Jedlé kvety: Pestrofarebný gastronomický hit, ktorý musíš vyskúšať!

Rady skúšate nové veci? Čo tak vyskúšať jedlé kvety? Jar je v plnom prúde a okrem krásnych slnečných dní vás môžu potešiť aj tie najkrajšie kvety. Niektoré sú pekné v záhrade, iné vo váze a nájdu sa aj také, ktoré vyniknú na tanieri.

Znie to ako z čarovnej rozprávky, že kvety sú vynikajúce ako súčasť pokrmu. Nechajte sa vyviesť z omylu, kvety sú naozaj chutné! Je známe, že často jeme hlavne očami, a tak si nechajte nasýtiť oči aj brucho jedlými kvetmi. Ktoré sú jedlé a k čomu sa hodia? Poradíme vám s výberom kvetov na jednotlivé chody.

Kvety sú krásne aj chutné

Kvety nepatria iba do záhrady a čajov, ale aj na tanier. Prečo podľahnúť jedeniu kvetov? Prvý dôvod – estetika, je asi samozrejmý. Na torte s bledým krémom určite lepšie vynikne levanduľa, než kúsky čokolády a navyše, z kvetov sa nepriberá! Nielenže spravíte z obyčajnej torty umelecké dielo, ale zachováte si aj štíhlu líniu a niektoré kvety vám dokonca ponúknu ešte viac!

Ak ste už o zdobení jedla kvetmi počuli, určite ste si pomysleli, že ide iba o okrasnú dekoráciu. Kvety sú však mimoriadne chutné, teda aspoň tie, ktoré sa odporúčajú jesť. Existuje dokonca viac, ako 70 druhov, ktoré sa zaraďujú medzi jedlé kvety a stále patria medzi gastro hit. Na ktorý pokrm sú vhodné a čo všetko s nimi môžete v kuchyni robiť, sa dočítate ďalej.

Odporúčame: Najlepšie ingrediencie do šalátu: Tejto netradičnej chuti neodoláš!

zdravé raňajky

Zdroj: Shutterstock®

Ruža

Kvet, ktorý patrí všetkým zaľúbeným a je stelesnením lásky. Ale láska ide aj cez žalúdok a presne preto odporúčame jesť ružu. Láska, ktorú vám partner prejaví kyticou ruží, je klišé, ale má svoje opodstatnenie – priaznivo pôsobí na psychiku a upokojuje. Je jedným zo zdrojov vitamínu C, ktorý máme radi a ešte radšej ho má naše telo. Už odpradávna ľudia využívali ružové kvety pri prechladnutí, pri zápaloch hrdla alebo ďasien a pri problémoch s trávením.

Ruža sa používa aj v kozmetike a známa je hlavne ružová voda, ktorá blahodarne pôsobí na pokožku. Ak sa rozhodnete využiť všetky tieto prínosy a spríjemniť si sobotňajšie popoludnie, vyskúšajte pridať kvety z ruže do džemu, čaju, na dezerty alebo aj do šalátu! Pamätajte, čím tmavšia ruža, tým výraznejšia chuť.

Odpadneš: Konopné semená v kuchyni: Sú naozaj neškodné?

jedlá ruža

Zdroj: Shutterstock®

Kapucínka

Málo známa kvetina, hlavne ak nie ste vášnivý záhradkár. Avšak táto rastlina je známa už dlhé roky, hlavne pre svoje dezinfekčné vlastnosti. Použiť ju môžete pri liečbe ochorenia bakteriálneho pôvodu, ako je napríklad zápal močových alebo dýchacích ciest. Dobre vplýva na vlasy a pokožku, pretože bráni vypadávaniu vlasov a tvorbe lupín. Kúpeľ s touto bylinkou vám pomôže pri menštruačných bolestiach a využiť ju môžete aj pri varení.

Keďže má podobnú chuť ako žerucha, hodí sa hlavne k pikantným jedlám. Pridajte ju aj do šalátov, polievok alebo nátierok, a to pomletú. Jej krásne, oranžové kvety sa hodia aj na dozdobenie jednohubiek a navyše povzbudzujú trávenie.

jarné recepty

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľa

Najznámejšia a najobľúbenejšia rastlina, hlavne v lete, ktorá je príjemná nielen svojou vôňou a farbou, ale aj chuťou, to je levanduľa. Pozitívne účinky na telo sú naozaj pozoruhodné a najdôležitejší je jej vplyv na mozog. Dokáže príjemne uvoľniť, odstrániť bolesť hlavy a pomôže pri nespavosti. Takže si asi viete predstaviť, aké chutné musia byť jedlá, v ktorých sa nachádza.

Použiť ju môžete ako do sladkých, tak aj slaných pokrmov, čerstvú aj sušenú. Dobrou voľbou je aj pomletá levanduľa, ktorú si vyrobíte v mlynčeku na kávu. Vynikajúca je v domácich sušienkach, ktoré určite vyskúšajte!

Vyskúšaj: Medvedí cesnak: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

jednohubky

Zdroj: Shutterstock®

Fialka

Kvety tejto malej krásky chutia presne tak ako vyzerajú – sladko a jemne. Je preto jasnou voľbou pri príprave sladkých koláčov alebo slávnostných tort. Fialka je známa hlavne kvôli priaznivým účinkom pri dýchacích problémoch, pri chronickom kašli, zachrípnutí a pri zahlienení. Odporúča sa vyskúšať kandizovanú fialku, ktorá je vraj najchutnejšia. Pridať ju môžete dokonca aj k mäsovým pokrmom, ktoré zjemní a zvýrazní ich chuť.

Pozor si dajte pri dávkovaní, pretože je možné sa predávkovať kvetmi, a to sa prejaví nevoľnosťou a vracaním! Je preto vhodné neužívať ju často.

ako si vyrobiť ľad

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, pokiaľ ste sa práve aj vy stali milovníčkami jedlých kvetov alebo k nim chcete patriť, dodržujte pri ich výbere tieto základné pravidlá! Dobrú chuť.

  • Konzumujte vždy tie, ktoré dobre poznáte.
  • Vyberajte si tie, ktoré sú na konzumáciu určené, poprípade ste si ich vypestovali samy, bez postrekov či hnojenia.
  • Pred jedením vždy odstráňte všetky súčasti kvetov (piestiky, tyčinky) a jedzte iba lupienky.
  • Ak ste alergik, radšej sa konzumácii kvetov vyhnite.
  • Čerstvé kvetiny vám vydržia v chladničke až 10 dní, pokiaľ nemáte možnosť ich zjesť okamžite.
  • Jesť môžete aj: ďatelinu, fuksiu, nechtík, aksamietnicu, kvety pažítky, kvety cesnaku, borák, klinček, chryzantému, ibištek.

Tip: Vyskúšajte ich pridať do formičky na ľad, do pohára s vínom alebo letných osviežujúcich drinkov!

Mrkni sem: Natrhaj si brezové lístky a dopraj telu jarný detox!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.04.2018 18:03

Krásne, škoda zjesť!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.