Grilovanie sa stáva z roka na rok čoraz obľúbenejšou aktivitou, pretože v sebe spája samé dobré veci. Ale čo vám budeme hovoriť... Určite ste to už minimálne raz zažili. A hoci všade naokolo to priam srší pozitívnymi informáciami o grilovaní a zaručenými tipmi, ako z grilovaných jedál zostanete štíhle, predsa len stačí jediný chybný krok a kalórie a kilá začnú nabiehať ako huby po daždi. Kalorické grilované jedlá sú síce chuťovo výborné a preto sa na ne tešíme už od konca zimy, ale ak si nedáte pozor na to, čo vkladáte do úst, pravdepodobne sa to rýchlo odrazí na vašej postave. A to predsa nikto nechce. Pozrite sa, čomu je lepšie sa vyhnúť, aby ste si nemuseli v strede leta kupovať o číslo väčšie plavky!
Zaujme ťa: Kukurica na rôzne spôsoby podľa kalorickej hodnoty: Vyhni sa špekom!
Toto radšej nie!
- Chlieb: Chlieb a pečivo všeobecne býva najčastejšou prílohou ku grilovaným klobáskam alebo steakom, o bielych žemliach na hamburgery ani nehovoriac. Ak by ste však pečivo, plné bielej múky, radšej nahradili šalátom z čerstvej zeleniny, svoju postavu takmer vôbec neohrozíte. Veľkým zlom, hoci marketing výrobcov tvrdí opak, sú aj ryžové chlebíky. Ak teda chlieb, tak celozrnný ražný.
- Klobása: Tá má, v porovnaní s mäsom, oveľa viac kalórií a paradoxne aj tuku.
- Korenie: Ak je reč o grilovacom korení, radšej si ho odpustite a nahraďte kvalitným olivovým olejom (v rozumnom množstve) a bylinkami.
- Mäso: Predovšetkým povedzte nie mäsu s poriadne prepečenými okrajmi. Výnimku tvorí kvalitné kuracie a morčacie mäso a ryby, ideálne losos. Čomu sa však vyhnite, to je grilované bravčové mäso. Úplne šťastnou voľbou, ak chudnete do plaviek, pre vás nebude ani grilované kuracie stehno a grilované kuracie krídelká, avšak nazvime to menšou pohromou, než je bravčový bôčik.
- Nápoje: Pokiaľ ide o pitie, veľa kalórií sa nachádza napríklad v nealkoholickom mojite, v rôznych ochutených sladených nápojoch a bielom víne, takže lepšou voľbou bude buď citrónová voda alebo pivo či červené víno.
- Syr: Hoci by ste to asi nepovedali, grilovaný hermelín či encián sú doslova kalorickou pohromou.
- Zelenina: Čerstvá je síce ideálnou voľbou, ale ak vám nejaká tá kalória navyše predsa len neukrojí z pokojného spánku, tak si doprajte grilovanú cuketu, červenú papriku alebo cibuľu.
- Živánska: Uznávame, živánsku sa nedá nemilovať. Ale na druhej strane, spolu s ňou dostávate do tela nie mále množstvo tukov a kalórií.
Bude sa ti páčiť: Ako v tele zvýšiť dobrý HDL cholesterol? Pomôžu ti tieto potraviny!
Pre porovnanie sme pre vás zozbierali aj jednotlivé kalorické hodnoty na 100 gramov:
- bavorské grilovacie klobásky 1304 kJ
- brusnicová marináda k mäsu 2415 kJ
- grilovaná kukurica so soľou a maslom 1319 kJ
- grilovaná klobása so syrom 1239 kJ
- grilovaná papriková slanina 1373 kJ
- grilované jahňacie kotlety 1536 kJ
- grilovaný bravčový bôčik 1339 kJ
- grilovaný hermelín 1259 kJ
- grilovaný syr halloumi 1344 kJ
- grilovaný údený pološtiepok 1202 kJ
- pšenično-ražný chlieb 1023 kJ
- živánska 919 kJ
Ak, naopak, hľadáte na grilovanie niečo viac či menej nízkokalorické, vyskúšajte toto (hodnota na 100 gramov):
- grilovaná cuketa 190 kJ
- grilované kuracie stehno 719 kJ
- grilované morčacie prsia 565 kJ
- grilovaný losos bez kože 532 kJ
- kváskový ražný chlieb 435 kJ
Neprehliadni: Trápi ťa únava a bolesť brucha? Pozri, čo môže byť za tým!
Grilovanie nemusí byť strašiakom, avšak netreba ho ani podceňovať
Nech už sa rozhodnete ugrilovať si čokoľvek, stále je to len príprava jedla spôsobom, ktorý sa nedá považovať za úplne zdravý, nech už by sme sa akokoľvek snažili. Preto sa nenechajte príliš strhnúť grilovacou náladou a vytvorte si z grilovania občasný príjemný zážitok, nie pravidelný spôsob prípravy večere. Myslite totiž na vznik karcinogénnych látok odkvapkávaním tuku z mäsa do žeravých uhlíkov. Tie následne vytvárajú dym, ktorý sa vracia späť do grilovaných pokrmov. Rozhodne vás ale nechceme demotivovať od tejto obľúbenej letnej činnosti.
Odporúčame: Piješ energetické nápoje? Pozri, čo dokážu napáchať v tvojom tele!
Grilovanie je úžasné, veď vás vytiahne z gaučov na vzduch, rodine aj priateľom dáva veľkú možnosť tráviť čas inak, než po zvyšok roka, no predovšetkým spolu a ešte aj spájate príjemné s užitočným. O to viac je však prospešné dopriať si tento jedinečný moment len raz za čas a uchovať tak jeho čaro bez toho, aby vám zovšednel. A v neposlednom rade bez toho, aby ste si museli po lete kompletne meniť šatník a absolvovať odtučňovacie kúry.