Všetko ide krásne podľa plánu. Držali ste sa presne receptu, obed alebo večera je o chvíľku na stole, tak je čas na ochutnávanie. Dôležitý aspekt, na ktorý ste možno počas celého varenia zabudli. Ak neochutnávate, tak neviete, čo si nakoniec naložíte na tanier.
No a potom sa jednoducho môže stať, že členovia vašej domácnosti po prvom súste odmietnu obedovať alebo večerať. Presolené jedlo totiž nechutí nikomu. A tak túto katastrofu zaženie jedine fast food alebo poslíček s pizzou.
No zabudnite na akékoľvek nezdravé jedlá! Máme pre vás riešenie, vďaka ktorému zachránite presolený pokrm a vychutnáte si tak spoločne zdravé a hlavne chutné jedlo, ktoré nik neodmietne.
Soliť treba, ale s mierou
Soľ je nad zlato, ale treba ju používať s mierou a hlavne s rozumom. Je neoddeliteľnou súčasťou jedla – dodáva mu iný rozmer a inú chuť, ktorú vylepšuje. Niekedy sa však stáva, že má gazdinka „ťažkú“ ruku alebo jedlo osolí aj viackrát. Vo svojej podstate je soľ minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu.
Pred tým, než sa rozhodnete soľ vylúčiť zo svojho jedálnička úplne, mali by ste vedieť, že podporuje trávenie, pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky, podporuje zdravie ústnej dutiny, pomáha odstraňovať toxíny z organizmu a dokonca môže pomôcť znížiť chuť do jedla. Treba mať však na pamäti, že optimálne množstvo prijatej soli denne je 6 až 8 gramov.
Shutterstock®Ako zachrániť presolené jedlo?
Zriedenie vodou
Najjednoduchším spôsobom, ako zachrániť presolený vývar alebo polievku, je doliať do nej vodu. Tým sa chuť zjemní a slanosť rozriedi. Treba však počítať s tým, že zriedenie ovplyvní aj ostatné chute, takže je dobré následne polievku opäť dochutiť, no s veľkou opatrnosťou.
Bielok, zemiak alebo jablko
Ak chcete využiť zložky, ktoré prirodzene „nasajú“ prebytočnú soľ, siahnite po surovom zemiaku, jablku alebo bielku. Zemiak či jablko stačí vložiť do horúcej polievky a nechať pôsobiť približne 10 minút. Potom ich vyberte. Bielko zasa prevarte priamo vo vývare – priťahuje soľ a po stuhnutí ho ľahko vyberiete.
Smotana alebo mlieko do krémovej polievky
Pri krémových polievkach, ktoré ste presolili, môže pomôcť doliať smotanu na varenie alebo mlieko. Tieto suroviny nielenže zmiernia slanosť, ale zároveň polievku zjemnia a dodajú jej bohatšiu chuť a krémovosť.
Cukor alebo med
Slanú chuť dokáže čiastočne zneutralizovať aj sladká zložka. Malé množstvo cukru pomôže vyrovnať chuť v polievke alebo omáčke. Pri omáčkach sa osvedčil aj med, ktorý má podobný účinok. Sladkú zložku však pridávajte opatrne, aby ste sa vyhli prechodu do sladko-slaného extrému (pokiaľ teda neplánujete ázijskú kuchyňu).
Kombinácia so strukovinami alebo ryžou
Presolený guláš alebo hustú omáčku zachránite aj tak, že do nich pridáte uvarenú ryžu, šošovicu či fazuľu. Nielenže vstrebajú soľ, ale aj zvýšia výživovú hodnotu jedla. Ak sa jedná o polievku, môžete skúsiť aj nesolený vývar alebo zemiakovú kašu.
Zjemnite chlebom alebo neochutenou kašou
Do presoleného jedla (napr. prívarku alebo hustej omáčky) môžete vmiešať trochu neochutenej kaše (zemiakovej alebo ryžovej), alebo ho podávať s chlebom, ktorý prebytočnú soľ „zjemní“. Je to síce pasívne riešenie, ale účinné najmä pri servírovaní.
Shutterstock®Pridanie kyslej zložky
Kyslé tóny (napr. citrónová šťava, ocot alebo biely jogurt) dokážu slanú chuť efektívne potlačiť. Do omáčok, polievok či duseného mäsa pridajte niekoľko kvapiek citrónu alebo lyžicu bieleho jogurtu – slanosť sa vyváži a jedlo získa svieži akcent.
Použite nesolený základ
Ak máte jedlo, ktoré je výrazne presolené, môžete časť oddeliť a doplniť ho nesoleným variantom. Napríklad k presolenému mäsu pridajte neochutenú zeleninu, alebo do príliš slaného ragú zamiešajte nesolenú verziu toho istého jedla. Chuť sa tak zriedi prirodzene.
Ako predísť presoleniu jedla? Tu sú 2 užitočné rady:
Pri varení platí zlaté pravidlo: soľte radšej postupne. Namiesto toho, aby ste všetku soľ pridali naraz na začiatku, ochucujte jedlo po malých dávkach počas varenia a ochutnávajte. Množstvo soli sa môže líšiť podľa typu surovín – napríklad vývary, syry či údeniny môžu byť samy o sebe slané. Preto sa vždy oplatí počkať, kým sa chute prepoja, a až potom doladiť dochucovanie.
Ďalším šikovným trikom je používanie odmerky alebo odhadovanej dávky (napríklad ½ čajovej lyžičky na 1 liter polievky), najmä ak varíte podľa receptu. Pri opakovanom varení toho istého jedla si navyše môžete zapamätať optimálne množstvo. A pokiaľ varíte vo väčšom hrnci alebo pripravujete jedlo na viac dní, soľ pridávajte opatrne – pri zohriatí sa chuť ešte zvýrazní.
Soľ áno, ale s rozumom
Aj ten najskúsenejší kuchár občas trochu preženie so soľou – netreba z toho robiť tragédiu. Dôležité je vedieť si poradiť, nezahodiť celé jedlo a vedieť, že riešenia existujú. Či už siahneme po zemiaku, smotane alebo ryži, s trochou šikovnosti sa dá zachrániť takmer všetko. A nabudúce? Stačí ochutnať včas, soliť opatrne a pamätať si, že menej je niekedy viac – veď dosoliť sa dá vždy.
Aktualizovaný článok: 29.05.2025