ktoré dokonale vystihujú tieto princípy, je grécke citrónové kura so zemiakmi. V gréckych domácnostiach ide o obľúbené rodinné jedlo, ktoré sa pripravuje v jednej veľkej zapekacej nádobe a podáva sa priamo z rúry – horúce, voňavé a preliate šťavnatým výpekom s citrónovo-bylinkovou arómou.

Tento recept je ako stvorený na letné dni. Stačí niekoľko základných ingrediencií – kuracie stehná, zemiaky, cesnak, citrónová šťava, olivový olej a bylinky – všetko naložíte do jednej misy, zakryjete a necháte rúru pracovať za vás. Nie je potrebné nič podlievať, miešať, ani stáť pri sporáku. Výsledok je šťavnatý, aromatický a pritom takmer bez námahy.

Grécke citrónové kura je perfektným príkladom toho, ako málo stačí na dokonalé jedlo: žiadne zložité techniky, minimum riadu a maximálna chuť. Ak hľadáte recept, ktorý očarí celú rodinu a zároveň vám ušetrí čas, práve ste ho našli. Vyskúšajte tento stredomorský skvost, ktorý premení každodenný obed na zážitok hodný dovolenkovej taverny.

Recept na grécke citrónové kura so zemiakmi

Grécke citrónové kura je dokonalou kombináciou šťavnatého mäsa, voňavých byliniek a osviežujúcej citrusovej omáčky. Vďaka zemiakom sa z tohto jedla stáva sýte jedlo, ktoré si však zachováva ľahkosť stredomorského štýlu. Príprava je jednoduchá, chuť výsledku nezabudnuteľná – ideálne na letný obed či večeru bez zbytočnej námahy.

Ingrediencie na grécke citrónové kura

  • horné kuracie stehná s kosťou
  • baby zemiaky
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťava z 3 citrónov
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 šálka kuracieho vývaru alebo vody
  • soľ
  •  cibuľová soľ
  • podľa chuti oregano, rozmarín, tymian

Postup prípravy

Kuracie stehná umyjeme, osušíme a z oboch strán ich osolíme a okoreníme cibuľovou soľou, oreganom, rozmarínom či tymianom podľa chuti. Vložíme ich do zapekacej misy vhodnej do rúry.

Baby zemiaky prekrojíme na polovice. V mise ich premiešame s 2 lyžicami olivového oleja, soľou, koreninami a 4 rozpučenými strúčikmi cesnaku. Takto ochutené zemiaky uložíme ku kuraciemu mäsu do zapekacej misy a zvyšný olej z misy nalejeme na vrch kuraciny.

V malej miske si pripravíme omáčku z čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, zvyšných 2 lyžíc olivového oleja a dijonskej horčice. Omáčku rovnomerne nalejeme na kuracie mäso a zemiaky. Kurací vývar (alebo vodu) vlejeme len na dno zapekacej nádoby – nie na mäso, aby sme nezmyli chuť omáčky. Miernym naklonením nádoby zabezpečíme, že vývar pokryje celé dno.

Na vrch rozložíme zvyšné celé strúčiky cesnaku. Misu prikryjeme papierom na pečenie a alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 1 hodinu. Potom odkryjeme a pečieme ešte 45 minút, kým vrch krásne nezhnedne, mäso sa neupečie a zemiaky nezmäknú. Na záver môžeme zapiecť pod grilom 2–3 minúty, no dávame pozor, aby sa nevydusila chutná šťava na dne – tá je na tomto jedle najlepšia!

Hotové kuracie mäso aj zemiaky podávame preliate šťavou z výpeku, ktorú si každý môže vychutnať ako lahodný dip.

recept na kura
instagram.com/eatsbysar

Čo podávať ku gréckemu citrónovému kuraťu?

Grécke citrónové kura s baby zemiakmi má samo o sebe výraznú chuť, no ak chcete jedlo obohatiť, skvele sa k nemu hodí svieži grécky šalát s paradajkami, uhorkou, červenou cibuľkou, olivami a kúskami feta syra. Výbornou voľbou je aj tzatziki – jogurtovo-uhorková omáčka s kôprom a cesnakom, ktorá príjemne zjemní citrusovú chuť kurčaťa.

Ak hľadáte sýtejšiu prílohu, siahnite po gréckej pite, kuskuse, pečenej zelenine alebo bulgure. Kto obľubuje menej tradičné kombinácie, môže vyskúšať aj ľahké cestoviny s olivovým olejom a bylinkami. Nezabudnite podávať aj citrónové mesiačiky a prípadne pohár suchého bieleho vína – napríklad odroda Assyrtiko je skvelou voľbou.

Chuť leta na tanieri

Grécke citrónové kura v spojení so sviežimi, jednoduchými prílohami vytvára dokonalý letný obed či večeru. Stačí pár doplnkov a máte jedlo ako z dovolenkovej taverny.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/eatsbysar

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.