Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!

Všetko ide krásne podľa plánu. Držali ste sa presne receptu, obed alebo večera je o chvíľku na stole, tak je čas na ochutnávanie. Dôležitý aspekt, na ktorý ste možno počas celého varenia zabudli. Ak neochutnávate, tak neviete, čo si nakoniec naložíte na tanier. No a potom sa jednoducho môže stať, že členovia vašej domácnosti po prvom súste odmietnu obedovať alebo večerať. Presolené jedlo totiž nechutí nikomu. A tak túto katastrofu zaženie jedine fast food alebo poslíček s pizzou.

No zabudnite na akékoľvek nezdravé jedlá! Máme pre vás riešenie, vďaka ktorému zachránite presolený pokrm a vychutnáte si tak spoločne zdravé a hlavne chutné jedlo, ktoré nik neodmietne.

Odporúčame: Čo spôsobuje zlyhanie obličiek? Príčinou môže byť aj toto ochorenie!

prečo soliť

Zdroj: Shutterstock®

Soliť treba, ale s mierou

Soľ je nad zlato, ale treba ju používať s mierou a hlavne s rozumom. Je neoddeliteľnou súčasťou jedla – dodáva mu iný rozmer a inú chuť, ktorú vylepšuje. Niekedy sa však stáva, že má gazdinka „ťažkú“ ruku alebo jedlo osolí aj viackrát.

Vo svojej podstate je soľ minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Pred tým, než sa rozhodnete soľ vylúčiť zo svojho jedálnička úplne, mali by ste vedieť, že podporuje trávenie, pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky, podporuje zdravie ústnej dutiny, pomáha odstraňovať toxíny z organizmu a dokonca môže pomôcť znížiť chuť do jedla. Treba mať však na pamäti, že optimálne množstvo prijatej soli denne je 6 až 8 gramov.

čím zachrániť presolené jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako zachrániť presolené jedlo?

Presolený vývar alebo polievku zachránite veľmi jednoducho. Buď môžete doliať vodu a polievku zriediť (pozor však na opätovné dochucovanie) alebo to môžete skúsiť s bielkom, zemiakom alebo jablkom. V prípade, ak to skúsite s bielkom, tak to nechajte vo vývare prevariť a následne ho vyberte. V prípade, ak ste sa rozhodli pre druhú možnosť a skúšate to so surovým zemiakom, tak ten vložte do polievky a nechajte ho v nej približne 10 minút a následne vyberte. Rovnako postupujte aj v prípade, ak ste sa rozhodli využiť jablko. Všetky tieto ingrediencie stiahnu slanosť vývaru alebo inej polievky.

Ak robíte krémovú polievku a podarilo sa vám ju osoliť viac, než by to bolo potrebné. Tak do nej dolejte smotanu alebo mlieko.

Napadlo vám siahnuť po sladkom cukre? Aj to jedno z riešení! Cukor polievku alebo omáčku trošku prisladí, no a tak neutralizuje slanú chuť pokrmu. V prípade omáčok môžete vyskúšať aj med, ktorý funguje rovnako.

Poznáte ďalšie spôsoby, ako zachrániť presolené jedlo?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.05.2019 07:48

Osvedčené babské triky, ktoré sa oplatí poznať.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.05.2019 08:38

Niekedy sa pritrafí presoliť aj dobrej kuchárke.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

28.05.2019 14:33

občas sa to stane každému.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.05.2019 18:35

ja som zatiaľ použila len zemiak do presolenej polievky

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

28.05.2019 23:39

Stalo sa aj mne,že som presolila polievku.Použila som zemiak a bolo po probléme.Poznám aj trik s bielkom,ale jablko je pre mňa novinka.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

29.05.2019 05:33

To sa veru stane,jablko nepoznám..

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

29.05.2019 13:08

dobré rady.... my solíme málo, ale predsa sa občas stane malá "nehoda" s presolením :)

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

29.05.2019 15:45

Tieto babské triky sa oplatí pripomenúť. Aj ja som ich už pouzila- konkrétne - vajíčko. Je to aj jeden z dôvodou, prečo rada čítam vašu stránku.

Vaše meno:

Mária Lipčejová

Mária Lipčejová

29.05.2019 18:58

treba radšej soliť menej, je to zdravšie, prípadne si každý dosolí podľa chuti, ale keď sa podarilo presoliť, surový zemiak a doliatie vody je super tip :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

29.05.2019 22:01

Občaš aj ja posolím trošku viac ako treba

Vaše meno:

Jarka Kontrová

Jarka Kontrová

30.05.2019 14:06

niektore poznam...u nas casto zaberie zemiak

Vaše meno:

Júlia Filová

Júlia Filová

09.06.2019 09:47

ja len dolievam vodou alebo pridávam smotanu

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

09.06.2019 16:49

Myslím, že každý, kto varí sa s presolením už stretol. Potom je už skutočne každá rada dobrá

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

10.06.2019 08:15

Perfektné rady. Najlepšia rada však je: "Menej je niekedy viac". Neplatí t len vo varení :)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.06.2019 19:19

dobré nápady, určte niektoré použijem..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.