Hrozno a jeho účinky na zdravie

Počas jesenného obdobia dozrievajú v našich záhradách rôzne druhy ovocia a zeleniny. Jedným z nich je aj hrozno, ktoré je v týchto dňoch na vrchole svojej sezóny. Jeho malé bobuľky zelenej alebo tmavomodrej farby so šťavnatou dužinou obsahujú množstvo vitamínov a minerálov potrebných pre ľudský organizmus. Strapec hrozna posilní imunitu, regeneruje pokožku a pomôže pri bolestivej menštruácií.  

 

 Rýchly zdroj energie

 

Hrozno obsahuje viac ako 80%  vody a v priemere 18% hroznového cukru. Ten slúži ako výborný zdroj rýchlo dostupnej energie, ktorá na rozdiel od rafinovaného cukru nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tým zabraňuje prudkým návalom hladu. Neodporúča sa konzumovať diabetikom a ani ľuďom s nadváhou, pretože ak nespálite energiu dodanú z cukru, uloží sa do tukových zásob. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahujú bobule hrozna?

Hrozno obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý  posilňuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť proti nachladeniu a považuje sa za účinný antioxidant. Z minerálnych látok sa v hrozne nachádza najmä draslík, fosfor, horčík a mangán.

 

Jedenie hroznových bobúľ pomáha pri liečbe zápchy, žlčových a obličkových kameňov, zmierňovaní bolesti pri menštruácii a čistení tráviacej sústavy. Vďaka obsahu kremíka v hrozne, posilňuje nechty, vlasy, regeneruje pokožku a má omladzujúce účinky.

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

 Nadýchaný hroznový koláč

 

Recept:

  • 300 g čerstvého hrozna
  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g rozpusteného masla
  • 150 ml mlieka
  • 120 ml oleja
  • 1 a ½  čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

 

Najskôr v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Potom pridáme roztopené maslo, mlieko, olej a všetko dobre premiešame. Pomaly primiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Cesto vlejeme do tortovej formy a navrch poukladáme umyté bobuľky hrozna. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

 

 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Hrozno a jeho účinky na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

16 komentárov

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

23.09.2016 10:23

uz sa tesim ako si dam po praci domace hrozienko

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.09.2016 12:47

mnam niet nad to domáce bez chémii

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

24.09.2016 06:20

Hrozienko treba papať :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.09.2016 22:43

ráno pôjdem do záhrady a hneď si jedno odtrhnem

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

26.09.2016 08:19

My doma milujeme hrozno a najmä moje detičky :)

Vaše meno:

Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

26.09.2016 13:38

Milujem hrozno, najradšej mám však biele.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

01.10.2016 07:11

hrozno je dobrá varianta deťom na desiatu namiesto sladkosti

Vaše meno:

Marián Pjatak

Marián Pjatak

06.10.2016 00:02

Super recepti, použijem niejaky a potom sa vyjadrim či aj chutilo,nielen vyzeralo.

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

18.10.2016 21:25

Zjem aj koláč, ale čerstvé je úžasné. Mám rada aj také s malými bobuľami, ktoré niektorí označia ako kyslé.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.10.2016 11:09

Domáca úroda hrozna sa už minula.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 14:17

No u nás je hrozno veľmi často na tanieri :)

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:42

Domáce najlepšie

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:43

Dobré tipy

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:43

Dobre vedieť

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

08.08.2018 15:03

My máme hrozno biele aj čierne v záhrade, takže keď mi zachutí, stačí si ísť odtrhnúť a vychutnať si ho, je vynikajúce, plné vitamínov:))

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.09.2018 21:58

Mňamký hrozno mám rada kupujm ho čadto

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.