Hubári a hubárky, pozor! Pomaly, ale isto sa začína hubárska sezóna, a tak veríme, že aj počasie nám dopraje dostatok vlahy, aby sme sa v lesoch mohli tešiť z akej-takej úrody. Ak však s hubárčením ešte len začínate, zídu sa vám osvedčené tipy a rady, ako spracovať a uskladniť huby. Preto nikam neodchádzajte a skôr, než vyrazíte na pravú poctivú hubačku, pripravte sa na ňu tak dôkladne ako to len ide!
Je len málo ľudí, ktorí huby naozaj nemusia. Preto sa tak hrdíme pred susedmi aj na sociálnych sieťach fotkami košíkov, plných húb. Hubárska sezóna, kedy nás príroda zase raz obdaruje niečím chutným, už je pomaly, ale isto za dverami, preto je dobré pripraviť sa na ňu aj po teoretickej stránke. A hoci dlhoročné vášnivé hubárky už majú tieto tipy isto v malíčku, nebude na škodu pripomenúť si osvedčené rady vhodného spracovania a uskladnenia húb, aby vám vydržali čo najdlhšie.
Základom je spracovať huby v ten deň, ako ste ich nazbierali. A keďže praženica s hubami na raňajky, hubová polievka na obed a vyprážané huby na večeru sú výborným menu tak na jeden deň, zvyšok čerstvých húb bude potrebné čo najskôr spracovať a uskladniť.
Neprehliadni: Poznáš tieto liečivé huby? S telom dokážu viac, ako si myslíš!
Toto sú spôsoby, ako spracovať huby:
- Schladenie – huby rozkrojte aspoň na polovicu, ale neumývajte a zdravé časti (bez červíkov) si uskladnite v chladničke, avšak nie v uzatvárateľnej nádobe, ale tak, aby mohli voľne dýchať. Pozor, takto huby skladujte maximálne tri dni!
- Sušenie - huby v prvom rade dôkladne očistite, vyberajte len zdravé kúsky a pokrájajte na plátky. Uložte ich na sieťku, záclonu, gázu alebo hodvábny papier a sušte na dostatočne vzdušnom mieste, pričom prístup vzduchu zabezpečte aj zospodu. Najneskôr po dvoch dňoch huby skontrolujte a obráťte. Riešením, rýchlym a jednoduchým, je samozrejme aj sušička, no huby môžete sušiť aj zavesené - ponavliekané na niti. Nesušte ich však na priamom slnku, skôr v tieni. Po vysušení huby skladujte v sklenených uzatvárateľných nádobách.
- Zavarenie – je viacero spôsobov, ako si môžete huby zavariť, avšak jedným z najjednoduchších je spracovať ich vo vlastnej šťave. Pokrájané huby teda duste vo vlastnej šťave asi pätnásť minút, keď je voda vyparená, naukladajte ich do čistých pohárov, pridajte trochu soli, čierneho korenia a rasce a po vychladnutí huby zasterilizujte pri 100-stupňovej teplote.
- Zmrazenie - očistené a pokrájané huby vložte do vriacej vody a varte približne štyri minúty. Následne ich sceďte a nechajte vychladnúť. Posledným krokom bude poukladanie húb do čistých vrecúšok a zamrazenie.
Niekoľko dobrých rád na záver:
- Jedlo, ktoré obsahuje huby, nikdy nezamrazujte.
- Keď sú huby presušené, drobia a lámu sa, preto ich nesušte krátko, ale ani príliš dlho.
- Sušiť môžete takmer všetky druhy hríbov, nesušte však bedle, rýdziky a masliaky, pretože bývajú napádané plesňami.