Ako sa zbaviť molí v kuchyni? TOP triky, ktoré zaručené fungujú!

potravinové mole v kuchyni

Potravinová moľa, zavíjač múčny, je skutočnou nočnou morou, s ktorou sa pasujeme v mnohých domácnostiach. Kde sa táto potvorka vzala? Moľa pochádza z Ázie, odtiaľ sa dostala do Indie a potom do Severnej Ameriky. 

Koncom devätnásteho storočia sa preplavila na lodiach do Európy. Nenápadný hmyz je obrovským problémom najmä pre skladiská s múkou. Jeho larvy však požierajú aj iné potraviny.

Nikoho nepoteší, keď zbadá jemné vlákna tvoriace hrudky na povrchu sypkých potravín. Mnohokrát sa mole objavia i v tej najčistejšej domácnosti a dokážu nám narobiť plnú hlavu starostí. Ako sa zbaviť molí v kuchyni? Čo ich odradí? Vyskúšajte niektorý z trikov a zbavte sa neželanej návštevy.

Čo robiť, keď sa objavia mole?

Určite sa to stalo aj vám – otvorili ste dvierka skriniek v kuchyni a vyletel na vás malý hnedastý motýľ. Na nič nečakajte a pustite sa hneď do boja! Začnite dôkladným upratovaním:

  • poriadne skontrolujte obsah špajze a ak objavíte napadnuté potraviny, bez milosti sa ich zbavte. Nemá zmysel ich preberať či preosievať, pretože ak vyhodíte moľu alebo húsenicu, neznamená to, že ste sa zbavili nakladených vajíčok, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. Najlepšie spravíte, keď ich vložíte do vreca na odpadky a po dokončení ihneď vynesiete von.

  • skrinku dôkladne poumývajte a vystriekajte špeciálnym prípravkom alebo postrekom na potravinové mole, ktorý môžete dostať kúpiť v každej drogérii.

  • dobre skrinku prezrite, či nezbadáte niekde zakuklené húsenice molí, ktoré sa zväčša skrývajú na tmavých miestach. Keď ich úkryt nájdete, ihneď ich zlikvidujte – vyhoďte ich do smetného koša alebo vysajte vysávačom.

Ako použiť jablčný ocot proti potravinovým moliam?

Možno ste počuli o tom, že mnohé druhy škodlivého hmyzu milujú vôňu octu. Tá ich priťahuje ako magnet a nevedia sa proti nej brániť. Využite to a nalejte vínny ocot do malých misiek. Vložte ich do komory, špajzy alebo skriniek, v ktorých skladujete potraviny. Nenásytné mole sa v octe utopia.

Koreniny a bobkový list

Bobkový list je schopný ochrániť suché potraviny pred „zamolením“. Pôsobí ako spoľahlivý prírodný odpudzovač molí. Porozkladajte bobkový list na miestach výskytu tohto neželaného hmyzu a môžete lístok vložiť i priamo do múky alebo strúhanky. 

Niektoré aromatické druhy korenia tiež dokážu mole vyhnať z blízkosti potravín. Vynikajúcim  pomocníkom je škorica, klinček, nové alebo celé čierne korenie, ale aj mleté korenie.

potravinová moľa
Depositphotos

Domáci repelent z mäty piepornej

Mätový olej má mnoho využití v domácnosti a ničenie kuchynských molí je jedným z nich. Mätový olej nielen, že pomáha odpudzovať mole, ale tiež zabíja vajíčka. Vyrobte si repelent z mäty piepornej, a to nasledovne:

  • voda
  • biely ocot
  • 5 až 6 kvapiek mätového oleja

Zmiešajte rovnaké množstvo vody a octu v rozprašovači. Pridajte mätový olej a pretrepte, aby sa zmes spojila. Vystriekajte ňou poličky a skrinky v kuchyni či v špajze a následne utrite handričkou namočenou v horúcej vode.

Esenciálne oleje a bylinky, ktoré fungujú

Potravinové mole neznášajú akýkoľvek silný zápach. Na ich odpudenie môžete použiť zmes esenciálnych olejov, ako je céder, ktorý obzvlášť nenávidia, či levanduľa. Zmiešajte ich v rovnakom pomere, môžete pridať tiež ocot a vodu.

Ďalším účinným spôsobom sú vrecúška so zmesou silne voňajúcich bylín ako je levanduľa, rozmarín a tymian. Jednoducho ich zaveste do špajzy či komory.

Feromónové pasce: Efektívna kontrola populácie molí

Feromónové pasce sú účinným nástrojom na monitorovanie a znižovanie počtu potravinových molí vo vašej kuchyni. Tieto pasce obsahujú látky napodobňujúce prirodzené feromóny samíc, ktoré priťahujú samcov. Po prilepení na lepiacu plochu sa samce nemôžu rozmnožovať, čím sa prerušuje reprodukčný cyklus molí. 

Použitie feromónových pascí je jednoduché a bezpečné:

  • Umiestnenie: Pasce zaveste alebo položte do skriniek, špajze či iných miest, kde skladujete potraviny.

  • Bezpečnosť: Neobsahujú chemické insekticídy, takže sú vhodné aj do prostredia s potravinami.

  • Údržba: Pasce pravidelne kontrolujte a vymieňajte podľa potreby, aby ste zabezpečili ich účinnosť.

Skladovanie potravín
Depositphotos

Využitie chladu a tepla na elimináciu molí

Teplotné extrémy sú ďalším účinným spôsobom, ako sa zbaviť potravinových molí a ich vajíčok:

  • Mrazenie: Napadnuté alebo podozrivé potraviny, ako sú múka, orechy či sušené ovocie, vložte na 24 hodín do mrazničky. Nízke teploty účinne zničia larvy a vajíčka molí. 

  • Prehrievanie: Alternatívne môžete potraviny zahriať v rúre na 80–90 °C po dobu 30 minút. Tento postup je vhodný najmä pre suché potraviny, ktoré znášajú vyššie teploty bez poškodenia.

Účinná prevencia proti potravinovým moliam

Pokiaľ potraviny správne skladujete, mole k vám určite nezavítajú. Nikdy nenechávajte jedlo v otvorených baleniach. Mole sa dokážu dostať úplne všade. Bez problémov prehryzú papierové či igelitové vrecká, ale aj tvrdšie obaly potravín.

Zakúpte si preto špeciálne uzatvárateľné vrecká. Najlepšie však je, ak presypete všetky potraviny do dózy s pevným viečkom alebo do pohára s gumovým tesnením, do ktorých sa tento nepríjemný hmyz nedostane. Najmä suché potraviny ako je múka, cestoviny, ryža či ovsené vločky uchovávajte v uzavretých nádobách, ktoré dobre umyjete a vysušíte, predtým, ako do nich dáte potraviny.

Radšej vždy spotrebujte staršiu zásobu, než do nej prisypete novo kúpenú potravinu, aby nedošlo k prípadnému zmiešaniu s napadnutou potravinou. 

Pravidelne kontrolujte svoje skrinky, špajzu a miesta, kde skladujete potraviny. Kedykoľvek spozorujete čo i len jednu moľu, konajte rýchlo, aby ste zamedzili ich šíreniu. Koniec koncov, je jednoduchšie vyhodiť napadnutú potravinu ako čistiť celú špajzu či kuchyňu.

Ako predísť nákaze už pri nákupe potravín?

Mnohé napadnuté potraviny si domov nevedomky prinesieme už priamo z obchodu. Práve preto je dôležité byť obozretný už pri nákupe.

Na čo si dať pozor:

  • Preverujte obaly – vyhýbajte sa baleniam, ktoré sú prederavené, pokrčené alebo inak narušené. Aj minimálna diera môže byť vstupnou bránou pre mole.

  • Skontrolujte obsah – ak je to možné, pretraste balenie a sledujte, či v ňom nie sú hrudky, vlákna alebo pohyb. Tie môžu naznačovať prítomnosť lariev.

  • Kupujte v menších množstvách – namiesto veľkých balení je lepšie nakupovať potraviny častejšie a v menších dávkach, najmä ak ich neskladujete vo vzduchotesných nádobách.

  • Preferujte dôveryhodné značky a predajcov – kvalitné obchodné reťazce častejšie kontrolujú skladovanie a obmenu tovaru.

Aj keď sa potravinové mole môžu zdať ako drobný problém, v skutočnosti vedia narobiť veľké škody a nepríjemnosti. Zbaviť sa ich vyžaduje trpezlivosť, systematickosť a viacero preventívnych krokov. Kombináciou dôkladného čistenia, prírodných odpudzovačov, feromónových pascí a správneho skladovania potravín výrazne znížite riziko ich návratu.

Aktualizovaný článok: 24.05.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

26.10.2022 23:44

Ked som mala mole v špajzi, kúpila som si lepivú pásku (myslím, že to bolo priamo na mole), zavesila som ju na stenu a mole sa na ňu nachytali - prilepili a bol pokoj :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.