Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.

 

Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.

 

Pozri aj: Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

 

Medovníky podľa tohto recepu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.

ingrediencie na medovníky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie

Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:

 

  • 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
  • 350 g práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 5 lyžíc medu
  • 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov

 

Bude ťa zaujímať: Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?

medvníky pečieme v rúre

Zdroj: Shutterstock®

Postup

  1. Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
  2. Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
  3. Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
  4. Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
  5. Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
  6. Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
  7. Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
  8. Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
  9. Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
  10. Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
  11. Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.

Prajeme vám dobrú chúť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

46 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

10.12.2017 01:28

Určite tento recept vyskúšam, aj keď mám tiež taký, s ktorým medovníčky vydržia pomerne dlho. A hlavne sa teším ako budeme s dcérou zdobiť, to je úplne skvelý relax :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.12.2017 07:19

mám svoj recept kde idú aj pomleté orechy a ten za žiadny nevymením..

Vaše meno:

benynka

benynka

10.12.2017 11:07

veľakrát som skúšala medovníky a vždy mi stvrdli, ale asi ešte raz vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.12.2017 23:19

Mám podobný, ale rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.12.2017 07:51

aj my máme dobrý recept keď sú medovníčky hneď mäkké... ale rada skúšam aj nové recepty a keďže medovníčkov na Vianoce nikdy nie je dosť určite vyskúšam ... a možno z nich urobím balíčky pre najbližších... nech si aj oni pochutia :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 08:40

odskúšané - zjedené, idem robiť znova

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

11.12.2017 09:19

Vyskúšam piecť medovníčky podľa tohto receptu...ďakujem za recept

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:42

Moc medovniky nepeciem , ale vyskusam tento recept.

Vaše meno:

Dominika Pňačková

Dominika Pňačková

11.12.2017 09:50

už dlho hľadám ten "správny" recept na najlepšie medovníčky...vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.12.2017 11:06

všetky, aj zaručene mäkké medovníčky som mala vždy tvrdé :-( tak skúsim tieto..

Vaše meno:

Alena Pagáčová

Alena Pagáčová

11.12.2017 12:05

jeden receptík mám, ale vyskúšame možno bude lepší...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.12.2017 12:09

Super dakujem,urcite vyskúsam,recepty striedam..

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

11.12.2017 13:12

Na medovníčky mám svoj overený a odskúšaný recept, ale zdobenie nie je mojou silnou stránkou. Mám však kamarátku, ktorá zdobí ako keď bičom plieska; je veľmi šikovná - asi to dostala do vienka, ktovie.

Vaše meno:

marcela harnosova

marcela harnosova

11.12.2017 15:40

vyskusam,ak nahodou budu tvrde tak dam do mikrotenoveho sacika a kusok cerstveho chlebika a zarucene zmeknu

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

11.12.2017 16:19

každý rok skúšam iný recept

Vaše meno:

Andrej Janko

Andrej Janko

11.12.2017 16:59

Recept vyzerá fajn, perníčky na obrázku úžasné. Vyskúšame a uvidíme ći budú dobré.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

11.12.2017 17:28

Super, ďakujem, určite vyskúšam. Tiež mám vyskúšané rôzne receptíky, niektoré sa zadarili, niektoré naopak :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.12.2017 18:31

na Vianoce medovníky nepečieme, u nás "idú" koláčiky z lineckého cesta a guľky gaštanové a kokosové

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

11.12.2017 18:34

mám vyskúšaný recept na medovníky ,ktoré sú hneď mäkké, používam ho roky a už ho nemením ;) Tieto vaše sú krásne zdobené

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.12.2017 19:05

super, vyskúšam

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

11.12.2017 19:05

musím vyskúšať tento recept pretože moje medovníčky vždy do Vianoc stvrdnú

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

11.12.2017 20:00

už som vyskúšala viaceré recepty, no nebola som celkom spokojná,asi niekde robím chybu

Vaše meno:

Ivan Slávik

Ivan Slávik

11.12.2017 20:14

aj ja mám výborný recept, kedy sú medovníčky hneď mäkké

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.12.2017 21:05

Mam velmi podobny recept a medovnicky su naozaj hned makke a take aj vydrzia, az kym sa vsetky nezjedia.

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

12.12.2017 06:55

Tento recept si uložím. Tento rok už mám medovníky napečené.

Vaše meno:

Andrea Gezeova

Andrea Gezeova

12.12.2017 12:55

Mala by som vyskúšať.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

12.12.2017 14:16

Vianoce bez perníčkov ani nie sú tie pravé.vôňa klinčekov a škorice mi pripomína detstvo a moju maminku,ktorá perníčky aj krásne zdobila.škoda,že som ten talent po nej nezdedila.

Vaše meno:

Erika Golhová

Erika Golhová

12.12.2017 21:25

Veľmi ma potešil recept na medovníky. Pečiem ich už 35 rokov, ale lepšie som ešte nejedla. Sú mäkké,chutné, s cestom sa dobre pracuje. Aj kvôli takýmto receptom milujem portál Kam za krásou.

Vaše meno:

Mariana Kolčáková

Mariana Kolčáková

12.12.2017 21:55

skúšam stále nové recepty, ukladám si do pc aj tento...dúfam, že ma nesklame...

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

13.12.2017 16:30

Skúšala som raz a nevyšlo to, tak skúsim tento recept :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.12.2017 21:52

hmmmm,vyskúšam ;)

Vaše meno:

Katarina S

Katarina S

14.12.2017 07:10

stojí za vyskúšane, no mala by mi stačiť polovičná dávka.

Vaše meno:

Katarína Gašová

Katarína Gašová

14.12.2017 11:31

Používam ten istý recept, len nedávam práškový cukor ale 450g medu, pečiem ich presne 6 minút pri 200°C a hneď z plechu ich dávam do dózy, ktorú uzavriem a otváram ju len vtedy keď ich vyberám. Okamžite zmäknú, len ich treba uzavrieť do dózy. A do dózy dávam aj kúsok jabĺčka :)

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

14.12.2017 16:41

mňamka :) velmi rada vyskúšam

Vaše meno:

Mária Beniačová

Mária Beniačová

15.12.2017 01:13

Už som vyskúšala viacero receptov na medovníky. Všetky boli chutné. Určite budú dobré aj tieto.

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

15.12.2017 14:10

vyskúšam,dakujem

Vaše meno:

Terezia Piskurova

Terezia Piskurova

16.12.2017 16:11

najradšej máme s kryštálového cukru a hoci sa nám skoro vždy "rozlejú" padnú ako prvé

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

17.12.2017 21:21

Tento recept vyzerá skvele rada vyskúšam :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.12.2017 20:42

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

20.12.2017 21:13

vyskúšam , dobrý recept

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

24.12.2017 09:44

Milujem medovníky :-) Sú krásne zdobené :-)

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

24.12.2017 15:09

keď bude príležitosť, vyskúšam.. teraz už sú napečené

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 11:52

ja mám iný recept, ale su tiež stále mekučké :)

Vaše meno:

Alena Mattová

Alena Mattová

26.12.2017 21:51

perníčky pečiem každé Vianoce,más síce trochu iný recept,no vyskúšam aj ten

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

28.12.2017 22:27

mám viacero receptov na medovníky

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

05.01.2018 10:51

Vianoce bez voňavých medovníčkov si neviem predstaviť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.