Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!

Nakladané uhorky sú snáď tou najznámejšou zaváraninou. V mnohých domácnostiach majú svoje nenahraditeľné miesto v špajze či chladničke. Ak máte aj vy radi zavárané kyslé uhorky a často si na nich pochutnávate, mali by ste vedieť jednu vec.

Šťava, v ktorej je zelenina uchovávaná, má totiž mnohé zdravotné prínosy. Okrem toho sa dá nálev z kyslých uhoriek využiť napríklad aj v domácnosti či v záhrade. Pozrite sa na všetky skvelé spôsoby použitia šťavy zo zaváraných uhoriek!

Čo dokáže nálev z uhoriek?

1. Šťava z kyslých uhoriek proti svalových kŕčoch

Pitím nálevu zo zaváraných uhoriek môžete predísť svalovým kŕčom. Táto voda totiž obsahuje elektrolyty, ktoré pomáhajú udržiavať synapsie, keď sa telo potí a stráca vodu. Deficit týchto látok môže viesť k spomínaným kŕčom. Sladkokyslý nálev dokáže účinne a rýchlo znížiť kŕče a upokojiť svaly. V tomto smere je o 45 percent účinnejší ako čistá voda.

Ak vás čaká dlhý tréning, doprajte si pred aj po ňom šťavu z uhoriek na doplnenie elektrolytov, akými sú sodík či draslík. Účinky nálevu z kyslých uhoriek nielenže môžete vyskúšať ako prevenciu pred vznikom kŕčov, ale rovnako aj pri ich zmiernení. Ak začnete pociťovať kŕče v nohách, tak sa napite z tejto zázračnej šťavy. 

Pozri aj: Slovenský ľudový odev: Od kolísky v kráse

pálenie záhy

Zdroj: Shutterstock®

2. Pitie uhorkovej šťavy pri pálení záhy

Pálenie záhy je veľmi nepríjemný zdravotný problém. Ľudia, ktorí tento stav dobre poznajú, určite vedia o spôsoboch, akými sa dá oheň v hrdle zahnať. Veľmi často sa na pálenie záhy používa napríklad sóda bikarbóna.

Skvelým pomocníkom však môže byť aj kyslá uhorková šťava. Hoci je kyslý, v žalúdku dokáže urobiť hotové divy. Mnohým ľudom pálenie záhy vyvoláva pikantné alebo práve kyslé jedlo. Šťava z uhoriek napriek tomu dokáže účinne vyrovnávať a neutralizovať žalúdočné kyseliny. Práve preto sa ju určite oplatí vyskúšať.

3. Použitie uhorkovej šťavy na bolesť hrdla

Siahnuť po náleve z uhoriek môžete aj pri bolestiach hrdla. Ak vám jeho kyslá chuť nevadí, zohrejte si ho a pokojne ho vypite. Zabojujete tak proti baktériám a vyrovná sa tiež hladina pH v hrdle.

Ak nie ste fanúšikom tejto kyslej chuti, skúste nálev použiť aspoň ako kloktadlo. Podobným spôsobom sa používa aj slaná voda, no šťava z uhoriek je na kloktanie určite príjemnejšia.

Pozri aj: ​Cesnakový čaj a jeho účinky: Neuveriteľné, čo všetko dokáže!

popálenie od slnka

Zdroj: Shutterstock®

4. Nálev z uhoriek na popáleniny

Ak to cez leto preženiete so slniečkom, šťava z kyslých uhoriek je tým pravým pomocníkom. Kombinácia octu a soli dokáže zmierniť svrbenie a upokojiť pokožku. Pomocou vatového tampónu či jemnej látky opatrne naneste šťavu na postihnuté miesta. Tá schladí popáleniny a prispeje k tvorbe novej kože. Vyskúšať ju môžete aj v prípade uštipnutia hmyzom.

5. Nálev z kyslých uhoriek proti opici

Aj na rannú opicu existuje množstvo overených domácich rád a my vám prinášame ďalšiu. Ak to nabudúce v noci preženiete s alkoholom, ráno si nezabudnite dopriať zopár poriadnych glgov zriedenej vody zo zaváraných uhoriek. Tá vyrovná hladinu elektrolytov, odstráni zápach z úst a upokojí žalúdok. Nálev vám môže pomôcť aj pri iných druhoch podráždeného žalúdka.

6. Šťava z kyslých uhoriek na podporu trávenia

Domáca kyslá uhorková šťava môže poslúžiť aj ako laxatívum, teda pomôže pri problémoch so zápchou. Uhorkový nálev podporí trávenie a dá črevá do pohybu. Ak vás trápi zápcha pravidelne, môžete v primeranom množstvo piť uhorkovú šťavu aj preventívne. Len to s ňou nepreháňajte, nie nadarmo sa hovorí, že všetkého veľa škodí. 

Odporúčame: Viete, aké zázraky robí zázvorová voda na lačný žalúdok?

drhnutie zaschnutých panvíc

Zdroj: Shutterstock®

7. Použitie uhorkovej šťavy v kuchyni

Vodou zo zaváraných uhoriek dokážete zachrániť oschnutú zeleninu. Vyskúšajte ju na noc ponoriť do nálevu a na druhý deň ju môžete použiť do polievky. Cez noc nasaje jemnú octovú príchuť. Šťavu môžete taktiež využiť pri príprave zeleninových nápojov alebo do polievok miesto octu.

Výborne so hodí napríklad do šošovicovej polievky. Nakoniec sa dá nálev z uhoriek použiť ako čistič. Dokáže totiž vrátiť lesk panviciam s medeným dnom. Po chvíľke drhnutia bude ako nová.

8. Nálev z uhoriek ako hnojivo pre rastliny

Uhorkový nálev môžete vyskúšať použiť aj ako hnojivo. Ak máte doma rastliny obľubujúce kyslú pôdu, ktorým žltnú listy, zmiešajte dve polievkové lyžice šťavy z uhoriek s dvomi šálkami vody. Zmes opatrne nalejte na hlinu, vyhýbajte sa rastline.

Uhorková voda pomôže aj pri rozmnožovaní. Napríklad hortenziám či rododendronom, ktoré potrebujú kyslú pôdu, poskytne potrebnú podporu k lepšiemu rozmnožovaniu.

Aktualizovaný článok: 4.9.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

28 komentárov

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

28.09.2017 01:32

Dobre vedieť, to som veru netušila.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

28.09.2017 06:03

to počujem prvý krát, zaujímavé, niektoré určite odskúšam

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.09.2017 08:33

no veru vylievam ... iba občas som nálev použila do šalátu :-)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

28.09.2017 10:16

ja nálev tiež vylievam

Vaše meno:

benynka

benynka

28.09.2017 15:18

vylievam ju, ale od teraz budem hnojiť hortenzie

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

28.09.2017 15:53

na popáleniny vyskúšam

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

28.09.2017 17:21

ani o jednom z týchto účinkov som nevedela.. párkrát sme tento nálev použili do zemiakového šalátu, inak nie..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.09.2017 17:31

tak to som ešte veru nepočula

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.09.2017 19:39

vylievame, skúsim na pálenie záhy

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.09.2017 20:07

Jaj , tak to teda vyskúšam - namočím zeleninu do uhorkovej šťavy a ideme robiť šošovicovú obľúbenú polievku ;-) A aj do rastliniek skúsim .. !!

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

28.09.2017 20:15

Vylievala som, ale už som si tu našla, kde to ju využijem. Zdieľam aj pre priateľov.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

28.09.2017 21:03

tak to je dobre vedieť, škoda že som ho akurát dnes vyliala :)

Vaše meno:

Monika Majdáková

Monika Majdáková

29.09.2017 10:27

Kyslé uhorky mám veľmi rada skoro ku každému jedlu. Keď otvorím nový pohár s chuťou sa stále napijem nálevu.Aj to že po opici zaberá som vedela, ale že s ním môžem hnojiť aj rastliny to som fakt netušila. Určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.09.2017 20:22

O kŕčoch a záhe som už čítala, nasledovné ma milo prekvapili, vďaka!

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

01.10.2017 16:55

Fíha, občas som sa trochu napila, ale že má až také využitie som netušila.

Vaše meno:

Andrea Šmihulová

Andrea Šmihulová

21.10.2017 17:41

Áno,roky používam na prívarky,a tiež na dochutenie polievok šošovicová, fazuľová,zemiaková kyslá,mliečna.Nakoľko mám uhorky v sladkokyslom náleve s kôprom,tak dodajú jedlu vôňu kôpru.Dlho sa mi nedarilo ochucovať jedlá po lyžičkách octu a cukru.Toto mi poradila jedna pani,t.č.už 90 rokov má.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.10.2017 14:27

toto ma dostalo!

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

03.11.2017 21:43

Taká vzácnosť sa nevylieva. Kyslé uhorky sú výborná potravina a nálev z tých domácich je ozaj delikátny, ktorému sa ten z obchodu určite nikdy nevyrovná.

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

03.11.2017 21:43

Taká vzácnosť sa nevylieva. Kyslé uhorky sú výborná potravina a nálev z tých domácich je ozaj delikátny, ktorému sa ten z obchodu určite nikdy nevyrovná.

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

03.11.2017 21:43

Taká vzácnosť sa nevylieva. Kyslé uhorky sú výborná potravina a nálev z tých domácich je ozaj delikátny, ktorému sa ten z obchodu určite nikdy nevyrovná.

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

03.11.2017 21:43

Taká vzácnosť sa nevylieva. Kyslé uhorky sú výborná potravina a nálev z tých domácich je ozaj delikátny, ktorému sa ten z obchodu určite nikdy nevyrovná.

Vaše meno:

Martina Styková

Martina Styková

19.11.2017 14:40

Zaujímavé rady,hneď vyskúšam.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

13.05.2018 16:41

já znám jen číslo 5. na opicu, jinak vylévám

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.05.2018 18:16

hm.. zaujímavé rady

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

06.10.2021 08:04

Tak toto som vôbec netušil vždy nálev vylejem

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

06.10.2021 08:04

Tak toto som vôbec netušil vždy nálev vylejem

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

04.09.2023 17:40

Áno vylievam!Už nebudem...

Vaše meno:

Zuzana

Zuzana

21.09.2024 01:18

Pijem - je vynikajuca

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.