Hrušky vždy boli a zrejme aj zostanú tak trochu v tieni jabĺk. Hrušky si však rozhodne nezaslúžia byť podceňované, pretože dokážu účinne chrániť telo pred negatívnymi vplyvmi. A ako ste na tom s hruškami vy? Sú súčasťou vášho jedálnička alebo po nich siahnete len sporadicky? A viete vôbec, čo toto sladké ovocie špecifického tvaru aj chuti obsahuje? Priveľa otázok, ktoré vám zodpovieme v nasledujúcom článku. V hlavnej úlohe: Hrušky!
V čom majú navrch oproti jablkám?
Nie, určite nehodláme pliesť hrušky s jablkami, ale toto by ste mali vedieť: Hrušky majú v sebe oveľa viac pektínu, než jablká! Čo to v preklade znamená? Pektín je typ vlákniny, ktorý znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred rakovinou hrubého čreva, podporuje vyváženú hodnotu cukru v krvi a okrem toho všetkého vytvára správne črevné prostredie a chráni srdce.
Ak si teda doprajete jednu-dve hrušky medzi raňajkami a obedom alebo neskôr na olovrant, dokonale vám utíšia hlad a nebudete mať potrebu vyjedať, čo vám príde pod ruku. Hrušky vám zároveň poskytnú rýchly a prirodzený zdroj energie, takže vďaka tomuto ovociu viete účinne vykrútiť krk aj jarnej únave.
Neprehliadni: Prečo naše telo potrebuje chróm? Nájdeš ho v týchto potravinách!
Hruška = ovocie bohov
Ako vidíte, pozitívnych účinkov pektínu je naozaj neúrekom, preto si hrušky, ktoré sú bohatým zdrojom tejto vlákniny, zaslúžia viac našej pozornosti. Veď nie nadarmo je hruška nazývaná aj ako ovocie bohov. Toto šťavnaté ovocie totiž ohúrilo už starovekého básnika Homéra. A hoci sezónou hrušiek je jeseň, na pultoch obchodov ich nájdete celoročne, teda aj teraz, na jar.
Aby sme však boli presní, existujú aj letné či zimné odrody hrušiek. Ak ste však z tých, ktorým pojem hruška evokuje ovocie, ktoré je buď také mäkké, že po zahryznutí vám celé stečie do výstrihu alebo naopak, také tvrdé, že si na ňom idete vylámať zuby, nezúfajte. To ešte nie je dôvod na toto zdravé ovocie zanevrieť. Veď napríklad taká stredne veľká hruška pokryje asi 12% odporúčanej dennej dávky vitamínu C.
Hrušky detoxikujú telo a upravujú trávenie
Odplavte toxíny z tela, vďaka hruškám! Ak budete hrušky pravidelne konzumovať, pomôžu vám tiež zbaviť sa zažívacích ťažkostí. Skvelé výsledky sa vďaka hruškám dosahujú aj pri reumatizme, osteoporóze a artritíde. Zaujímavé je, že hrušky dokážu utíšiť aj bolesť v krku a kašeľ (vo varenej a pečenej podobe) či zabojovať proti močovým kameňom.
Hrušky majú jedinečnú a naozaj výbornú chuť, no zanedbateľný nie je ani fakt, že sú mimoriadne nízkokalorické a ľahko stráviteľné. Ich konzumácii hrá do karát aj to, že nespôsobujú alergie. Hrušky ale v sebe skrývajú aj meď, vápnik, fosfor, železo a draslík. Tie najvzácnejšie látky má hruška v šupke, preto ju pred jedením neodstraňujte!
Pozri aj: Lykopén s protirakovinovými účinkami: Nájdeš ho v týchto potravinách!
Niekoľko zaujímavostí o hruškách:
- Ich najväčším pestovateľom je Čína.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu B posilňujú nervový systém, preto ich pravidelne jedzte, ak bývate podráždené a vystresované.
- Obsahujú tiež glutatión, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec – chráni organizmus pred infarktom, mozgovou príhodou aj rakovinou.