Suroviny na prípravu:
- ¾ H červenej šošovice (lúpaná, polená)
- 5 ks nakrájané zemiaky
- 1 ks mrkva
- 1 ks cibuľa (červená alebo biela)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného)
- 140 g paradajkového pretlaku
- 1,5 kocky zeleninového bujónu
- 1 l vody
- 1 PL trstinového cukru
- ½ ČL soli
Šošovicová polievka recept + postup prípravy:
1. Najprv si očistíme zeleninu, očistíme si cibuľu a cesnak, mrkvu a zemiaky ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nakrájame na kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Zázvor si očistíme. Pripravíme si zeleninový vývar z jedného litra vody a jeden a pol kocky zeleninového bujónu.
2. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný zázvor. Ak nemáte čerstvý zázvor, použite sušený, no s čerstvým je polievka lepšia.
Odporúčame vyskúšať: Recept na chutný domáci burger
3. K cibuľke, cesnaku a zázvoru pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a krátko osmažíme. Pridáme paradajkový pretlak, lyžicu cukru a pol lyžičky soli. Všetko premiešame, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
4. Keď sú zemiaky skoro úplne mäkké, pridáme ¾ H červenej šošovice a varíme približne 20 minút. Šošovica zväčší svoj objem a polievka bude krásne hustá. Po 20 minútach odstavíme polievku z ohňa a môžeme podávať. Na dozdobenie a dochutenie sa hodí aj kyslá smotana.
Odporúčame vyskúšať: Slané talianske tyčinky - Grissini
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk