Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.
Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.
Pozri aj: Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne
Medovníky podľa tohto recepu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.
Ingrediencie
Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:
- 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
- 350 g práškového cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 balenie perníkového korenia
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 5 lyžíc medu
- 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov
Bude ťa zaujímať: Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?
Postup
- Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
- Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
- Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
- Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
- Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
- Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
- Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
- Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
- Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
- Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
- Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.
Prajeme vám dobrú chúť!