Tipy pre pestovateľov: Ako na presádzanie izbových rastlín, kedy je ideálny čas?

Začala sa nám jar, ktorá láka všetkých záhradkárov do svojich záhrad. Konečne teplejšie počasie nám umožňuje začať zveľaďovať práve záhradu, ktorá bude centrom našej pozornosti počas celého leta. Platí, že ako si záhradu na jar pripravíme, taká bude v lete. Ak si chcete užívať pohľad na kvety v plnej kráse a pochutnávať si na plodoch vašich stromov, mali by ste im venovať patričnú pozornosť. O pestovateľské práce sa však nemusia ukrátiť ani tí, ktorí bývajú v byte. Aj izbové rastliny potrebujú správnu starostlivosť na to, aby kvitli a prosperovali.

Jar je teda ideálnym obdobím na presádzanie izbových rastlín. Ide o obdobie, kedy rastliny začínajú ožívať. V zime zažívali vegetačné obdobie a jar je pre ne zvesťou, že začína teplejšie obdobie, počas ktorého všetky izbové rastliny rastú oveľa rýchlejšie. Počas jari by ste sa teda mali vrhnúť na kontrolu všetkých izbových rastlín a skontrolovať im predovšetkým zeminu – tým, ktoré to potrebujú, tak ju vymeňte. Tie, ktorým je už črepník malý, presaďte do väčšieho.

substrát pre izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Každoročné jarné presádzanie rastlín?

To, že nastala jar hneď neznamená, že by ste sa mali pustiť do presádzania vašej izbovej džungle. Nie všetky rastliny potrebujú meniť zeminu každý rok. Veľké a ťažké rastliny stačí presádzať každé tri roky – ak je to vo vašich silách. Veľké rastliny sú aj pomerne ťažké, preto presádzanie nemusí byť také jednoduché. V niektorých prípadoch môžete voliť cestu menšieho zla a vymeniť len vrchnú vrstvu zeminy.

Tiež pamätajte na fakt, že niektoré rastliny sa rady tlačia v kvetináčoch. Preto ani malý črepník nemusí byť automaticky dôvodom na presadenie kvetu. Napríklad taký zamiokulkas má rád tesnejšie kvetináče. Tiež platí, že ak by ste ho každý rok presádzali do väčšej nádoby, tým viac by sa rozrastal. Zväčša sa odporúča presadiť ho až vtedy, keď plastový kvetináč pod jeho ťarchou praskne. Izbové rastliny presádzajte, keď:

  • spozorujete žltnutie listov,
  • spod zeminy začnú vykúkať korene kvetov (prerastajú vrstvu substrátu),
  • sa vytvorila pleseň alebo spozorujete škodcov v zemine,  
  • sa kvetináč a celá rastlina prevracia.

Substrát pre izbové rastliny

Ak sa už pre presádzanie rozhodnete alebo vás to donútia okolnosti, zamerajte svoju pozornosť na výber ideálneho substrátu pre izbové rastliny. Aj v tomto prípade môžete byť zmätené, nakoľko existuje niekoľko typov substrátov. Nenechajte sa zlákať univerzálnym substrátom. Mnohé izbové kvety vyžadujú mix rôznych typov pôdy, iný pomer živín a pod.

  • Substrát pre kaktusy a sukulenty – mal by obsahovať veľa piesku a väčších častíc (napr. kamienky).
  • Substrát pre kyslomilné rastliny (izbové azalky, paprade, mäsožravky,...) – ideálny je pre kyslomilný substrát.
  • Substrát pre orchidey – ideálny je taký, ktorý obsahuje len kôru, rašelinník, poprípade kokosové vlákno.
  • Substrát pre ozdobné rastliny, ktoré nekvitnú – pre tie je vhodný substrát pre palmy a zelené rastliny.
  • Substrát pre balkónové kvety – voliť môžete priamo špeciálne substráty na muškáty či begónie. Vo všeobecnosti však voľte taký, ktorý je určený pre jednoročné rastliny (obsahujú dostatok živín).

Pozri aj: Antúria a jej pestovanie: Ako zabezpečiť, aby u teba doma len prekvitala?

presádzanie kvetov

Zdroj: Shutterstock®

Drenážna vrstva v kvetináčoch

Pri presádzaní by ste mali myslieť aj na drenážnu vrstvu, teda vrstvu odvodnenia, vďaka ktorej predídete premočeniu izbovej rastliny. V tomto prípade máte dve možností – buď zvolíte kvetináč s dierkami na jeho spodku a následne ho vložíte do ozdobného črepníka, alebo siahnete po kvetináči bez otvoru, v ktorom vytvoríte drenážnu vrstvu.

Pri druhej možnosti sa ako drenážna vrstva používa najmä keramzit, kamienky, perlit či zeolit. Je však potrebné zaistiť, aby sa nám neprepadávala následná vrstva zeminy. Zvolenú drenáž je preto vhodné dosypať kremičitým pieskom, ktorý čiastočne vyplní prázdny priestor. Pamätajte však na to, že v takomto prípade by sa izbové rastliny nemali zavlažovať výdatnou zálievkou.

Ako izbové rastliny presádzať?

  1. Pripravte si substrát, nový kvetináč a izbovú rastlinu.
  2. Na dno kvetináča nasypte drenážnu vrstvu alebo priamo vrstvu substrátu a tú utlačte.
  3. Rastlinku s celým koreňovým balom vyberieme zo starého kvetináča a vložíte do nového.
  4. Dosypeme substrátom a utlačíme.
  5. Izbovú rastlinu vložíme do ozdobného kvetináča a polejem, aby sa rastlina v novom kvetináči pekne usadila.

Neprehliadni: Milovníci rastlín buďte ostražití: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE